Maalaislempi leimuaa Lapinjärvellä

Kenraaliharjoitus maalissa. Lapinjärven kesäteatteri veti keskiviikkoiltana Miehen tuoksu -näytelmänsä viimeisen kerran ilman maksanutta yleisöä läpi Hotelli Hanhen rannassa. Kuva Janne Kallio
Kesäteatterin toteuttama ihmissuhdefarssi Miehen tuoksu naurattaa monikerroksisella väärinkäsitysten sekamelskalla.

LAPINJÄRVI Kesäasetuksilla näennäisen leppoisaa arkeaan elävä kirkonkylä, leskeksi jäänyt verevä baarinpitäjätär, monessakin mielessä saamaton, edelliseen ihastunut sikalan aikamiespoika ja kesäasukkaiksi kylään muuttava helsinkiläispariskunta.

Siinäpä karkea lähtöasetelma Lapinjärven kesäteatterin tänään ensi-iltansa saavalle maalaisfarssille Miehen tuoksu.

Värikkäisiin ja suorastaan kiusallisen totuudenmukaisiin pienen ja sisäänpäin lämpiävän maalaispitäjän henkilökarikatyyreihin, teräviin leikkauksiin, ovelaan rytmitykseen ja tilannekomiikkaan nojaava tuotanto on pohjimmiltaan tarina rakkaudenkaipuusta ja onnen tavoittelusta.

Mikkeliläisen Tanja Puustinen-Kiljusen käsikirjoittamassa näytelmässä seurataan rinnakkain useampaa eri vaiheessa olevaa ihmissuhdetta, jotka erinäisten sattumusten ja väärinkäsitysten myötä ovat -tapauksesta riippuen- joko vaarassa ajautua lopullisesti karille tai olla käynnistymättä lainkaan.

Väärinkäsityksiä idyllissä

Hotelli Hanhen upeaan rantamaisemaan on lavastettu tarinan keskeiseksi tapahtumapaikaksi kylän ainoa anniskelubaari, jossa kokoontuu jokaisesta suomalaisesta kirkonkylästä löytyvä juoruileva äijäporukka ja lievästi pahansuopa naispuolinen kielikello. Huhut, juorut ja kuulopuheet kerrotaan tosina eteenpäin ja seuraukset ovat mittakaava huomioiden järisyttäviä

Näytelmässä ei ole kuitenkaan ensimmäistäkään pahista, vaan kaikki jännite syntyy inhimillisistä ja ihmisen pienuudesta juontavista tarkoitusperistä. Useassa kohtaa tarkoitus on kaikilla hyvä, mutta väärinkäsitysten kautta pääsee syntymään jatkuvasti lisää kierroksia ottava ongelmien vyyhti. Katsoja tietää missä mennään, mutta henkilöhahmoista ei kukaan.

Ammattilaisten ohjauksessa

Kesäfarssin ohjauksesta, tekstin sovituksesta ja lavastussuunnittelusta vastaa ammattinäyttelijäpariskunta Miina Turunen ja Konsta Mäkelä. Näytelmän eteen on paiskittu töitä talvesta saakka.

– Esituotantovaihe käynnistyi todellakin jo kuukausia sitten, Turunen kertoi yleisölle avoimen kenraalinäytöksen väliajalla keskiviikkona.

– Kokonaisuutta on rakennettu ja harjoiteltu pala kerrallaan ja viimeiset kaksi viikkoa olemme asuneet täällä Lapinjärvellä ja harjoitelleet lähes päivittäin. Juhannuksena pidimme pienen tauon. Paketti on hyvin kasassa ja nämä viimeiset päivät ovat oikeastaan olleet enää pelkkää yksityiskohtien hiomista, hän kertoi.

– Työmme täällä on käytännössä tehty, Mäkelä totesi.
– Jäämme katsomaan ensi-illan ja sitten siirrymme muiden töiden kimppuun. Se saattaa olla näyttelijöillekin vapauttavaa, kun emme ole enää hengittämässä heidän niskaansa, näyttelijät nauroivat.
– Tämä Lapinjärvihän on kerrassaan ihana ja upea paikka. Olen kulkenut kuutostietä pitkin Kouvolaan sukuloimaan pikkulikasta asti, mutta aina on menty tästä ohi, Turunen ihasteli.

Näyttelijöille kiitosta

Konsta Mäkelä totesi Hanhen ulkonäyttämön olevan kesäteatterin järjestämiseen juuri oikeanlainen miljöö. Säiden armoilla toki ollaan, mutta niin pitääkin.

Ammattilaiset asialla. Näyttelijäpariskunta Miina Turunen ja Konsta Mäkelä on ohjauksen ja sovituksen lisäksi suunnitellut tänä vuonna Lapinjärven kesäteatterin lavasteet. Kuva Janne Kallio

– Mielestäni pieni vaaran tuntu kuuluu kesäteatterin kuvaan. Olen työskennellyt katetuilla kesäteatterilavoilla kattoon viritettyine valoripustuksineen, mutta ei niissä ole samanlaista fiilistä. Sehän on sitten sama kuin olisi sisätiloissa.
– Tämä näyttelijäkaarti ei vähästä hätkähdä, se on nähty, Turunen komppasi.
– Asenne on kohdallaan. Välillä on harjoituksissa tuullut niin, että ääntä on joutunut käyttämään lavalla ihan toden teolla kuin Sokrates konsanaan.

Lapinjärven kesäteatterin tuotanto on paikallisen BluesRock -yhdistyksen voimannäyttö. Lavasteet on rakentanut Ari Pelto ja Joni Amberg työryhmineen, äänitehosteista vastaa Vesa Peltola, tanssikoreografioista Titta Väkevä, puvustuksesta Mia Halonen ja Anu Kantonen. Ohjauksen, lavastuksen ja sovituksen ohessa Miina Turunen on visioinut myös naisnäyttelijöiden meikit ja kampaukset.

Miehen tuoksu -tarinan opetus kiteytyy romanttisen maalaiskomedian lopussa kuultavaan, näyttelijäkaartin yhteislauluna esittämään Tuomari Nurmio -klassikkoon Rakkauden voima: Ei rakkautta saa, jos vain odottaa, sitä oikeaa prinssiä tai prinsessaa.