|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Työttömien karu kohtelu paljastui raportista ? ?Lääkärien vastauksista tuli esille väheksyvä asenne? (16.11.2018 07:59)
?Yritysten työllisyys lisääntyi 31% ja liikevaihto peräti 47%? ? Ikääntyvään Suomeen syntyi miljardibisnes (16.11.2018 07:47)
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Helgoland, Julanta ja Wind Tanskaan romutettaviksi

04.11.2004– Onhan tämä mieletöntä, huokaa ammattikalastaja Holger Sjögren Wind-troolarinsa komentosillalla Valkon kalasatamassa ja katsoo horisonttiin. Sjögren viimeisteli viime viikon keskiviikkona troolariaan viimeiselle matkalle haikein mielin. Viikonloppuna Wind-troolari saapui Tanskan salmissa sijaitsevaan Grenaan satamakaupunkiin, jossa noin 24 metriä pitkä ja 6,30 metriä leveä troolari Wind on päätetty romuttaa yhdessä kahden muun loviisalaistroolarin Julantan ja Helgolandin kanssa. Helgoland saapui Grenaan jo aiemmin. Kolmas purkupäätöksen saanut loviisalaistroolari Julanta valmistautuu parhaillaan viimeiselle matkalleen Rauman kalasatamassa. Alusten omistajat saavat EU:lta korvauksen purettavista aluksista. Suomessa kaikkiaan 36 troolarille haettiin purkukorvausta. 11 hakemusta hyväksyttiin, joukossa kolme troolaria Valkon kalasatamasta.


Syynä kalatuslaivaston harventamiselle on silakanpyynnin kannattavuuden heikkeneminen silakan tuottajahinnan romahtamisen sekä menekin vähenemisen myötä.

– Vielä 80-luvulla sain tuorerehuksi menneestä silakasta 80 penniä (14 senttiä) kilo. Nyt sain pakastetusta silakkakuormasta 9 senttiä kilolta. Se vastaa suurin piirtein pakastamisesta aiheutuneita kustannuksia, laski Holger Sjögren. Myös erilaiset pyyntirajoitukset heikentävät kannattavuutta. Oman osansa silakan menekin romahtamisessa ja ylitarjonnassa on silakan korkeilla dioksiinipitoisuuksilla, joiden perusteella elintarvikeviranomaiset ovat halunneet rajoittaa silakan syöntiä. Myös turkisteollisuus on samasta syystä vähentänyt turkiseläinten silakkarehun käyttöä.

Koko ikä kalastajana

Kotkassa asuva, mutta Loviisan kalasatamassa toimiva 65-vuotias Holger Sjögren on troolannut 44 vuoden ajan. Holgerin lisäksi Wind on työllistänyt kaksi muuta kalastajaa, joiden pesti loppui jo aikaisemmin. Viime kesät hän on kalastanut Wind-troolarilla Loviisan edustan vesialueilla. Talveksi Wind suunnistaa yleensä Itämerelle ja Pohjanlahdelle. Vuonna 1959 valmistuneeseen Wind-troolariin mahtuu kerralla noin 35 tonnia silakkaa.

– Se on liian pieni määrä. Pitäisi olla huomattavasti suuremmat alukset, jotta kerralla saisi tuotua niin suuria määriä silakkaa, että merelle lähtö kannattaisi, Sjögren kertoi. Suurin osa kalastusaluksista on maannut satamassa keväästä lähtien. -Ammattikalastukselle on käymässä EU:ssa vähän samoin kuin käy maataloudellekin eli pienet yksittäiset alukset eivät enää tahdo pärjätä. Täytyisi olla selvästi suurempia troolareita, joihin saisi kerralla suuremman kuorman. Luultavasti näille vesialueille jää jatkossa enää muutama isompi paatti, Sjögren sanoi.

Monia ihmetyttää hyväkuntoisten laivojen purkaminen. Noin 25 vuotta sitten valmistunut suurikokoinen troolari Julanta sekä Helgoland ja Wind ovat merikelpoisia ja hyvässä kunnossa sekä varustettu uusimmalla merenkulkuelektroniikalla. Ne voitaisiin helposti myös myydä ja muuttaa kalastusaluksista vaikka huvikäyttöön. Se ei kuitenkaan sovi EU:n sääntöihin, joilla halutaan varmistaa, ettei troolareita voida korvausten maksun jälkeen enää palauttaa kalastuskäyttöön.

Kymmenen vuoden karanteeni

– Aluksista ei saa irrottaa osia eikä laitteita, vaan sen pitää olla riittävän hyvässä kunnossa ennen romuttamista. Onhan se mieletöntä, toistaa Sjögren imuroidessaan komentosillan tiloja viimeistä matkaa varten. TE-keskus lähettää tarkastajat vielä Tanskaan varmistamaan, että alus todella puretaan. EU:n alueella on viime vuosina romutettu tuhansia troolareita. Uusin romuttamoon joutunut troolari oli vasta kahden vuoden ikäinen alus, jonka hinta oli runsaat 10 miljoonaa euroa.

Troolareiden purkamis- ja luopumissopimukseen liittyy lisäksi ehto, jonka perusteella Holger Sjögren saa kymmenen vuoden karanteenin eli kiellon ryhtyä uudelleen ammattikalastajaksi omalla troolarilla. Toisen palvelukseen hänkin voi mennä, muttei käytännössä enää koskaan ryhtyä itselliseksi troolikalastajaksi. Sjögrenin mukaan kalastuskielto voitaisiin hyvin varmistaa myös muilla tavoin ilman, että merikelpoisia kalastusaluksia romutetaan. Ammattikalastajilta vaaditaan lisenssi, jota ilman ei voi esimerkiksi harjoittaa troolikalastusta.

Kaikkiaan Loviisan kalasatamasta toimivista troolareista jää työtä vaille 11 kalastajaa. Troolikalastusta jatkavat toistaiseksi ainakin vielä troolarit Håkan Holmströmin poikien Karl-Henrik Holmströmin kipparoima Svansjö sekä Per Holmströmin kipparoima Juny.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI