Lumesta miljoonavahingot

Pitkään jatkuneet lumisateet ovat kasvattaneet lumikerroksen Loviisan seudullakin jo noin 60 sentin syvyiseksi ja tuulen kasaamissa kinoksissa paikoin jopa yli metrin korkuisiksi. Sääennusteiden mukaan lumisateet näyttävät jatkuvan vielä pitkälle ensi viikolle ja muuttuvan paikoin räntäsateeksi.

Valkoiseksi kurittajaksikin kutsutun poikkeuksellisen ankara lumitalvi vaikeuttaa auto-, juna- ja lentoliikennettä sekä hankaloittaa jopa jalankulkua myös Loviisan seudun kaduilla. Pahin lienee silti vielä edessä. Kattojen lumikuormat ovat jo nyt hälyttävän korkeat, ja tulevat räntäsateet ja suojakelit kasvattavat niitä entisestään.

Ylipursuavat lumimassat koettelevat myös monien kärsivällisyyttä ja naapurisopua. Merkkejä suoranaisesta lumiraivosta on jälleen ilmassa. Monilla pihoilla ja kaduilla ollaan jo ajauduttu tilanteeseen, jossa taivaalta lankeava lumi ei kerta kaikkiaan enää mahdu mihinkään. Samaan aikaan kaupunki muistuttaa kiinteistöjen omistajia lumivastuusta sekä patistaa poistamaan lumet katoilta ja jalkakäytäviltä. Kaupunki on kieltänyt lumenajon puistoihin ja joutomaallekin, ja neuvonut viemään lumikuormat Rakentajantien lumenkaatopaikalle, jossa yhdestä kiinteistön lumikuormasta peritään 10 euron maksu. Lumirahastus on jo herättänyt närkästystä, koska viimeistään juhannukseen mennessä sulavista yksityisten lumikuormista ei tiettävästi synny kaupungille lisäkustannuksia. Lumikuormamaksu onkin ilmeisen huonosti harkittu, koska esimerkiksi omakotien haravointijätteet voi viedä jäteasemalle veloituksetta.

”Lumen ja jään aiheuttamat riskit kannattaa ottaa nyt tosissaan eikä jäädä odottelemaan pääseekö lumipälkähästä mahdollisesti hyvällä onnella.”

Lumiärtymystä lisäävät katujen ja yleisten teiden auraajat, jotka tahtomattaan ja tuskin piruuttaan, tekevät valleja pihateiden edustoille. Ikiaikainen kiista. Runsaslumiset talvet eivät ole Suomessa jokavuotisia, vaan välissä on monasti lähes lumettomia vuosia. Edellisen kerran Loviisan Sanomat uutisoi laajoista lumivahingoista vuoden 2010 helmikuussa, jolloin lumikerros oli Etelä-Suomessa kasvanut paikoin yli 80 sentin paksuiseksi. Silloin Suomen ympäristökeskus antoi harvinaisen varoituksen kattojen ja etenkin hallien sortumavaarasta. Samoihin aikoihin katoille ja räystäille syntyneet jääpadot aiheuttivat kymmeniä vesivahinkoja pelkästään Loviisan alueella.

Lisävahinkoja aiheutui, kun taitamattomat jääpatojen raivaajat tärvelivät peltikattoja rautakangilla useammassa rakennuksessa. Vaaratilanteita syntyi myös, kun katoilta vyöryneet lumimassat rikkoivat rakenteita sekä tukkivat kulkuväyliä ja hätäpoistumisteitä. Silloin lisääntyneiden lumitöiden ja lumivahinkojen suuruusluokka Loviisassa liikkui useissa miljoonissa euroissa.

Vaikka runsaslumiset talvet toistuvat harvakseltaan, ovat ne silti Pohjolan asukkaille toistuvaa arkea. Siksi on yllättävää kuinka huonosti lumentuloon on monin paikoin varauduttu. Jo nyt näyttää todennäköiseltä, että lähipäivinä jatkuva lumentulo aiheuttaa Loviisan seudulla monenlaisia vahinkoja samaan tapaan kuin alkuvuonna 2010.
Oman onnettoman lisänsä Loviisan lumivahinkoihin aiheuttaa tänä vuonna ruotsinkielisen koulukeskuksen työmaan sääsuojan romahtaminen ja lumen sataminen sekä sulaminen suojaamattomiin rakenteisiin. Vahinkojen laajuutta voi tässä vaiheessa vain arvailla raivaustöiden ollessa vielä kesken.

Monilla loviisalaiskatoilla näyttää parhaillaan olevan tuhansia kiloja painavia lumimassoja ja jäälauttoja, jotka voivat pudotessaan aiheuttaa vakavia onnettomuuksia ihmisille sekä suuria omaisuusvahinkoja. Rakenteiden romahtamisia on jo tapahtunut. Lumiriski on ilmeisesti vielä tänään pienempi kuin huomenna. Näyttää selvältä, että tilanne pahenee tulevien viikkojen kuluessa. Valkoinen kurittaja äityy tuulen myötä pirulliseksi pyryttäjäksi, kaameaksi kinostajaksi. Osa vahingoista on jo tapahtunut, mutta paljon on vielä tehtävissä vahinkojen välttämiseksi. Lumen ja jään aiheuttamat riskit kannattaa ottaa nyt tosissaan eikä jäädä odottelemaan pääseekö lumipälkähästä mahdollisesti hyvällä onnella.