|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kansanedustaja hämmästelee: Irtisanomislailla yllättävä vaikutus ? laittomasti irtisanotulle jatkossa pienempi korvaus (22.11.2018 13:03)
Uusi ilmiö: Pantilliset kauppakassit yleistyvät ? Varusteleka ja Akateeminen mukana, Alkoonkin tulossa (22.11.2018 12:45)
Berner: ?Autojen myynti pitää nostaa 150 000:een? ? Autoala: Sitten 8 mrd.?:n veropottia kevennettävä (22.11.2018 12:05)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Suomen Viljava investoi Loviisan satamaan
10.01.2017Suomen Viljava Oy rakentaa Loviisan satamaan tasovaraston nykyisen siiloston viereen. Varastokapasiteetin merkittävä laajennus tuo sekä lisää työtä että liikennettä Valkoon.

VALKO Suomen Viljava Oy on Suomen suurin viljan käsittelyyn ja varastointiin erikoistunut yritys. Loviisassa Viljavalla on jo entuudestaan siilovarasto.
Loviisan Satama ja Suomen Viljava Oy ovat sopineet laajennuksesta, jonka rakennustyöt alkavat tänä keväänä. Nykyisen siiloston viereen rakennetaan yli 11 000 neliömetriä monipuolista tasovarastotilaa, joka täydentää olemassa olevaa betonisiilostoa. Laajennuksen ansiosta Suomen Viljavan nykyinen varastokapasiteetti Loviisan satamassa lähes kaksinkertaistuu. Loviisan Sataman viljaliikennemäärät tulevat kasvamaan uuden kapasiteetin johdosta kaksinkertaisiksi.
Varaston laajentaminen tuli ajankohtaiseksi, koska Suomen viljaviennin ennustetaan kasvavan lähivuosina.
– Kotieläintalous Kaakkois-Suomessa vähenee nopeasti. Tästä syystä nurmen viljelyalaa vaihdetaan viljalle, ja viljan vienti kasvaa. Vientiviljalle tarvitaan lisää varastotilaa, Suomen Viljava Oy:n toimitusjohtaja Pasi Lähdetie sanoo.
Loviisa on Itä-Suomen tärkein viljan vientisatama. Satamassa on käytössä keskeytymätön työmalli. Lastausnopeus on 500 tonnia tunnissa.
– On tärkeää saada varastoitua viljaa riittävästi ja keskitetysti yhteen paikkaan, jolloin myös suurempien laivojen lastaus sujuu tehokkaasti, Lähdetie sanoo.
Lähdetien mukaan investointia Loviisaan puolsivat sataman edullinen sijainti ja hyvät yhteydet maanteitse ja rautateitse. – Loviisan varastolla on myös tehokkaat junien lastaus ja purkulaitteistot. Tämä luo hyvät edellytykset myös rautatielogistiikalle idän suuntaan.

Hyvä avaus yhteistyölle
Loviisan Satama Oy:stä tuli Helsingin Satama Oy:n tytäryhtiö vuoden alussa. Helsingin Satama Oy omistaa yhtiöstä 60 prosenttia.
– Tämä on tosi hyvä avaus yhteistyölle. Uskomme, että tämä on hyvä signaali, Helsingin Satama Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Mäki sanoo.
Helsingin Satama Oy:n näkökulmasta Loviisan satama täydentää hyvin kokonaisuutta. Helsingin Satama on keskittynyt suuryksikköliikenteeseen, eli kontteihin, rekkoihin ja trailereihin, sekä matkustajaliikenteeseen. Yksilöimättömille kuljetuksille sillä sen sijaan ei ole ollut mahdollista aikaisemmin tarjota palveluita.
– Niistä tulee koko ajan kyselyjä. Aikaisemmin tilanne on ollut se, ettei meillä ole ollut tarjota vaihtoehtoja. Loviisa täydentää todella hyvin tarjontaa irtokappaletavara- ja bulkkikuljetuksissa.
Mäen mukaan Loviisan sataman roolia ei olekaan tarvetta muuttaa, vaan kehittää.
– Kaikki keskittyy koko ajan enemmän Etelä-Suomeen, jossa rakennetaan ja kierrätetään.
Niinpä hyvät kuljetusreitit ovat tarpeen.
– Loviisan sataman tyyppistä tarjontaa on koko ajan vähemmän.
Mäen mielestä Loviisan satamalla voi olla kasvava rooli sekä bioenergiakuljetuksissa että kiertotalouteen liittyvissä kuljetuksissa. Esimerkiksi bioenergiakuljetuksille tulee lisää tarvetta, kun Helsingin Energia vähentää hiilen käyttöä. Puupelleteillä korvataan jo kivihiiltä Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitoksissa. Helsingin Energia aloitti biopolttoaineiden käytön pelleteillä vuonna 2014. Yhtiön tavoitteena on tuottaa energiaa hiilineutraalisti vuonna 2050.
– Ehkä tämäntyyppinen kehitys voisi tuoda uutta liikennettä myös Loviisan Satamaan, Mäki toteaa.
Lisäksi sahatavaramäärät ovat Mäen mukaan kovassa kasvussa.
– Meillä iso idea on, että yhteistyön myötä täydennämme palvelutarjontaamme irto- ja kappaletavarakuljetuksissa.

Hyvät yhteydet varmistettava
Helsingin Satama Oy:llä on Loviisaa isommat muskelit vaikuttaa Loviisan sataman yhteyksiin. Mäki uskoo, että myös viranomaiset kuuntelevat isoa omistajaa. Loviisan sataman kannalta iso omistaja tuo uskottavuutta tulevaisuuden kehitykseen sekä Liikenneviraston ja Liikenne- ja viestintäministeriön, että operaattorien suuntaan. Helsingin Satama kävi jo viime vuoden lopulla keskusteluja Liikenneviraston kanssa. Mäen mukaan kiinnostusta löytyi. Loviisan Satama on jo pitkään yrittänyt saada väylän syventämisen valtion suunnitelmiin. Väylän syvyys on nyt 9,5 metriä. Satama on toivonut väylän syventämistä 11 metriin. Mäki huomauttaa, että hyvät satamayhteydet eivät koske pelkästään meriväylää.
– Myös rautatieyhteydet on varmistettava.

60 prosenttia riittää
Helsingin Satama Oy ja Loviisan kaupunki neuvottelivat viime vuonna 60 prosentin osake-enemmistön myymisestä Loviisan satamayhtiöstä Helsingin Satama Oy:lle 3,7 miljoonan euron kauppasummalla. Järjestelyssä Loviisan kaupungille jää maa- ja vesialueiden omistus ja niiden hallintaoikeus luovutetaan Loviisan Satama Oy:lle 80 vuodeksi.
Kimmo Mäen mukaan omistusosuus on tarpeeksi Loviisan sataman toiminnan kehittämiseen.
– Meille on tärkeää hyvä yhteistyö Loviisan kaupungin ja kaupunkilaisten kanssa.
Hän kiittelee vajaan vuoden kestäneitä neuvotteluja. – Olemme helposti löytäneet yhteiset intressit.
Loviisan Satama Oy:n hallituksessa Loviisan kaupunkia edustavat Mats Lobbas ja hallintojohtaja Kristina Lönnfors. Helsingin Satama Oy:stä hallitukseen kuuluvat satamajohtaja Kimmo Mäki, talousjohtaja Pekka Meronen ja viestintäpäällikkö Eeva Hietanen.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI