|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
HUS luuttuaa lattiaa Hetemäen sote-laskelmilla: ?Muistio on harhaanjohtava, jopa vilpillinen? (21.5.2018 20:04)
USA uhkaa ?murskata? Iranin (21.5.2018 19:13)
Keskustan tuleva kansanedustaja vastustaa hallituksen suunnitelmaa: ?Täysin keinotekoinen 30 minuutin raja? (21.5.2018 18:00)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
HYVÄT UUTISET


Porukka pienenee, voimat yhdistetään
28.02.2017– Aika pitkään olemme touhunneet yhdessä. Nyt meitä varsinaisia rintamalla olleita miehiä on mukana enää viisi, Ruotsinpyhtään Rintamaveteraanien pitkäaikainen jäsen Alf Nykänen toteaa.

RUUKKI Ruotsinpyhtään Rintamaveteraanien osasto vietti toimintansa 50-vuotisjuhlaa lauantaina Strömforsin työväentalolla. Osaston puheenjohtaja Atte Fellman odotteli paikalle noin viittäkymmentä vierasta; jäseniä, kannatusjäseniä sekä paikallisten veteraanijärjestöjen edustajia.
Juhla oli viimeinen laatuaan. Rivien harvetessa voimat halutaan yhdistää ja osasto liittyy Kymenlaakson Rintamaveteraanit -yhdistykseen, jonka toiminta-aluetta ovat nykyinen Kymenlaakson maakunta ja entisen Ruotsinpyhtään kunnan alue. Neljästä osastosta muodostetaan yksi.
Ruotsinpyhtään osaston jäseninä lähes sen perustamisesta lähtien olleet Alf Nykänen ja Keijo Salojärvi sanovat, että parasta toiminnassa on ollut porukalla tekeminen ja tuttujen tapaaminen.
– Takavuosina meitä oli kymmeniä. Yksi pitkään jatkunut harrastusmuoto oli kalastus. Ongimme ja pilkimme yhdessä. Nykyisin kokoonnumme säännöllisesti syömään yhdessä. Alf Nykänen on huolehtinut osaston historian tallentamisesta. Historiikki luettiinkin osana juhlan ohjelmaa. 50 vuoteen on mahtunut paljon.
Ensimmäisenä toimintavuonna 1967 jäsenenä oli 58 rintamaveteraania. Osasto sai nimeksi Ruotsinpyhtään Rintamamiesveteraanit. Myös naiset tulivat aktiivisesti mukaan toimintaan ja päätös naisjaoston perustamisesta tehtiin vuonna 1975. Mies -sana tiputettiin nimestä pois vuonna 2000.
Vuosiin on sisältynyt lukuisia juhlia ja muita tapahtumia, ikimuistoisia retkiä, vihdantekoa ja yhdessäoloa.
– Muutama vuosi takaperin saimme ison joukon ystäviä, kun aloitimme yhteistyön Lapinjärven osaston kanssa. Olemme tehneet yhteisiä retkiä ja vierailleet toistemme järjestämissä tilaisuuksissa, Nykänen kirjoittaa historiikissaan.

Silmälasit saatiin

Myös edunvalvonta on ollut aina tärkeässä osassa. Nykänen muistaa tapauksen, jossa osaston edustajat vierailivat silloisen Ruotsinpyhtään sosiaalijohtajan luona kertomassa mitä etuuksia veteraanit eräissä muissa kunnissa saivat.
– Se yhteydenotto kannatti. Kunta lupasi kustantaa veteraaneille ainakin silmälasit. Ei kaikkein kalleimpia, mutta normaalit lasit kuitenkin. Ilo vain jäi lyhytaikaiseksi, kun Ruotsinpyhtään kunta lopetettiin parin vuoden päästä.

Keski-ikä yli 90

Aktiivisten rintamaveteraanien, heidän puolisoidensa, leskien ja sotaorpojen joukko on osastoissa vähentynyt merkittävästi viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana.
– Tunnuksen omaavien keski-ikä on noussut jo yli 90 vuoden, Rintamaveteraanien Kymen piirin ja Kotka-Karhulan osaston terveiset juhlaan tuonut Heikki J. Oksanen mainitsi.
Hän jatkoi, että osastojen toiminnan yksi pääpainoalueesta onkin vaikuttaa yhdessä muiden veteraanijärjestöjen ja kuntien kotihoidon veteraanivastuussa olevien kanssa ikääntyvien veteraanien avohoidon hyvästä järjestämisestä. Myös riittävästä virkistystoiminnasta on huolehdittava.

Voimavarat keskitetään

Elimäki/Kouvolan, Haminan, Kotka-Karhulan ja Ruotsinpyhtään osastojen edustajien kesken allekirjoitettiin viime syksynä aiesopimus yhteistyön tiivistämiseksi.
Keskeisenä tavoitteena on saada aikaan Kymenlaakson maakunnan ja entisen Ruotsinpyhtään kunnan alueelle yksi yhteinen Rintamaveteraanien paikallisosasto.
– Tavoitteen perustana on vähentää tarpeettomia hallinnollisia toimia. Nykyisin on neljä erillistä toiminta- ja taloussuunnitelmaa, neljä pankkitiliä, neljä tilinpäätöstä, neljä syys- ja kevätkokousta, neljä johtokuntaa ja vieläpä neljät toimihenkilöt, Oksanen listasi.
– Vähenevät voimavarat on tarkoitus keskittää erityisesti rintamaveteraanien edunvalvontatyöhön ja heidän tukemiseen paikallisesti.
Elimäki/Kouvola ja Hamina tekivät omat osastojen lopettamispäätöksensä viime vuoden lopulla. Ne siirtyivät väliaikaisesti nykyisen Kotka-Karhulan siipien suojaan jatkaen paikallisia aktiviteettejaan kuten ennenkin.
Kotka-Karhulan Rintamaveteraanit tekivät viikko sitten päätöksen sääntöjen muuttamiseksi ja osaston uudeksi nimeksi hyväksyttiin Kymenlaakson Rintamaveteraanit. Tähän myös Ruotsinpyhtään osasto liittyy.
– Aiesopimuksen tahtotila on edennyt hyvin, mutta työ on vielä kesken, Oksanen totesi.

Perintö vaalittavana

Rintamaveteraanien rivien harvetessa mukaan on liittynyt koko joukko kannatusjäseniä, joilla on tärkeä tehtävä perinnön vaalijana. Oksanen, itsekin kannatusjäsen ja Kotka-Karhulan osaston puheenjohtaja, muistutti veteraanien työstä.
– Olette puolustaneet isänmaata ja säilyttäneet itsenäisyyden, olette maksaneet kovalla työllä sotakorvaukset, jälleenrakentaneet sodan jälkeisen Suomen, opettaneet mitä tarkoittaa talvisodan henki ja mitä merkitsee, että kaveria ei jätetä, Oksanen luetteli.
Hän kuitenkin totesi, että nämä opit ja teot ovat ikävä kyllä jääneet jälkipolvilta liian usein unholaan tämän maan rakentamista jatkettaessa.
– Arvomaailmaamme ohjaavat liian usein muunlaiset opit.

Musiikkia ja juhlaruokaa

Juhlassa pidettiin useita puheita. Kaikissa korostettiin rintamaveteraanien tekemää arvokasta työtä ja muistutettiin niistä uhrauksista, joita isänmaan itsenäisyys on vaatinut. Kiitos sanottiin myös veteraanien puolisoille, sotaleskille ja Lotille.
Virallisen puheenvuoron käyttivät eversti Markku Hutka Puolustusvoimista, Rintamaveteraaniliiton puheenjohtaja Matti Louekoski ja kansanedustaja Juha Eerola.
Musiikkiterveiset tilaisuuteen toi Ruotsinpyhtään Työväen Mieslaulajat.
Päivän antiin kuului myös juhlalounas.

Eija Kosonen
eija.kosonen@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI