|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Poliisien liitto lataa ikäviä totuuksia ? ?Kansalaisten palaute on pysäyttävää? (15.11.2018 10:32)
Näpäytys pääministeripuolue keskustalle: Minne katosi 600 miljoonan potti vuoden 2015 vaihtoehtobudjetista? (15.11.2018 08:14)
Ympäri EU:ta perataan kuumeisesti 600-sivuista brexit-luonnosta ? Theresa Mayn asema hutera (15.11.2018 07:42)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Jätkäsaaren Wood Cityn liimapuuelementit tehdään Valkossa
20.01.2017Valkossa toimivan Timberpoint Oy:n hallissa valmistetaan parhaillaan Helsingin Jätkäsaareen rakennettavien kahden 8-kerroksisten puisten kerrostalojen seinä- ja lattiaelementtejä yhden kerroksen viikkovauhtia. Valmistuttuaan Wood Cityn talot ovat Suomen korkeimmat puukerrostalot.

Valkossa sijaitsevassa 4500 neliömetrin suuruisessa tehdashallissa käy vilske, hallin sivulla soi huippumoderni robottisaha, tuoksuu kuiva puu ja pursuaa sahanpuru.
Viime vuoden lopulla toimintansa aloittanut loviisalainen Timberpoint Oy on saanut suuren tilauksen, joka työllistää parhaillaan kahdessa vuorossa runsaat 20 työntekijää.

Pohjolan suurin robottitimpuri
Liimapuuelementtitehtaan sydän on Saksasta hankittu Pohjoismaiden suurin tietokoneohjattu puuntyöstökone, joka sahaa paksuista liimapuulevyistä millintarkkoja kappaleita.
Entisen konepajan hallissa pienen mökin kokoinen puuntyöstöportaali liikkuu ratakiskoilla työstettävien levyjen päällä tietokoneen ohjaamana.
Ihmiskättä tarvitaan konesahurin ohjelmoinnin lisäksi lähinnä vain sahanterien huoltamiseen.
Puuntyöstökoneen valmistamista levyistä kasataan parhaillaan seinä-, lattia-, tuki- ja muita elementtejä Helsingin Jätkäsaareen rakennettaviin Suomen korkeimpiin puukerrostaloihin.

8-kerroksisia puukerrostaloja
Jätkäsaaren Wood Cityn kahteen asuintaloon valmistuu yhteensä 98 ARA-rahoitteista vuokra-asuntoa. Asunnot tuottaa Helsingin Asuntotuotantotoimisto ATT, ja hankkeen pääurakoitsija on rakennusyhtiö SRV.

Timberpoint toimittaa Jätkäsaaren puukerrostalojen kortteliin Wood Cityyn kaikki kahden 8-kerroksisen puukerrostalon puuelementit toisesta kerroksesta aina kahdeksanteen kerrokseen saakka.
Pohjakerroksen perustukset, hissikuilut ja porraskäytävät rakennetaan betonista, muut kerrokset puusta.

Puukerrostalojen Wood City
Wood Cityn molempien asuinkerrostalojen pinta-ala on 8000 neliötä, ja yhden kerroksen pinta-ala on noin 600 neliömetriä.
Kortteliin on kaavoitettu neljä puukerrostaloa, joista kaksi asuintaloa on rakenteilla.
Wood Cityn verkkosivujen mukaan hankkeen seuraavaan vaiheeseen kuuluu kahden puisen hotelli- ja toimistokerrostalon rakentaminen.
Toimistorakentamisen osuus on määrä olla 12000 neliötä ja hotellin 7000 neliötä. Kaikista rakennuksista tulee 8-kerroksisia.
Timberpoint Oy:n perustaja ja osaomistaja Marko Suonpää kertoi, että Valkossa elementtejä valmistetaan yhden kerroksen viikkovauhtia. Torstaina hallissa oli tekeillä ensimmäisen kerrostalon neljännen kerroksen elementit.
Suomessa ei Suonpään mukaan ole aiempaa kokemusta näin korkeiden LVL-puusta rakennetttujen puisten kerrostalojen toteutuksesta.

300 rekallista puuelementtejä
- Valkosta kaikkien elementtien kuljettamiseen Jätkäsaareen tarvitaan yhteensä noin 300 rekkakuormaa sekä 4 merikonttia. Pitkiä ruuveja tarvitaan satojatuhansia, Suonpää kertoi.
Loviisalaisen Jyrki Huttusen omistaman Kuninkaankylän puurakentajat Oy:n viisimiehinen ryhmä työskentelee puukerrostalojen rakentamisessa 8 kerroksen harjakorkeuteen ja vesikattoon saakka. Puurakentajat on myös Timberpointin toinen omistajaosakas.
- Loviisalaisia rakentajia Jätkäsaaren kerrostalotyömaalla meiltä työskentelee työnjohtajan lisäksi neljä rakennusmiestä. Yhden kerrostalon rakentaminen vesikattovalmiiksi kestää noin 7 viikkoa, kertoi toimitusjohtaja Jyrki Huttunen.

”Puurakentamisen buumi alkaa”
Toimitusjohtaja Marko Suonpää on tyytyväinen puutalorakentamisen uusimmista edistysaskelista Suomessa sekä elementtituotannon nopeasta käynnistymisestä Loviisassa.
- Puukerrostalojen rakentamisen mahdollisuuksista on puhuttu pitkään, ainakin viisi vuotta, mutta nyt voidaan sanoa, että ala sekä kysyntä ovat kehittyneet niin, että teollisen mittakaavan liimapuuelementtien tuotantoa on ollut mahdollista aloittaa sekä laajentaa, Suonpää kertoi.
Suonpään mukaan Timberpointin tuotantoa käynnisteltiin viime vuoden loppupuolella melkoisella kiireellä, jotta yhtiö ehtisi mukaan Wood Cityn tarjouskilpailuun.

”Kaikki hankinnat Loviisasta”
Yhtiö ehti viime hetkellä juuri ennen vuoden 2016 päättymistä hakemaan sekä saamaan investoinneilleen myös äkillisen rakennemuutosalueiden ärm-tukea, josta oli Suonpään mukaan apua toiminnan käynnistämisessä.
Timberpoint on Suonpään mukaan hankkinut ja hankkii jatkossakin kaikki alihankintapalvelut ja tarvikkeen Loviisasta aina, kun se vain on mahdollista.
- Tähän mennessä meiltä ollaan jo jätetty noin 150 000 euron arvosta alihankinta- ja aputyötilauksia loviisalaisille yrityksille, kertoi Marko Suonpää.
Suonpää kiittelee myös Loviisan satamassa toimivaa Nordström Groupia uraauurtavasta yhteistyöstä.
Timberpoint ostaa sataman logistiikkayhtiöltä alihankintana esimerkiksi elementtien liimausta sekä muita töitä silloin, kun satamassa ei ole laivoja lastattavana.

Satamasta arvokasta synergiaa
Timberpointin ei myöskään ole ollut tarvetta hankkia omia trukkeja tai nostureita, vaan niitä voidaan tarvittaessa tilata naapurissa toimivasta satamasta. Myös suurempien elementtien kuljettaminen hoituu kätevästi sataman kautta.
- Tänään hallissa ei ole sataman väkeä, koska he ovat lastaamassa laivaa, joka vie sahatavaraa Egyptiin, mutta varmaankin jo huomenna meidänkin väkeä on täällä töissä, kertoi Nordström Groupin toimitusjohtaja Petteri Sammalisto.
Timberpoint hankkii rakennuselementtien valmistamisessa tarvittavat liimapuulevyt Stora Enson tehtailta Varkaudesta. Vaakaan laminoitujen 3 millimetriä paksujen LVL-kuusipuuviilujen laminointilinja käynnistyi Varkaudessa viime elokuussa, jolloin myös Valkossa sijaitsevaa Hollmingin hallia ryhdyttiin muuttamaan konepajasta puuntyöstötehtaaksi.

Liimapuulevyt Varkaudesta
Varkaudesta Valkoon kuljetetaan rekkalasteittain laminoituja kuusiviilulevyjä, joiden pituus on enimmillään 12 metriä ja leveys 3,2 metriä sekä paksuus vaihtelee 30 - 200 millimetrin välillä.
Marko Suonpään mukaan enimmillään puuntyöstörobotti pystyisi työstämään 350 millimetrin paksuisia, 3,5 metrin levyisiä ja 44 metrin pituisia levyelementtejä.
Timberpoint voisi Suonpään mukaan käyttää myös muualta hankittuja liimapuulevyjä, mutta Stora Enson raaka-aineen laatu on Suonpään mukaan ollut erinomaista ja toimitukset pelanneet hyvin.

Puukouluista tehty tarjouksia
Puukerrostalojen lisäksi Timberpoint ja Kuninkaankylän puurakentajat ovat tarjonneet myös puisia koulurakennuksia ja päiväkoteja eri puolille Suomea.
- Meillä on valmius osallistua myös uusien Loviisan koulujen tarjouskilpailuun, ja siitä on ollut alustavasti puhettakin, mutta asian valmistelu on vielä kesken, Marko Suonpää kertoi.

Arto HenrikssonJaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI