|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Suomen juhlavuosi liikkeelle tanssien
27.01.2017Almintalo avaa Suomi 100 -juhlavuoden Liike-näyttelyllä, joka esittelee kymmenen vuotta täyttävän Loviisan tanssiopiston toimintaa sekä valokuvin että Alive and kicking -tanssiesityksin.

LOVIISA Loviisalainen valokuvaaja Janne Lehtinen on kuvannut tanssiopiston kevätnäytöksissä alusta pitäen. Almintalossa on näyttelyksi koottu 81 valokuvaa. Lisäksi esillä on Virpi Lehtisen näytöksiin tekemiä pukuja sekä Hanna Neuvosen pukuja ja näytöslavasteita. Virpi Lehtinen on kuratoinut näyttelyn.
– Idea tallentaa lähti ensimmäisestä esityksestä, opiston rehtori Kati Kivilahti-Fagerudd kertoo.
Aina tarpeellisten pressikuvien lisäksi tavoitteena oli tallentaa näytösten katoavia hetkiä.
Kymmenen vuoden aikana otetuista valokuvista syntyi satumainen, jopa hieman unenomainen kokonaisuus. On vaikea uskoa, että kuvat on otettu näytöksissä.
Valokuvat kertovat tekemisen ilosta, keskittymisestä, yhteen hiileen puhaltamisesta. Kuvat ovat paitsi dokumentteja ohikiitävistä hetkistä, myös muistutus taiteen tekemisen voimasta ja kauneudesta.
Kivilahti-Fagerudd sanoo, että tanssissa määritellyt tilanteet toistuvat. Valokuvaaja on päässyt seuraamaan myös harjoituksia ja siitä on ollut varsinaisissa kuvaustilanteissa hyötyä.

Iloa ja hyötyä
Kymmenen vuoden aikana tanssiopiston oppilasmäärä on pysytellyt noin 200:ssa. Alussa myös sirkustoiminta oli vahvaa, mutta viime vuosien aikana säännöllistä sirkusopetusta ei ole järjestetty. Syynä on ennen muuta sirkusalan opettajapula.
Tanssiopisto on toteuttanut taidekasvatusta alusta pitäen pitkäjänteisesti. Tanssia voivat harrastaa taaperoikäiset, tytöt ja pojat sekä naiset ja miehet. Opistossa on tanssittu kaikkea nykytanssista klassiseen balettiin, showdancesta flamencoon.
Harrastajien ja tanssiharrastuksen laaja kirjo näkyy hyvin valokuvissa.
Tanssiopisto järjesti viime syksynä kyselyn 4–18 -vuotiaille oppilailleen.
– Halusimme tietää, mitä tämän päivän lapset ja nuoret ajattelevat. Eräässä vastauksessa nuori pelkäsi tulevansa näkymättömäksi.
– Kukaan meistä ei halua olla näkymätön. Me kaikki haluamme olla osa vuorovaikutteista ihmisyhteisöä, jossa voimme tulla kuulluksi, nähdyksi, huomioiduksi.
Kati Kivilahti-Fagerudd sanoo, että taiteen tekemisen avulla itsetuntemus kasvaa. Aivan konkreettisesti tanssiharrastus ja näytökset opettavat esiintymistä. Siitä on hyötyä monessa tilanteessa aikuisenakin.
– Jännin juttu on esiintyä toisille lapsille, hän huomauttaa opiston näytöksistä, jossa ryhmät pääsevät näyttämään vuoden aikana oppimiaan taitoja muille.
Vuodesta 2013 lähtien tanssiopisto on toiminut tanssin taiteen perusopetuksen yleistä oppimäärää antavana oppilaitoksena. Samana vuonna käynnistettiin Tanssileikkis-toiminta päiväkodeissa ja iltapäiväkerhoissa.
Tanssiopisto järjestää Loviisan kulttuuripolku -hankkeessa taidekasvatusta kaikille ykkösluokkalaisille. Hankkeen yhteydessä opisto vierailee kaikissa suomen- ja ruotsinkielisissä ykkösluokissa.

Unelmissa tanssin talo
Opisto on toiminut jo vuosia vuokratiloissa kahdessa paikassa, eli vanhalla meijerillä ja entisessä painotalossa Seppäläntien varrella. Molemmissa paikoissa on tanssisali, toisessa myös opiston toimisto.
Tanssiopiston toiveissa on jo kauan ollut tanssin talo.
– Nappulaa puuttuu, Kivilahti-Fagerudd huomauttaa ja jatkaa, että kenties joukkorahoitus voisi olla keino talon hankkimiseen.
Tanssiopiston toiminta rahoitetaan pääosin oppilasmaksuin. Svenska Kulturfonden on myöntänyt harkinnanvaraista tukea vuosittain. Kaupungin tuki on sidottu taiteen perusopetuksen järjestämiseen. Lisäksi opisto tekee yhteistyötä kansalaisopistojen kanssa.
Oppilaitoksen ja sen henkilökunnan tukena toimii opiston kannatusyhdistyksen hallitus.
Suurimmat menot syntyvät palkoista ja tilavuokrista. Tilat maksavat myös kesäkuukausina, jolloin opetusta ei ole. Kivilahti-Fagerudd pitää tanssia kohtuuhintaisena harrastuksena.
– Tunneille voi tulla samoissa vermeissä. Baletissa maksavat kärkitossut.
Almintalon Liike-näyttelyyn kuuluu myös opiston oppilaiden tanssiesityksiä 5., 11. ja 12. helmikuuta. Silloin kuvat heräävät eloon. Opiston oppilaat pitävät avoinna myös Almintalon kahviota lauantaisin ja sunnuntaisin.
Liike-näyttely on ensimmäinen osa Loviisan Tanssiopiston valtakunnallisesta Suomi 100 -hankkeesta. 23.4. nähdään juhlavuoden tanssiteos Noin seitsemän sisarta.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI