|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Koskenkylän vanhemmat vaativat lapsilleen uutta koulua
25.10.2002Lasten vanhempien mitta alkaa täyttyä Pernajassa: Koskenkylän suomenkielisen koulun nykyisten ja tulevien oppilaiden vanhemmat patistavat kuntaa vihdoin tekemään päätöksen uuden koulun rakentamisesta Koskenkylän keskustaan. Uutta koulua on odotettu jo viisitoista vuotta.


Vanhemmat ovat kyllästyneet lasten pitkiin taksikuljetuksiin, koulun ahtauteen ja huonoon kuntoon, liikuntatilojen puutteeseen sekä jokavuotiseen vesiongelmaan. Terveysviranomaiset asettivat jälleen tänä syksynä Koskenkylän koulun käyttämän kaivon käyttökieltoon sen veden ulosteperäisen saastumisen vuoksi. Tällä hetkellä oppilaat saavat juomaveden vesiautomaatista.

Vanhemmat keräävät seuraavan kahden viikon aikana nimiadressia, joka on tarkoitus luovuttaa kunnan päättäjille kunnanhallituksen budjettikokouksessa.

Puolitoista viikkoa sitten pidetyssä vanhempainillassa lasten vanhemmat ”kypsyivät”, koska heidän mukaansa kunnanjohtaja Ralf Sjödahlin viesti oli, että koulun tilanahtautta helpottamaan saatetaan sanoa irti Liljendalin kanssa tehty koulusopimus. Lisäksi Vanhankylän oppilaita saatetaan siirtää Isnäsin kouluun ja pohjoisten kylien lapsia Loviisaan. Vanhemmat ymmärsivät asian niin, että uudesta koulurakennuksesta voidaan heittää kaikki toivo.

-Kunnan strategian tavoite on asukasmäärän 0,5-1,0 prosentin vuosittainen kasvu. Vuonna 2010 tavoite on 4.100 asukasta. Uudet asukkaat ovat pääosin suomenkielisiä ja he muuttavat Koskenkylään, sanoo Sabina Krogars. Hänen mukaansa koulun olosuhteet ovat saaneet osan muuttoaikeissa olleista perheistä perumaan aikeensa, koska vanhemmat eivät halua lapsiaan nykyiseen kouluun.

Koulu rakennettu 1960-luvun alussa

Koskenkylän suomenkielinen koulu rakennettiin 1960-luvun alkuvuosina. Myöhemmin koulurakennusta on laajennettu, mutta sisäliikuntatiloja koulussa ei ole. Yhteen luokkatilaan on tehty puolapuut, mutta tämäkin luokka on jo pitkään toiminut opetustilana. Koskenkylän koulun oppilailla ei olekaan ollut tuntumaa sisäjoukkuepelien pelaamiseen, kun he ovat siistyneet yläasteelle Loviisaan.

-Toivomme, että vihdoin saamme muutoksen aikaan pienten koululaisten kohdalla, sanoo Kirsi Buddas, joka muutti perheineen Pernajaan kymmenen vuotta sitten. Mirva Tuomainen ja Jonna Pulkkinen sanovat, että monelle kuntaan hyvässä uskossa muuttaneelle lapsiperheelle kouluolot ovat olleet järkytys.

-Monessa perheessä lapset ovat olleet 3-4 vuoden ikäisiä muutettaessa. Silloin on ajateltu vain päivähoitoa ja päiväkotia. Moni ei ole ajatellut kouluoloja vielä siinä vaiheessa, sanoo Jonna Pulkkinen.

Englantilaissyntyinen Debbie Martikainen pitää tilannetta rasistisena.

-Millaisen maineen kunta oikein haluaa? Miksi suomenkieliset eivät ole äkäisiä tilanteesta? Kieliongelmaa ei voi kiistää, väittää Martikainen, joka toteaa suoraan epäilevänsä, että ruotsinkieliset ovat kuntaan tervetulleempia kuin suomenkieliset.

Liikuntahallin valmistuminen lisää taksikuljetuksia

Koskenkylän keskustasta neljän kilometrin päässä sijaitsevassa koulussa on tällä hetkellä 100 oppilasta. Heistä 80 joutuu käyttämään taksia koulumatkoilla. Taksikyydin saa, jos koulumatka ylittää kolme kilometriä tai on vaarallinen. Ensi vuonna kunnan kaikki koulutaksikuljetukset vievät rahaa yhteensä 100.000 euroa.

Koulukyytejä Koskenkylän kouluun hoitaa viisi taksia. Koska takseista on pulaa, osa oppilaista joutuu aloittamaan koulukyytinsä tuntia ennen koulun alkua. Lisäksi osa lapsista on tähän saakka joutunut odottamaan koulupäivän alkua yksikseen koulun pihalla.

Koskenkylän keskustaan ensi vuonna valmistuvan liikuntahallin myötä taksikuljetukset lisääntyvät.

Vanhemmat pitävät parhaana ratkaisuna uuden koulurakennuksen tekemistä uuden liikuntahallin ja ruotsinkielisen koulun läheisyyteen. Koskenkylän kaavaa ollaan parhaillaan muuttamassa ja kaavaluonoksessa suomenkieliselle koululle on osoitettu parikin paikkaa.

-Halli on hyvä juttu, mutta lapset ovat eriarvoisessa asemassa, sanoo Petri Hyvönen, jonka kaikki kolme lasta ovat käyneet nykyistä koulua.

-Koulukysymyshän ei ole uusi, vaan siitä on puhuttu jo vuodesta 1987 lähtien. Koulun rakentaminen ei ole rahasta kiinni, vaan muualta näivertää, Hyvönen epäilee.

Uudesta koulusta tulisi vanhempien mielestä hyvä monitoimitalo kaikenikäisten ja -kielisten koskenkyläläisten käyttöön. -Osa opetustiloista voisi olla ruotsinkielisten oppilaiden sekä kansalaisopistojen käytössä. Nuorillakaan ei ole Koskenkylässä tiloja. Uudesta koulutalosta olisi hyötyä kaikille kuntalaisille, sanovat vanhemmat.

Kaivovesi käyttökiellossa, katto uusittava

Koskenkylän koulun eräs ongelma on, että sen käyttämä vesi tulee rengaskaivosta. Joka syksyinen ja keväinen ongelma on veden puute ja veden huono laatu. Jälleen tänä syksynä terveysviranomaiset panivat koulun veden käyttökieltoon, sillä vesinäytteissä todettiin koliformisia bakteereja. Tällä hetkellä kaivon vesi ei täytä sosiaali- ja terveysministeriön asettamia talousveden laatuvaatimuksia.

Kaivoa ei voida ottaa käyttöön, ennen kuin veden saatumisen syyt on poistettu korjaamalla kaivo ja estämällä likaveden valuminen.

Lisäksi terveystarkastaja on todennut, että kaikki koulun pihan leikkikenttävälineet eivät täytä turvallisuusmääräyksiä ja että koulurakennuksen ilmanvaihtokanavat on välittömästi puhdistettava, samoin kuin vesikourut. Lisäksi terveystarkastajan lausunnossa todetaan, että rakennuksen käytävän kosteusvaurio on korjattava ja vanhan osan vesikatto uusittava heti, jotta yläpohjaan ei syntyisi vesivaurioita.

Koulun kohtalo ratkeaa alkuvuodesta

Koskenkylän suomenkielisen lasten opinahjo-ongelmaa selvitetään parhaillaan kahdella taholla. Kunta selvityttää sekä uuden koulurakennuksen hintaa että nykyisen koulun korjauskustannuksia. Päätös uuden koulun rakentamisesta tai vanhan korjaamisesta tehdään kunnanjohtaja Ralf Sjödahlin mukaan ensi tammikuun aikana.

Ulkopuolinen asiantuntija laskee parhaillaan, mitä 150-200 oppilaan koulu tulisi maksamaan.

-Yksikköön tulisi liittää myös keskuskeittiö, joka tekisi 450-500 ateriaa päivässä, sanoo Sjödahl.

-Rakennusteknisesti nykyisen koulun kunto on hyvä, mutta ongelmia on: ilmastointi ja vesi. Terveystarkastaja käy koulussa tiuhaan. Emme allekirjoita sitä, että koulu olisi lapsille epäterveellinen, hän jatkaa.

Linjaratkaisusta riippumatta suomenkielisen koulun vanhan osan katto on korjattava ensi vuoden aikana.

Kunnassa käydään parhaillaan läpi uutta strategiaa. Puolitoista vuotta sitten tehdyissä aiemmissa suunnitelmissa tilatyöryhmä pohti kunnan kiinteistöjen käyttöä, mutta tuolloin ei löydetty uutta käyttötarkoitusta suomenkieliselle koululle. Tuolloin mietittiin, voisiko kunnantoimisto siirtyä kouluun, mutta tyhjäksi jäävälle kunnantoimistolle ei löytynyt käyttöä. Vanhassa strategiasuunnitelmassa mainittiin, että uuden koulun suunnittelu alkaisi vuonna 2003 ja että se olisi rakenteilla vuonna 2005. Edellytyksenä oli, että koulun oppilasmäärä näyttäisi nousevan maksimimääräänsä eli 130:een oppilaaseen.

-Silloin lähdettiin siitä, että koulu olisi nyt täpö täynnä. Vanhassa strtaegiassa oli myös ehto, jonka mukaan investointiohjelma viedään päätökseen kokonaisuudessaan, kun sähköosakkeiden esisopimus saatetaan päätökseen, kuvailee Sjödahl.

Sähköosakesopimus kuitenkin raukesi eikä kunta saa havittelemaansa miljoonapottia.

-Riippumatta ratkaisuista on täysin selvää, että suomenkielisen koulun suhteen on tehtävä jotain. Nyt selvitetään vaihtoehtojen faktat sekä taloudellisesti että käytännön kannalta. Sjödahlin mukaan ensi maanantaina kunnanhallituksen käsittelyyn tuleva uusi strategiaohjelma sisältää ensi vuodelle koulun vanhan osan katon uusimisen. Lisäksi ensi vuoden aikana pyritään lisäämään koulun viihtyisyyttä. Forsby gårdin kanssa on mm. sovittu, että koulun lähimetsä muutetaan puistomaiseksi.

-Tämä ei välttämättä merkitse sitä, että linja olisi lyöty lukkoon. Missään vaiheessa ei ole lähdetty siitä, että uutta koulua ryhdyttäisiin rakentamaan vuonna 2003. Se on teknisesti mahdotonta, sillä Koskenkylän kaavamuutostyö saatetaan loppuun ensi vuoden aikana.

Kunnanhallituksen käsittelyyn ensi maanantaina menevässä strategiaehdotuksessa on mainittu, että suomenkieliseen kouluyksikköön tai uuden koulun suunnitteluun investoidaan vuonna 2004. Sjödahl korostaa, että kyseessä on vasta ehdotus. -Vuodelle 2005 on strategiaehdotuksessa merkitty vaihtoehdoiksi sekä nykyiseen kouluun investoiminen että uuden koulun rakennustyön aloittaminen. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI