|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Rkp:n Agneta Alm ja Sdp:n Sirkku Zeiler ehdolla puheenjohtajiksi

29.10.2004Loviisan uuden valtuuston ylivoimainen ääniharava Sirkku Zeiler ryhtyy tavoittelemaan puheenjohtajan paikkaa Loviisan kaupunginhallituksessa tai valtuustossa. Demareiden riveissä ensimmäistä kertaa ehdolla ollut terveyskeskuslääkäri Zeiler sai kaikkien aikojen suurimpiin äänimääriin kuuluvan 270 äänen potin.


Zeilerin äänivyöry toi myös demareille yhden lisäpaikan ja samalla puolue nousi kaupungin suurimmaksi puolueeksi. Ero toiselle sijalle jääneeseen Ruotsalaiseen kansanpuolueeseen oli 34 ääntä. Suurimman puolueen tehtävänä on aloittaa neuvottelut kaupunginhallituksen kokoonpanosta sekä hallituksen ja valtuuston puheenjohtajista. Demarit eivät vielä ole kunnallisjärjestössään päättäneet omista luottamusmiespaikkatavoitteestaan. Nykyisessä kaupunginhallituksessa demareilla on puheenjohtajan paikka, jota tehtävää seitsemän vuotta hoitanut Teuvo Mankonen on ilmoittanut jättävänsä tehtävät kuluvan kauden päätyttyä vuoden vaihteessa.

Mankosen seuraaja haussa

Vanhan periaatteen mukaan suurimmalle puolueelle kuuluu perinteisesti kuntahierarkiassa korkein luottamusmiespaikka eli valtuuston puheenjohtajuus. Todennäköisesti demareille kelpaisi edelleen hallituksen puheenjohtajuus, joka on 1980-luvulta saakka ollut demareilla. Vuodesta 1974 alkaen kolmeen eri otteeseen hallituksen puheenjohtajana toiminut Sdp:n Lasse Kosonen ei näissä vaaleissa yltänyt valtuustopaikkaan. Hänen jälkeensä hallituksen puheenjohtajina olivat Ingvald Nordström, Ray Fredriksson ja nykyinen Teuvo Mankonen.

Vaaleissa saadun kannatuksen perusteella ehdolla olisi Zeilerin lisäksi useiden perättäisten vaalien ääniharava Sinikka Heikkinen sekä näissä vaaleissa kannatustaan selvästi kasvattanut Jaakko Isotalo.

Vielä vaalien jälkeen maanantaina Zeiler kertoi, ettei hän ole halukas puheenjohtajaksi.

– Nukuttuani kaksi yötä ja luettuani paikallislehdet sekä kuunneltuani ihmisten palautetta muutin mieleni ja päätin ilmoittautua puheenjohtajakisaan, Zeiler kertoi.

Rkp pitää kielitaitoa tärkeänä

– Katson, että on hyvä, että puheenjohtajakisassa olisi mukana myös suomenkielinen ehdokas. Kun on leikkiin ryhtynyt, niin tässä täytyy olla täysillä mukana ja kantaa omalta osalta se vastuu, joka annetaan, Zeiler kertoi.

– Ilman muuta se on demareiden asia päättää toisesta puheenjohtajasta, enkä ole missään tapauksessa valmis luovuttamaan sitä rkp:lle, Zeiler.

– En ole kaksikielinen, mutta osaan riittävästi ruotsia. Potilastyössä puhun sujuvasti ruotsia ja siinä mielessä supliikki toimii. Tulen toimeen molemmilla kotimaisilla kielillä. Poliitiikan ja kokousten sanastot arvelen oppivan nopeasti, Zeiler sanoi.

37-vuotiaan Sirkku Zeilerin perheesen kuuluu neljä lasta ja lääkärimies. Zeiler on parhaillaan terveyskeskuksesta virkavapaalla, joka päättyy parin kuukauden kuluttua. Demareiden neuvottelija Jaakko Isotalo sanoi Zeilerin olevan hyvä ehdokas puheenjohtajaksi.

– Olen sanonut, että nautimme nyt kaikessa rauhassa vaalivoitosta, ja ryhdymme lähiaikoina järjestöissä keskustelemaan paikkatavoitteista ja puheenjohtajakysymyksestä, Isotalo kertoi. Sunnuntaina Isotalo matkustaa kahden viikon lomalle ulkomaille.

Rkp:n vaalipäällikkö Jari Jaatinen kertoi puolueensa pitävän tärkeänä, että sekä valtuuston että hallituksen puheenjohtaja pystyy toimimaan molemmilla kotimaisilla kielillä.

– Kyllähän se on meille tärkeää. Ei se pidä välttämättä olla "flytande svenska" (sujuva ruotsi), mutta pääasia on, että osaa tuoda asiansa julki molemmilla kielillä, Jaatinen muotoilee.

Jaatisen mukaan Rkp:n hallitus ole vielä keskustellut luottamusmiespaikkajaosta. Nykyisessä valtuustossa puheenjohtajana toimii Rkp:n Agneta Alm. Alm halukas jatkamaan puheenjohtajana

– Odotan ja arvelen, että hän on käytettävissä, kun valitaan puheenjohtajia. Esillä ei ole ollut muita nimiä. Itse näkisin, että hän voi jatkaa. Lähinnä se on hänestä itsestä kiinni, Jaatinen sanoi. Agneta Alm on aiemmin ilmoittanut olevansa käytettävissä puheenjohtajia valittaessa.

Viisi valtuustopaikkaa saanut kokoomus ei lähde esittämään puheenjohtajaksi omaa ehdokastaan, vaan odottelee demareiden ja Rkp:n esityksiä. Varapuheenjohtajiksi kokoomuksella on valtuutettu (1.1.2005 alkaen) Päivi Uotisen mukaan tarjolla omia ehdokkaita.

Jos demarit ja rkp eivät jostain syystä pääsisi sopimukseen puheenjohtajuuksien ja muiden luottamusmiespaikkojen jaosta, jouduttaisiin paikoista järjestämään valtuustossa suhteellinen vaali. Vaalissa Sdp:llä ja Rkp:llä olisi molemmilla 11 ääntä ja kokoomuksen valtuutetuilla 5 ääntä. Edellisen kerran luottamismiesvaaliin turvauduttiin Loviisassa tammikuussa 1983, jolloin Sdp sai kokoomuksen avulla itselleen hallituksen puheenjohtajuuden.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI