Luontokuvaajan opissa

Opissa. Luontokuvaaja Arto Juvonen kertoi kuvaamisesta. Lapset tekivät innokkaasti kysymyksiä. Kuva: Marita Itävuori
Koskenkylän alakoulun oppilaat saivat eilen vieraakseen luontokuvaajan. Luonto kulkee mukana metsän keskellä sijaitsevan koulun opetuksessa muutenkin. Siitä tuli teema, koska tilat ovat ahtaat ja siksi opetusta on siirretty ulos.

KOSKENKYLÄ Luontokuvaaja Arto Juvonen näyttää Sveitsissä ottamaansa kuvaa, jossa vuoriston yläpuolella kaartelee partakorppikotka. 1.–3. -luokkalaisia kiinnostaa linnun ruokavalio. Se täyttää vatsansa luilla.
– Syökö se myös muiden korppikotkien luita? kuuluu kysymys yleisön joukosta.
– Ei, mutta jos vaikkapa kettu on syönyt kalliolta pudonneen vuorikauriin lihan, lintu syö luut, Juvonen tarinoi.

Luontokuvaajan vierailu kuuluu koulun valitsemaan teemaan. Viime toukokuussa koulu sai Vihreän lipun ja koulussa on kaksi Vihreä lippu -opettajaa, joista koulun johtaja Katja Smeds on toinen. Vihreän lipun tämän lukuvuoden teema on vesi. Viime vuonna se oli jätteiden vähentäminen ja kierrätys.
Koulun vanhempainyhdistys hankki vieraaksi Juvosen ja yhdistyksen avulla koulu on saanut ”takapihalleen” luontopolun. Raivattuna on kolmen kilometrin ja yhden kilometrin kierros. Reitillä on tehty luontoon liittyviä tehtäviä. Jos saadaan lunta, reitille tehdään latu.
Oppilaiden kanssa luontopolun varrelle on tarkoitus tehdä pysyviä tehtäviä. Myös laavun pystyttäminen on suunnitelmissa. Kouluun on perustettu myös oma luontoluokka. Sen penkit voidaan siirtää vaikka ulos.

Sanottua
Olemme miettineet koulun teemoja. Koska olemme täällä luonnon keskellä ja meillä on ahdasta, olemme pitäneet opetusta myös ulkona,
Smeds

Luokassa lapset miettivät, onko sähköjohdolla istuva lintu luontokuva vai ei. Entä pihaorava, tai kissa talossa? Juvonen huomauttaa, että jokainen määrittelee luonnon itse.
Moni kuulija kertoo ottaneensa luontokuvia. Lähes kaikilta löytyy kamerakännykkä.
Kamerakännykkä jää kirkkaasti kakkoseksi, kun Juvonen näyttää käyttämäänsä optiikkaa. Kaikki haluavat käydä katsomassa teleobjektiivin läpi. Juvonen käyttää sitä lintuja kuvatessaan.

Koskenkylään rakennetaan kauan odotettu uusi suomenkielinen alakoulu kylän keskustaan.
– Uudessakin paikassa on metsä lähellä. Luonto huomioidaan uuden koulun rakentamisessa, Smeds sanoo.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here