|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Porin Ässien uskomaton valmentajasekoilu jatkuu (19.11.2018 21:10)
Sotatieteiden tohtori: 11 kansanedustajan turvallisuusselvitys tarpeen ? ?Kammataan ilmiselvät riskit pois? (19.11.2018 19:50)
Trump-kohun uusi ihmetys USA:ssa: ?Suomessa palaa liian vähän metsää? (19.11.2018 19:14)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Syytettyjen penkillä 15 loviisalaista nuorta

22.10.2004

Loviisan käräjäsali kävi ahtaaksi, kun oikeudenkäynti ns. Subutex-liigaa vastaan pidettiin keskiviikkona. Syytettynä oli kaikkiaan 19 henkilöä, joista 15 loviisalaisia. Osa tuotiin paikalle vangittuina.


Syyttäjä vaati suurimmille tekijöille tuomioita törkeistä huumausainerikoksista. Päätekijöiden osalta korvausvaatimukset ovat satoja tuhansia euroja. Jutussa on liikkunut noin 6.000 huumaavan Subutex-tabletin lisäksi amfetamiinia, heroiinia ja LSD-lappuja. Huumeiden ostoa on rahoitettu pillerikaupan lisäksi omaisuusrikoksilla ja petoksilla.

Loviisalaiset olivat hakeneet Subutex-tabletit Helsingissä asuvalta pariskunnalta. He puolestaan olivat ostaneet ne helsinkiläiseltä mieheltä. Subutexia oli haettu Loviisaan myös ulkomaalaistaustaiselta, Helsingissä asuvalta naiselta. Kaikki neljä olivat Loviisan käräjillä vastaamassa teoistaan. He ovat olleet vangittuina viime kesästä saakka.

Subutexin lisäksi kauppoja oli tehty amfetamiinista ja heroiinista.

Voittoa 5 euroa tabletilta

Osa liigan jäsenistä rahoitti omaa käyttöään myymällä tabletteja eteenpäin. Voittoa otettiin keskimäärin viisi euroa tabletilta.

Pääosa liigan toiminnasta ajoittuu viime vuoden kevään ja kuluvan vuoden kevään välille. Suuri osa liigan loviisalaisista jäsenistä oli viime keväänä jonkin aikaa vangittuina. Osalla jo oli ennestään ehdollisia vankeustuomioita, joita syyttäjä vaatii pantavaksi täytäntöön.

Oikeudessa useimmat syytetyt halusivat pudottaa esitutkinnassa ilmoittamiaan tablettimääriä. Osa myös kiisti syyllistyneensä törkeään huumerikokseen, koska heidän mielestään Subutex ei ole erittäin vaarallisena pidettävä huume, kuten johtava kihlakunnansyyttäjä Petri Vaaja katsoi. Subutexin vaarallisuudesta käytiinkin oikeudessa pitkähkö keskustelu.

Syyttäjä: käyttötapa ratkaisee

Syytettyjen asianajajista osa vetosi siihen, että korkein oikeus ei ole toistaiseksi ottanut kantaa, kuinka vaarallinen huume alunperin heroiiniriippuvaisten lääkkeeksi kehitetty Subutex on.

Syyttäjä puolestaan toi esiin pari tuoreinta hovioikeustason päätöstä, joissa Subutex luokitellaan amfetamiinin tasoiseksi huumeeksi.

Syyttäjän mukaan oleellista on myös käyttötapa: silloin kun Subutexia käytetään lääkkeenä, tabletti laitetaan kielen alle. Subutexin väärinkäyttäjät liuottavat tabletit veteen ja käyttävät aineen suonensisäisesti. Näin tehtiin myös Loviisan Subutex-jutussa. Yhdestä 8 milligramman tabletista saadaan vähintään neljä kerta-annosta.

Puolustus vetosi myös siihen, että heidän mukaansa Subutex ei yksin aiheuta hengenvaaraa, vaan kuolemantapauksiin liittyy aina muiden aineiden, kuten rauhoittavien lääkkeiden, alkoholin sekä Subutexin sekakäyttö.

Loviisan Subutex-jutussa on poikkeavaa se, että useimmat juttuun sotkeutuneista nuorista tulevat ns. hyvistä perheistä.

Syytekirjelmästä käy myös ilmi, että jutussa on mukana muitakin loviisalaisia kuin nyt oikeuteen päätyneet. Nämä muut ovat pääasiassa käyneet ostamassa syytetyiltä Subutex-tabletteja.

Istunto venyi iltakymmeneen

Kaksi syytetyistä ei saapunut aamulla käräjille lainkaan. Toinen tavoitettiin iltakymmeneen venyneen istunnon loppumetreillä ja saatiin tuomiolle saliin. Toinen oli hoidossa huumeriippuvuuden vuoksi.

Poliisin kuulusteluissa syytetyt eivät paljastaneet kaikkia ostokontaktejaan. Myyjinä esiintyi mm. ”Janne”, ”Raimond” ja ”Kuru”-nimisiä henkilöitä.

Oikeudessa olleista 18:sta syytetystä vain kaksi on ansiotyössä. Muut ilmoittivat tulolähteekseen joko työmarkkinatuen, ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen tai sitten heillä ei ollut lainkaan tuloja.

Subutex-juttu alkoi purkautua muiden rikosten tutkinnan yhteydessä. Liigan jäsenet olivat käyttäneet mm. varastettua pankkikorttia.

Jutun tutkinnassa oli keskeisesti mukana myös tulli. Osa Subutexista oli hankittu virolaisilla resepteillä Tallinnasta ja tuotu normaalin matkustajatuonnin yhteydessä maahan.

Loviisan käräjäoikeus antaa jutussa päätöksen kansliatuomiona marraskuussa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Juha Koski

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI