|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen uusissa talousluvuissa piilee huoli ? Ekonomisti: ?Kertoo heikosta tuottavuuskehityksestä? (14.11.2018 10:21)
Jussi Halla-aho: "GCM on vaarallinen asiakirja ? Tarvitsemme työkaluja massamaahanmuuton rajoittamiseen? (14.11.2018 09:48)
Hyytävä asiantuntijan arvio: Venäjä mellastaa ja ?piirtää etupiiriään? Euroopassa Trumpin takia (14.11.2018 09:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Luontoelokuva syntyy intohimosta ja uteliaisuudesta
21.02.2017Jouni Hiltusen ohjaama Matka Merelle - luontoelokuva saa ensi-iltansa 3. maaliskuuta. Suomenlahdesta kertovassa teoksessa nähdään paljon Loviisan edustalla kuvattuja kohtauksia.

LOVIISA Dokumenttiohjaaja Jouni Hiltusen elokuva Tuntematon Selkämeri valittiin Vuoden parhaaksi luontoelokuvaksi vuonna 2012. Samoihin aikoihin hän bongasi Hesarista artikkelin, jossa mainittiin vuoden 2014 olevan Suomenlahti-vuosi. Idea Matka Merelle - elokuvasta oli syntynyt.
Matka merelle -elokuva kuljettaa katsojan yhdelle maailman kauneimmista merialueista. Suomenlahti on paitsi kolmen hyvin erilaisen rantavaltion yhteinen meri, myös geologiansa ja eläimistönsä puolesta ainutlaatuinen ja monimuotoinen merialue.
– Suomenlahdesta ei aiemmin ole tehty laajempaa yhtenäistä teosta, oletettavasti koska Suomenlahti on mielletty liian pieneksi kohteeksi. Yleensä tämäntyyppiset projektit tarvitsevat jonkin alkusysäyksen, jonka kautta niitä lähdetään tekemään, Hiltunen arvelee.

Luonto tarinan kautta

Aluksi elokuvasta piti tulla puhtaasti luontodokumentti.
– Ensimmäisenä kesänä kuvasin ja listasin ne paikat ja lajit, jotka voisivat näkyä leffassa, Hiltunen muistelee.
Kuvausten edetessä mukaan tarinankerrontaan astuivat ihmiset. Päähenkilöksi valikoitui ohjaajan 10-vuotias poika, jonka kokemusten ympärille käsikirjoitus rakentuu.
– Rupesin rakentamaan tarinaa oman poikani ja asiantuntijoiden ympärille pitkälti siitä syystä, että elokuvateatterissa Avara Luonto -tyyppinen teos ei oikein toimi, Hiltunen toteaa.
Lopullisessa teoksessa Hiltunen näyttää pojalleen nuoruutensa Suomenlahden, jonka vesi oli kirkasta ja luonto monimuotoinen.
– Suomenlahden monimuotoisuus näkyy nykyään pinnan yläpuolella. Maisemat ja eläimistö ovat edelleen rikkaat. Maapallolta tuskin löytyy toista merialuetta, jonka rantamaisemat poikkeavat yhtä vahvasti toisistaan kuin Viron kalkkikivitöyräät ja Suomen saaristo. Syksyiset meduusamassat ja öljytankkereiden katkeamaton jono keskellä Suomenlahtea puolestaan muistuttavat meren tilan hauraudesta elokuvassa meduusan ja tankkerin tarinan kautta.
Elokuvan keskeiset elementit kumpuavat ohjaajan henkilökohtaisista kokemuksista Suomenlahden rannoilla ja elokuvan tarinat ovat sekoitus lintutieteilijän ja merentutkijan intohimoa sekä pienen pojan uteliaisuutta jälkipolville periytyvää merta kohtaan.
– Toivon, että elokuva jättää muistijäljen, joka kantaa kauas ja vahvistaa suhdettamme kotimereemme, Hiltunen painottaa.

Paikalliset oppaina

Luontoelokuvaksi Matka Merelle kuvattiin pienellä budjetilla, 229 000 eurolla. Hiltusen mielestä pienellä budjetilla toimimisesta on voinut olla hyötyäkin.
– Ulkomailla samantyyliset elokuvat vaativat usein miljoonabudjetin, koska jokaista eläinlajia kohden tarvitaan oma, kyseisen eläinlajin kuvaamiseen erikoistunut ryhmä. Minulle ohjaamisen tekee mielekkääksi se, että pääsen itse kokemaan kuvaustilanteen ja toivon, että se kokemus välittyy myös sinne ruudun toiselle puolelle, hän kuvailee.
Vaikeinta Hiltusen ei ole ollut löytää kuvattavia lajeja, vaan saada luvat kuvaamiseen. Esimerkiksi Loviisan alueella sijaitseva Aspskärin saaristo on usean mielenkiintoisen lintulajin koti.
– Eläimille parhaat alueet löytyvät usein luonnonsuojelualueilta, eikä sinne ole menemistä vain elokuvanteko-verukkeella.
Tässä asiassa paikalliset ovat tulleet vastaan.
– Pääsin kuvaamaan lintuja Aspskärin alueelle rengastaja Martti Harion seurassa ja kalastaja Mikael Lindholm puolestaan auttoi minua kuvaamaan merikotkia Pernajassa, Hiltunen kiittelee.
Lindholm toivoo, että elokuvaan osallistuminen tuo toimialalle huomiota. Lisäksi elokuvan kuvaukset olivat hänen mielestään mielenkiintoinen kokemus.
– Teimme kaksi reissua Pernajaan. Ensimmäinen kerta meni harjoitteluun ja toisella tiesimme esimerkiksi minne laittaa kuvauspiilot, hän tuumaa.
Kuvausten päätyttyä Hiltusella oli yhteensä yli 300 tuntia materiaalia, joista hän karsi 78 minuutin elokuvan.
– Iso urakkahan se oli, mutta olen tyytyväinen lopputulokseen, hän sanoo.

Charlotta Forsberg

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI