|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Sotatieteiden tohtori: 11 kansanedustajan turvallisuusselvitys tarpeen ? ?Etsitään heikoimpia lenkkejä? (19.11.2018 19:50)
Trump-kohun uusi ihmetys USA:ssa: ?Suomessa palaa liian vähän metsää? (19.11.2018 19:14)
Tass: Venäjän mukaan Suomella ei todisteita GPS-häirinnän alkuperästä (19.11.2018 17:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Golfyhtiön hallitus vaihtui myrskyisissä merkeissä
21.02.2017Oy Sea Golf Rönnäs Ab:n yhtiökokouksessa vaihtui koko hallitus. Taustalla on näkemysero siitä, miten yhtiön talous tervehdytetään.

RÖNNÄS ”Vallankaappaus”, luonnehtii eräs osakkeenomistaja viikko sitten pidettyä yhtiökokousta. Yhtiökokouksessa koko hallitus vaihtui. Kokouksessa puheenjohtaja vaihtui, jonka jälkeen vanhan hallituksen muut jäsenet ilmoittivat, etteivät ole käytettävissä uudessa hallituksessa.
Vanhaan hallitukseen kuulunut Jouko Purontakanen kertoo, että hallituksen vaihtumisen taustalla on erimielisyys siitä, miten yhtiön taloutta tervehdytetään.
Rönnäsin golfyhtiö kamppailee samojen ongelmien kanssa kuin Suomen muutkin golfkentät: pelaajat vanhenevat, eikä golfosakkeille ole markkinoita. Golfosakkeesta ei pääse eroon, vaikka sen antaisin pois ilmaiseksi. Hoitovastikkeen maksamisesta ei pääse eroon.
Purontakasen mukaan nyt tehtävänsä jättänyt hallitus olisi halunnut painottaa maksut niin, että vastike olisi ollut halpa, 200 euroa, ja pelimaksu korkea, 475 euroa. Uuden hallituksen voimaan tulleessa mallissa vastike ja pelimaksu ovat samansuuruiset, molemmat 325 euroa.
– Kuten kaikissa tällaisissa yhtiöissä, vanha hallitus yritti tehdä merkittävän uudistuksen, että osakkeiden todellinen arvo nousisi. Tausta-ajatuksena oli, että väki vanhenee. He ovat rahoittaneet rakentamisen osakkeiden ostolla.
Aikoinaan golfosakkeita ostaneet ovat nyt vanhentuneet, eivätkä he välttämättä enää pelaa lainkaan. Silti he ovat joutuneet maksamaan koko hoitovastikkeen.
– Ei ole oikein, että paljon pelaavat maksavat saman summan kuin ne, jotka eivät pelaa lainkaan. Vanhan hallituksen ajatus oli, ettei kukaan pelaa toisten rahoilla.
Purontakasen mukaan toinen ongelma on ollut osakkaiden myymät pelioikeusliput. Osakas myy pelilippuja eli peliaikaa omaan lukuunsa. Seurauksena on, että syntyy rinnakkaiset markkinat, jotka kilpailevat golfyhtiön kanssa.
Vanha hallitus pyrki tasapainottamaan taloutta lunastamalla viime vuonna 50 osaketta yhden euron kappalehintaan. Tavoitteena oli siivota markkinoilta pois vanhat peliliput, jonka jälkeen yhtiö vuokraisi pelioikeuksia kunnon hinnalla.
– Nyt osakkaat kilpailevat yhtiön kanssa.

Kiista kärjistyi

Vuosi sitten hallitukseen valittiin Tom Blomberg, Timo Pekkarinen, Jouko Purontakanen, Greger Salomaa, Jarmo Turtiainen ja Patrick Wackström. Turtiainen toimi puheenjohtajana.
Tämän vuoden yhtiökokous pidettiin ystävänpäivänä 14. helmikuuta. Vanhan hallituksen puheenjohtaja Turtiainen syrjäytettiin, eivätkä muut hallituksen jäsenet sen jälkeen halunneet olla käytettävissä uuteen hallitukseen.
Erään osakkeenomistajan mukaan uusi hallitus syrjäytettiin siten, että eräs yhtiökokoukseen osallistunut osakkeenomistaja kokosi ison määrän valtakirjoja muilta osakkeenomistajilta tarkoituksenaan vaihtaa puheenjohtaja Turtiainen. Koko vanhan hallituksen kieltäytyminen jatkamasta tuli sitten yllätyksenä.
Purontakasen mukaan vanha hallitus olisi halunnut jatkaa talouden tervehdyttämistä vielä vuoden. Viime vuosi oli alijäämäinen osakeostojen takia, mutta muuten yhtiön talous on Purontakasen mukaan kunnossa.
Toinen syy alijäämään on Purontakasen mukaan lyhyeksi jäänyt kausi.
Hänen mukaansa tärkeät perusinvestoinnit, kuten uusi väylä ja klubitalon laajennus, on tehty.
Hän jatkaa, että kuten usein vastaavanlaisissa tilanteissa tapahtuu, erimielisyydet kärjistyvät henkilökiistoiksi. – Tuloksena oli kiista ja syyttely.

Ei kommenttia

Viikko sitten valitun hallituksen puheenjohtajaksi tuli Bror-Erik Mattsson. Hän on toiminut yhtiön hallituksen puheenjohtajana aiemminkin. Muut hallituksen jäsenet ovat Anja Jokinen, Eino Korhonen, John Lönnqvist, Patrik Martas ja Aki Virkki.
Mattsson ei halua mitenkään kommentoida yhtiökokouksen tapahtumia.
– Ei mitään kummempaa. Samoilla linjoilla mennään. Ei mitään kommentoitavaa.
Sea Golf Rönnäsin toimitusjohtaja Kari Mattila sanoo, että kiistan taustalla ovat enemmän henkilöasiat kuin yhtiön talous.
– Jo viime vuonna yhtiöjärjestystä muutettiin niin, että pelioikeusmaksu jaettiin kahteen osaan. Uuden hallituksen päättämä kokonaismaksu on 50 euroa alhaisempi.
Yhtiössä on 1 000 osaketta ja 700 osakasta.
– Sea Golf Rönnäs kuuluu Suomessa siihen 10 prosenttiin, jonka talous on vahvin. Meillä on velaton yhtiö omalla maalla.
– Viime vuoden alijäämä oli vajaat 40 000 euroa, mutta edellisvuoden voitto oli noin 70 000 euroa, hän huomauttaa. Peliliput eivät hänen mukaansa ole olleet viime vuosina mikään iso ongelma yhtiölle.

Ei tullut kansanlajia

Kymmenen vuotta sitten ”kansangolfia” mainostettiin loistobisneksenä.
Vielä jokin vuosi sitten golfista yritettiin tehdä kansanlajia. Tavoite ei toteutunut. Sen sijaan golfosakkeista on nykyisin suurin piirtein mahdotonta päästä eroon.
Jotkut golfosakkeiden omistajista ovat myyneet osakkeensa tahoille, joilta on hyvin vaikea periä vastikemaksuja. Pakolliset maksut ovat ulosoton alaisia.
Golfosaketta ei kannata myöskään periä. Koska osakkeet eivät käy kaupaksi, pakolliset maksut jäävät perillisten kontolle.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI