|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tivi: Mitä ihmettä tapahtui Googlelle? Liikenne ohjautui yhtäkkiä Kiinaan ja Venäjälle (13.11.2018 19:29)
Näkökulma: Antti Rinne viritti juonen kapitalistien kauhuksi (13.11.2018 19:00)
?Herra ministeri, te olette 114?vuotias, kun suomalaiset veronmaksajat vapautuvat tästä vastuusta? (13.11.2018 18:02)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Marssijärjestys lipsahtaa vikaan fiksuillakin vanhemmilla

19.11.2004Kasvattaminen on äärimmäisen yksinkertaista ja vanhempana oleminen on hauskaa, joskus erittäin hauskaa.
Näin vakuutti psykologi ja monen lapsen isä Keijo Tahkokallio maanantai-iltana loviisalaisten pienten lasten vanhemmille, joita oli Länsiharjun koulun auditoriossa seitsemänkymmentä. Naisvaltaisen joukon keskellä oli muutama isäkin.


Mukaansatempaavasti vanhemmuuden eväitä tarjoillut Tahkokallio painotti parituntisen esityksensä aluksi, että osa kasvatuksen periaatteista noudattaa luonnonmukaisuutta ja osa ei. Nämä kaksi kasvatuksen puolta on pystyttävä erottamaan toisistaan.

Luomakunnassa nisäkkäät ja linnut hoivaavat jälkeläisiään. Ihmisen ja muiden nisäkkäiden pennuissa on sisäänrakennettuna järjestelmä, joka hälyttää, kun pentu on vaarassa, jopa kuolemanvaarassa. Syntyy stressireaktio, joka syntyy nopeasti ja laimenee hitaasti.

Lapset tarvitsevat vanhempien läheisyyttä

Tahkokallio korosti, että lapset tarvitsevat vanhempiensa läheisyyttä. Perusedellytys sille, että lapsi kehittyy kaikin puolin normaalisti on se, että hän voi olla lähellä vanhempiaan.
Jos vanhemmat hylkivät lapsiaan stressireaktio on päällä koko ajan. Tästä seuraa muun muassa se, että lasten kyky oppia heikkenee, samoin vastustuskyky.

Lapset kokevat myös silloin turvattomuutta, jos aikuiset menettävät kyvyn ajatella asioita lasten puolesta.
Tahkokallio näytti kuvan telkkäemosta, jonka perässä poikaset uivat. Luonnossa marssijärjestys on aina sama: ensin emo ja sitten tulevat poikaset perässä. Jos näin ei olisi emo menettäisi poikaset.

– Fiksutkin vanhemmat voivat narahtaa pahasti kasvatuksessaan, kun marssijärjestys menee väärin siinä vaiheessa, kun lapset varttuvat, Tahkokallio totesi.
Jos lapsi pääsee vapaasti etsimään niin siinä käy niin, että vanhemmat tulevat perässä.

– Tämä on tauti, joka hiipii vähitellen. Tässä täytyy olla valpas, Tahkokallio neuvoi.

Kesärenkaat ja pojan tahto

Aikuisen tehtävä on olla veturi ja lapsen vaunu. Päinvastaisesta Tahkokallio kertoi hurjan tapauksen, jossa pääosassa oli keskisuomalaisessa sairaalassa vastuullisessa asemassa työskentelevä pienen pojan isä.

– Isä toi poikansa päiväkotiin hikeä pyyhkien. Hän kertoi, kuinka vaarallinen matka oli ollut, kun ei ollut talvirenkaita ja keli oli liukas. Miksei hän vaihtanut talvirenkaita kysymykseen hän vastasi, ettei poika antanut! Poika oli nimittäin sanonut, ettei lähde päiväkotiin, jos isä vaihtaa renkaat. Poika kuulemma tarkisti renkaat ennen lähtöä.

Tahkokallion mielestä tässä tapauksessa ei isän kannata vaihtaa renkaita salaa, sillä se on lapselle merkki siitä, että hänessä on jotain vikaa, jota isä pelkää.
– Renkaat vaihdetaan pojan nähden. Poika viedään väkisin autoon ja turvaistuimeen.

Rohkeutta lapsen tunteiden edessä

Jos poika on temperamenttisempaa sorttia hän huutaa posket punaisina.
– Kolme, nelivuotiaalle ei kannata huutaa, mutta seitsenvuotiaalle voi jo tässä tilanteessa sanoa lujasti, Tahkokallio selvitti.
Hän esitti, että isä avaa ikkunat, että muutkin kuulevat, miten mahtava pojan huutoesitys on.

Aikuisten pitää olla rohkeita lapsen tunteiden edessä ja lapsille pitää kertoa, että tunteiden ilmaiseminen on täysin sallittua. Lapsi seuraa, miten aikuiset suhtautuvat omiin tunnetiloihinsa ja lapsen tunnetiloihin. Tavoitteena on, että lapset hyväksyvät omat ominaisuutensa kuten temperamentin, eivätkä inhoa tätä ominaisuuttaan.

Oikeaan marssijärjestykseen kuuluu, että aikuiset opettavat lapsia kestämään elämän kivuliaitakin asioita.

Aikuinen opettaa jakamisen ilon

Marssijärjestys tarvitaan, koska emo opettaa poikasille elämisen taitoja. Vanhemmat opettavat lapsensa säätelemään tunteita, jakamaan toisille ja kieltäytymään makupaloista. Luonnossa ei jaeta mitään, eivätkä lapsetkaan jaa mitään luonnostaan toisten kanssa.

Auktoriteetti tarkoittaa kirjaimellisesti asiantuntijaa. Arvoissa aikuinen on asiantuntija. Aikuinen ratkaisee asiat arvojen mukaan, mitä lapset eivät osaa tehdä.

Tahkokallio totesi, että lapset ratkovat riidat viidakon säännöillä, ellei aikuinen opeta oikeita ratkaisumalleja. Kahden, kolmen vuoden iässä on tärkeää, että vanhemmat kertovat lapselle, mitä pitää tehdä. Tässä iässä lapset opettelevat puhumaan ja aikuisen on näytettävä konkreettisesti, miten lapsen on hyvä toimia.

Kun lapsi jakaa lelut toisen kanssa jakamisen jälkeen lapset alkavat leikkiä yhdessä ja syntyy leikkikaveruus. Kun lapsille opetetaan varhain jakamisen periaate he kyllä huomaavat jakamisen edut.

– Näitä etuja lapsi ei etukäteen tiedä, vain aikuinen tietää sen, Tahkokallio huomautti ja lisäsi, että arvojen opettelussa lapsilla on edessään pitkä tie.

Vanhempien tehtävä on tuottaa pettymyksiä

Pettymykset kuuluvat hyvään elämään. Vanhempien yksi tehtävä on tuottaa pettymyksiä.
– Hyvän vanhemman tunnusmerkki on se, että hän kuulee lapsilta ”sä olet tyhmä”.
Lapsen pitää oppia odottamaan elämyksiä. Jos aina saa kaiken, elämä latistuu.

Tahkokallio kertoi esimerkin ”taudista”, joka on alkanut levitä pääkaupunkiseudulla. Lasten synttärikesteillä kaikille osanottajille jaetaan joku lahja, ettei vaan kukaan pety. Tässä käytännössä ollaan menty Tahkokallion mielestä aivan metsään.

– Kun yksi saa lahjan, muut lapset ovat kateellisia ja niin tulee ollakin. Vuoden aikana kukin kokee sitten keskipisteenä olemisen, hän kertoi ja lisäsi, että näin lapset oppivat elämysten merkityksen.

Lopuksi Tahkokallio vielä tiivisti ne tekijät, jotka kuuluvat olennaisina osina lasten hyvinvointiin. Kotona pitää saada nautiskella ja rauhoittua. Lapsi tarvitsee myös riittävästi liikuntaa ja hyvää ravintoa. Neljäs seikka on jakaminen, muiden huomioon ottaminen.

Päiväunet hyvän kodin tunnus

Myös riittävä uni on lapsen hyvinvoinnissa erittäin tärkeää, koska huoltoa voi tehdä vain unessa.
– Riittävästä unesta huolehtii aikuinen, kuten hampaiden pesusta. Hyvän kodin tunnusmerkki on päiväunet. Uni kyllä tulee itsestään, kun sille luodaan oikeat edellytykset, Keijo Tahkokallio totesi.

Tilaisuuden järjesti Loviisan ja Pernajan yhteinen perhetyön projekti ”Perheen hyvä arki Loviisan seudulla”. Tahkokallio on tulossa keväällä uudestaan Loviisaan puhumaan ja keskustelemaan seitsemän vuotiaiden ja vanhempien lasten kasvatuksesta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI