|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Osmo Soininvaara ihmettelee Loviisan korkeita sosiaali- ja terveysmenoja

07.09.2004Paikallisten vihreiden vieraana torstaina Loviisassa pistäytynyt vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara kummeksuu Loviisan sosiaali- ja terveystoimen menojen suuruutta. Loviisan sosiaali- ja terveystoimen menot asukasta kohti olivat vuonna 2002 selvästi suuremmat kuin koko maan keskiarvo tai Itä-Uudenmaan keskiarvo.


Loviisassa menot olivat 2.229 euroa asukasta kohti, Loviisan seutukunnassa 2.056, Itä-Uudellamaalla 1.991 ja koko maassa 2.007 euroa.
– Jos peruspalvelulautakunta esittää tuohon miljoona euroa päälle kannattaa pysähtyä miettimään, mitä se merkitsee. Jos olisin paikallinen poliitikko pyytäisin ulkopuolista arviota siitä, mihin rahat menevät.
Soininvaara totesi, että jos terveyskeskuksen sairaalassa on kroonikkopotilaina paljon vanhuksia se selittää Loviisan korkean luvun. Toisaalta Loviisassa hoidetaan vammaiset aika halvalla. Se viittaa siihen Soininvaaran mielestä, että kustannuksissa on harkinnan varaa.

Sosiaali- ja teveysmenoissa on Soininvaaran mukaan tavattoman suuria, selittämättömiä alueellisia eroja. Hän totesi, että yksinkertainen selitys asiantilalle on se, että toisissa seutukunnissa asiat hoidetaan paremmin kuin toisissa. Se, että rahaa käytetään enemmän kuin muualla ei aikaansaa sitä, että asiakkaat saisivat muita parempaa palvelua.
Soininvaara huomautti, että kuntien tarkastuslautakunnat ovat yleensä hyvin hampaattomia näiden ongelmien edessä.
– Stakesin (Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus) tulisi tarjota pätevää vertailuaineistoa, tilastotieteilijä Soininvaara ehdotti.

Kolme uhkaa hyvinvointipalveluille

Hyvinvointiyhteiskunnan palvelujen uhkana Soininvaara luetteli kolme seikkaa.
Ensiksi kokoomus. Sitä vaivaa veronalennusmania, joka uhkaa toteutuessaan viedä julkiset palvelut alamäkeen.
– Kukaan ekonomisti ei usko, että veronalennukset tulisivat takaisin valtion ja kuntien pussiin. Veronalennuksista tulee takaisin yksi kolmasosa melko pian ja korkeintaan puolet pitkällä aikavälillä.
Vasemmistoa taas vaivaa vihreiden puhenjohtajan mielestä kyvyttömyys uudistaa kunnallisia toimia.
– Rahaa menee paljon, eivätkä palvelut kuitenkaan ole hyviä. Kolmas uhkatekijä on työttömyys.
–Työttömyyden hoito nielee ne varat, jotka pitäisi käyttää palveluihin.

Hoitotakuu hirvittää kerta rysäyksenä

Kunnissa terveydenhuolto tulee Soininvaaran ennustuksen mukaan aiheuttamaan paljon pohdintaa uusissa valtuustoissa. Hän tunnusti olevansa järkyttynyt siitä, että hoitotakuu astuu voimaan ensi vuonna kerta rysäyksellä.
Yhdelle vuodella kasaantuu hirmuisesti menoja, mutta tämän jälkeen hoitotakuu ei tuo ylimääräistä rasitusta, vaan päinvastoin laskee menoja nykyisen kaltaisten jonojen hävitessä. Jonossa hoitoon pääsyä odottavat potilaat maksavat paljon Kelalle ja työnantajille.
Loviisan poliklinikan päivystysaikoja Soininvaara kommentoi varovaisesti, koska ei tunne paikallisia oloja, eikä aukioloaikojen supistuksiin johtaneita syitä.

– Ei matka Porvooseen ole sen pitempi kuin maassa yleensä. Ja täytyy muistaa, että potilas arvostaa ennen kaikkea sitä, että hän saa hyvää hoitoa. Päivystys on sitäpaitsi todella kallista.
Soininvaara piti hyvänä, että Loviisan seudulla on kuntien yhdessä ylläpitämä terveyskeskus, joka on optimikokoinen väestöpohjaan verrattuna.
Terveydenhoitoon tarvitaan joka tapauksessa jatkossa lisää rahaa. Soininvaara huomautti, että tämä otetaan huomioon kaikissa valtiovarainministeriön suunnitelmissa, mutta ei kaikissa kunnissa.

Lasten huono-osaisuus alkaa näkyä

Soininvaara puuttui lehdistötilaisuudessa muutamalla huomiolla myös ajankohtaisiin koulutuskysymyksiin. Hän ilmoitti olevansa pikkuisen huolissaan suomalaisen koululaitoksen tasosta.
– Olen huolissani siitä, että nykyisin opettajaksi joudutaan, ei pyritä.
Oppilaiden koulumenestykseen vaikuttaa tunnetusti paljon heidän perhetaustansa. Aikaisemmin perheiden taloudellis-sosiaalinen asema oli melko tasainen. Nyt tilanne on kääntynyt huonommaksi ja meillä on paljon lapsia, jotka kasvavat huonoissa olosuhteissa.

– Tämä tulee heijastumaan seuraavassa Pisa-tutkimuksessa, jossa me emme enää ole niin korkealla kuin aikaisemmin, Soininvaara ennusti.
Hän oli huolissaan korkeakoulujen ja yliopistojen tulevaisuudesta. Uusimpien kaavailujen perusteella näyttää siltä, että yliopistoja halutaan vetää ammattikorkeakoulujen suuntaan ja tätä Soininvaara piti huolestuttavana, koska tiedeyliopistoja tarvitaan välttämättä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI