|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Haruddin luontoarvoista lisää tietoa
03.01.2017Haruddin luonnonsuojelualueesta ja Panimonmäen metsästä on tehty ensimmäiset selvitykset. Taustalla on kaavoitus, mutta myös se, että alueiden luontoarvoja ei ole aikaisemmin selvitetty.

LOVIISA Haruddin luonnonsuojelualueella on tutkittu metsän suojeluarvot sekä tehty selvitys linnustosta ja suursienistä. Panimonmäellä on tutkittu sekä metsä että suursienet. Kaikki selvitykset on tehnytJere Salminen.
Selvitysten teettämiseen on kaksi syytä: kaavoitus ja se, että alueista ei ole aikaisemmin tehty luontoselvityksiä.
Haruddin luonnonsuojelualue on suojeltu 1994 ja se on kaupungin omistama.
– Siellä on vanhaa metsää kuusi hehtaaria, kaupungin ympäristönsuojelutarkastaja Heidi Lyytikäinen kertoo.
Haruddin selvitys liittyy Loviisanlahden itärannan mahdolliseen kaavoittamiseen asuinrakentamisen käyttöön.
”Uusien asuinalueiden kaavoittaminen Loviisanlahden itärannalle on todennäköinen kehityssuunta Loviisan kaupunkisuunnittelussa. Tämän toteutuessa Haruddin merkitys virkistysalueena tulee lisääntymään. Luonnonsuojelualue tarjoaa lähialueiden asukkaille sienestys- ja marjastusmahdollisuuksien lisäksi näköalan luonnontilaiseen vanhaan metsään”, selvityksessä todetaan. Haruddissa selvitettiin metsäarvot, linnusto sekä suursienet.

Harudd arvokas kohde
Selvityksen perusteella Haruddin luonnonsuojelualueen suojeluarvot ovat kiistattomat. METSO-ohjelman korkeimman arvoluokan elinympäristökohtaiset kriteerit täyttyvät koko alueella, mikä tarkoittaa, että kyseessä on monimuotoisuuden kannalta hyvin arvokas kohde.
Metsä edustaa vanhaa metsää. Myös vaateliasta indikaattorilajistoa esiintyy.
Alue täyttää myös Uudenmaan liiton Luonnonympäristöjen arvottamisen kriteeristön Uudellemaalle (LAKU). Siinä luetellaan maakunnallisesti arvokkaan luonnonympäristön kriteerit.
Monimuotoisuusarvoiltaan korkealuokkainen metsä ulottuu Haruddissa luonnonsuojelualueen ulkopuolelle. Tämä vaikuttaa selvityksen mukaan myönteisesti suojelualueen elinympäristöön, sillä siihen ei kohdistu nykyisellään vanhan metsän ominaispiirteitä heikentäviä reunavaikutuksia. Välittömästi luonnonsuojelualueen itäpuolella on vanhaa lehtipuuvaltaista lehtoa, jollaista ei esiinny lainkaan suojelualueella.
”Ympäristöään ravinteikkaampana ja kasvillisuudeltaan monipuolisempana elinympäristönä kyseessä on todennäköisesti monen eliöryhmän osalta Haruddin lajistollisesti monimuotoisin osuus. Lehto on yksityismaata, joten sen jääminen luonnonsuojelualueen ulkopuolelle on ymmärrettävää.”
Selvityksessä lehdon säilyttämistä rakentamattomana muilla maankäyttöä ohjaavilla keinoilla pidetään kuitenkin hyvin tärkeänä.
”Luonnonsuojelualueen rajausperusteet herättävät toisaalla ihmetystä, sillä pitkälle luonnontilaista metsää on suojelualueen välittömässä ympäristössä myös kaupungin maalla.”
”Uusien asuinalueiden kaavoittaminen Loviisanlahden itärannalle on todennäköinen kehityssuunta Loviisan kaupunkisuunnittelussa. Tämän toteutuessa Haruddin merkitys virkistysalueena tulee lisääntymään. Luonnonsuojelualue tarjoaa lähialueiden asukkaille sienestys- ja marjastusmahdollisuuksien lisäksi näköalan luonnontilaiseen vanhaan metsään.”
Haruddissa havaittiin 19 lintulajin edustajia, joista yksi, kerran havaittu puukiipijä, on vanhan metsän lintu.
”Runsaslehtipuustoinen lehto suojelualueen itärajan ja omakotitontin välissä lisää huomattavasti Haruddin metsän monimuotoisuutta ja myös lintujen lajimäärää. Haruddin lehtimetsien lajit havaittiin juuri tältä osuudelta, aivan suojelualueen rajalta. Luonnonsuojelualue ei näin ollen ole lehtimetsälajien parasta elinympäristöä, vaikka niiden reviiri ulottuu suojelualueen puolelle.”

Erinomainen sienestysalue
”Haruddin luonnonsuojelualueelta löytyi kahden kartoituspäivän aikana yhteensä 156 sienilajia tai muuta taksonia (sukulaisuussuhteiden mukaan nimettyä eliöryhmää). Lajimäärä on korkea näin pienellä kartoituspanostuksella. Harudd on selvästi erinomainen sienestysalue, sillä alueella kasvaa pinta-alaansa nähden paljon eri ruokasieniksi soveltuvia sienilajeja. Sienikartoitus on ollut ajankohdaltaan ja selvityspanostukseltaan hyvin rajallinen, mutta antaa suuntaa siihen, kuinka monipuolinen näinkin pienialainen vanhan metsän alue voi olla.”
Raportissa on esitelty erikseen kolme lajia, eli rusokääpä, salohaltianseitikki ja kangaskuuhaarakas. Ne ovat luonnonsuojelullisesti arvokkaiden metsien indikaattorilajeja.

Panimonmäen saareke
Panimonmäen 1, 35 hehtaarin laajuisen metsän suojeluarvot ovat selvityksen perusteella merkittäviä. Alueen merkittävyyttä monimuotoisuuden kannalta vähentää kuitenkin sen pieni koko.
Salminen arvioi kohteen kuitenkin METSO-ohjelmaan soveltuvaksi, sillä yhtä luonnontilaiset harjumetsät ovat hyvin harvinaisia.
”Melko eristyneenä saarekkeenakin Panimonmäellä on joka tapauksessa merkitystä edustavana näytteenä luonnontilaisen kaltaista harjumetsää ja sellaisena sen suojelu on perusteltua.”
Huomionarvoisia lintulajihavaintoja ei havaittu. Panimonmäen metsässä pesii todennäköisesti peippo, punarinta, punakylkirastas ja varis. Ruokalijoita ovat jälkien perusteella ainakin käpytikka ja palokärki.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI