|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Myrskylänkadun rivitalojen jyrsijäongelmaan haettiin ratkaisua
27.01.2017Inkkarikylänä tunnetun Myrskylänkadun rivitaloissa on jyrsijäongelma, johon haettiin ratkaisua perjantain katsastuskierroksella. Terveystarkastaja Teijo Moilanen teki samalla asunnoissa lämpötilamittauksia ja aistivaraisia havaintoja.


Jyrsijäongelmaan on jo puututtu tuomalla asuntoihin loukkuja ja myös myrkyttämällä. Asukkaita tullaan lisäksi ohjeistamaan lisää esimerkiksi ruoanjätteiden hävittämisessä.
- Rottaohjeistus, terveystarkastaja Teijo Moilanen kiteyttää pikaisimmat toimenpiteet.
Marjut Rantalainen on asunut Myrskylänkadulla yhdeksän vuotta. Hänen asunnossaan jyrsijäongelma on paha. Päivittäin loukkuun jää hiiriä ja rottia, yhteensä lyhyen ajan sisällä yli 20. Rantalainen on saanut kaupungilta loukut ja myös myrkytys on käynnissä. Hän toivoisi kuitenkin saavansa asunnon muualta koska kertoo tuntevansa olonsa turvattomaksi.
- Oven voi helposti vääntää auki, hän huomauttaa.
Asunnossa ei terveystarkastaja Teijo Moilasen mielestä ole jyrsijöiden lisäksi muuta ongelmaa kuin kiinni oleva ilmanvaihtoventtiili kylpyhuoneessa. Asunnossa on lämmintä ja pinnat ovat kunnossa. Moilanen tekee ennalta sovituissa asunnoissa muun muassa aistinvaraisia havaintoja, mittaa lämpötiloja ja katsoo pinnat. Julkisivussa hän huomioi puuttuvat räystäät ja sadeveden juoksutukset.
Loviisan Laillisuusryhmän kaupunginvaltuutettu Kari Hagfors kertoo häneen ottaneen yhteyden useamman Myrskylänkadun rivitalojen asukkaan ja pyytäneensä terveystarkastajaa ja kaupungin virkamiehiä paikalle tarkastamaan asuntoja. Hagfors teki viime syksynä aloitteen rivitalojen kunnostamisesta. Hän toteaa, että jos rahaa olisi, rivitalot tulisi purkaa ja rakentaa uudet tilalle. Hänen mielestään asunnot eivät ole ihmisasuttavassa kunnossa. Hän huomauttaa, että kun rivitalot aikanaan ydinvoimalan työntekijöille tehtiin, ne rakennettiin väliaikaisiksi.
- Tonttinahan tämä on hieno ja lähellä keskustaa. Toivoisin, että tänne tehdään kokonaissuunnitelma, hän toteaa.
Asunnoissa on nyt tehty palotarkastus, savuhälyttimet ovat toiminnassa ja sammutuspeitteitä on tuotu.
Pelastussuunnitelma on parhaillaan kaupungilla hyväksyttävänä ja hyväksynnän jälkeen tuodaan myös muun muassa pelastautumisopasteet taloihin.

Poliisia tarvitaan usein

Kahdessa rivitalossa on yhteensä 30 asuntoa. Asunnot ovat pääasiassa yksiöitä, kooltaan 21-22 m2. Kaksi yhdistettyä asuntoa ovat kooltaan 43 m2. Asukkaita on nyt 23. Osa asunnoista ei ole asuttavassa kunnossa. Yhdestä kunnostusta odottavasta asunnosta on asukas lähtenyt, mutta patja ja muuta tavaraa on jäänyt niille sijoilleen. Isännöitsijänä toimiva työnjohtaja Kari Skräddars Loviisan teknisestä toimistosta kertoo asuntojen kunnostuksen alkavan yleensäkin raivaamisesta.
- Poliisi kävi viime vuonna vähintään sata kertaa, erilaisia häiriötilanteita on paljon. Avaimia unohtuu ja useamman kerran viikossa käydään avaamassa ovet. Aina ei jakseta odottaa avaimen tuojaa, vaan väännetään ovi auki. Tilanteita on hyvin erilaisia, joskus heitellään eritteitä toisen ikkunaan ja joskus naapurin kovaa soittama musiikki häiritsee, hän kertoo.
- Asukkaat tarvitsevat tukea ja aikuissosiaalityö on mukana, muun muassa siivouksia on tilattu kaupungin puolesta. Viime vuonna pidettiin asukasilta, kertoo Loviisan kaupungin asuntosihteeri Gisela Forsström.
Hän muistuttaa, että vuokralaisen vastuulla on pitää asunto siistinä ja kunnossa sekä kertoa vuokranantajalle, jos jokin menee rikki.
Terveystarkastaja Teijo Moilanen tekee käynnistä tarkastuspöytäkirjan.
- Me kaupungilla katsomme, mitä pöytäkirjassa on ja toimimme sen mukaan, toteaa Forsström.

Apua puolin ja toisin

Osa asukkaista on asuntoon ja yhteisöön ihan tyytyväisiä. Puolisentoista vuotta sitten Myrskylänkadulle muuttanut Sirpa Jernberg pääsi remontoituun asuntoon. Muuton jälkeen hän on lisännyt vielä muun muassa työtason keittiöön. Seiniä koristavat valokuvat läheisistä.
- Täällä on viihdyttävä, kun ei muuallekaan pääse, hän miettii.
Jyrsijäongelmaa ei hänen asunnossa ole ollut. Omien asioidensa hän toteaa olevansa ihan hyvin. Ympärillä asuu tuttuja ja autetaan puolin ja toisin.
- Lainaillaan suolaa ja sokeria, hän hymyilee.
Luumäeltä vuonna 2012 Myrskylänkadulle muuttanut mies odottelee kevättä ja töiden alkua. Hän pitää hyvänä tarkastuskierroksella esiin tullutta ajatusta siitä, että yksi asukkaista voitaisiin valita "päällekatsojaksi", ikään kuin vertaisisännöitsijäksi, joka hieman valvoisi menoa, katsoisi saunavuorot ja yleisen siisteyden päälle. Ruoanjätteiden asianmukainen hoito esimerkiksi auttaisi heti rottaongelmaan.
- Tänä talvena rottaongelma on ollut pahempi kuin viime vuonna. Olen omasta asunnosta ottanut yhdeksän jyrsijää kun viime vuonna vain kaksi, hän kertoo.
Menon hän kokee taloissa rauhoittuneen viime aikoina.
- Varsinkin täällä B-talossa on ihan rauhallista, hän kuvailee.

Häätöjä?

Asukkailla on ollut runsaasti vuokrarästejä ja Loviisan Sanomiin yhteyttä ottanut on kertonut, että huolimatta tehdyistä maksusopimuksista, on häätöjä tullut. Loviisan asuntosihteeri Gisela Forsström sanoo, että asukkailla on ollut paljon vuokranmaksuongelmia, ja maksuja on mennyt perintään ja ulosottoon.
- Olemme tehneet paljon yhteistyötä perusturvan kanssa. Kaikissa asunnoissa on tehty kunnostustarkastus ja sosiaalitoimi on ollut mukana tarvekartoituksen tekemisessä. Asukkaiden kanssa on tehty maksusopimuksia ja jos sitä on noudattanut, ei ole tullut ongelmia, hän vastaa ottamatta kantaa yksittäisten asukkaiden mahdollisiin häätöihin.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI