|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kokoomusvaikuttaja: Suomeen +10 000 maahanmuuttajaa vuodessa tai palvelut alas ? Rinteen eläkelupaus on ?pyramidihuijaus? (19.11.2018 16:24)
Näkökulma: Nyt suomalaiset haravoimaan ? me Trumpin sanaa ymmärtämättömät mokasimme (19.11.2018 12:40)
Kokoomuksen konkari sote-yritysten keskittymisestä: ?Enkös minä sanonut? (19.11.2018 12:10)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Taidegraafikko rakastaa työtään ja kissojaan
22.12.2016Ajelen kohti sovittua haastattelua. Puhelin soi, käheähkö ääni moikkaa ja kertoo, että ”hirvee krapula, kuolen jos lähden työhuoneelle, voitko tulla meille himaan?”

Maria ”Bifu” Ahonen oli edellisenä iltana lähtenyt vastoin alkusuunnitelmia juhlimaan 38-vuotispäiväänsä, ja nyt olo on vähän heiveröinen.
- En ollut ajatellut juhlia, mutta kun kaveri totesi, että siinä vaiheessa kun lakkaan juhlimasta synttäreitä, olen vanha, tuli lähdettyä. Ja kun on synttärit, niin shotteja tarjotaan, nauraa Ahonen ja valmistaa tuplaespressoja lounaaksi.
Koti sopiikin haastatteluun työhuonetta paremmin, koska samalla pääsee tapaamaan Ahosen kolme kissaa. 4-vuotias Elin tulee ovelle vastaan ja on varsin seurallinen, se käy hieromassa kuonoa nenään ja hakee rapsutuksia. 5-vuotias Gremlin katselee vähän kauempaa ja Facebook-julkkis, 6-vuotias Hjördis, näyttäytyy etäältä vasta tunnin päästä. Kissat ovat Ahoselle tärkeitä, sen näkee jo kissoja hemmottelevasta sisustuksesta, laadukkaista kattien herkuista ja kissakärryistä parvekkeella.
Lastenkärryjä muistuttava kissankuljetin on ollut jo käytössä. Vaikka Ahonen on valmis hemmottelemaan kissojaan, on kärryjen hankkimiseen ihan käytännön syykin, hän on jo työnnellyt yhden kissoista eläinlääkäriin. Jos ottaisi taksin, se olisi kolmekymppiä kerta. Kahdella taksikyydillä on jo kärryrahat tienattu, hän perustelee. Ahosta ei haittaa, vaikka joku saattaa miettiä, mikähän kylähullu tuo on, kun sormiin on tatuoitu ”mjau” ja kärryissä on vähän ”oudompi vauva”.
Ahosen kaverit Facebookissa saavat lukea hauskoja päivityksiä kissojen touhuista. Perinteinen joulukuva on jo odotettu. Tänä vuonna Elin istuu kiipeilypuun ylimmällä hyllyllä jalat levällään, kuvakäsittelyllä tehty tonttulakki päässä. Instagramissa Hjördis näyttää totista naamaa milloin missäkin tilanteessa.
- Hjördistä vituttaa usein, hän luonnehtii päivitysten luonnetta.
Ahonen laskee harrastuksekseen viininjuomisen. Koska rahojen pitää riittää kissojen luksusruokaan, tarkoittaa harrastus kyykkyviinejä Alkon alimmilta hyllyiltä. ”olen rieslingillä marinoitu”, virnistää Ahonen.

Eturivin artisteja
Maria Ahonen on loviisalaislähtöinen taidegraafikko, joka tunnetaan erityisesti levynkansistaan. Ellinoora, Vesala, Jari Sillanpää, Jonna Tervomaa, Juha Tapio, PMMP, Aurora, Isac Elliot, Saara Aalto, Redrama, Club for Five, listaa voisi jatkaa vielä pitkään ja huomata, että Ahosen kädenjälki yhdistää Suomen eturivin artisteja. Ahonen työskentelee People’s Village -suunnittelutoimistossa, entiseltä nimeltään Jet Lag Graphics. Työvuosia firmassa on takana jo 15. Päätoimitila on Porvoossa, mutta Ahonen työskentelee pääasiassa Punavuoren työhuoneella, lähellä studiota.
- Jos se on mainstreamia, se on meitsin duunia, hän kuvailee laajaa skaalaansa.
Levynkansien suunnittelu on tiukasti aikataulutettua. Jotkut artistit ovat toiveineen mukana paljonkin, osa ei ollenkaan. Joillain artisteilla on inhokkivärit, joita ei haluttaisi kantta tehdessä käyttää. Sinkkuja julkaistaan paljon, ja niiden kansia näkyy etenkin Spotifyssä ja sosiaalisessa mediassa.
Itselle antoisaa on saada tehdä samalle artistille ikään kuin jatkumo, kuten on Auroran kolmen julkaisun kansien kanssa.
Kaikesta musiikista joihin levyn kansia tekee, ei tarvitse tykätä, itse hän luonnehtii jämähtäneensä 80- ja 90-luvun musiikkiin.
- Ei tarvitse tykätä, mutta aina voi arvostaa hyvin tehtyä työtä.

Salainen projekti
Valokuvat levynkantta varten on yleensä jo otettu,kun Ahonen aloittaa työnsä, mutta mieluista olisi saada olla mukana jo ihan alkuvaiheissakin. Brittien X-Factorissa toiseksi sijoittuneen Saara Aallon Hartwall Areenan kevään keikkajuliste on viimeisimpiä töitä, viime viikonlopun salainen projekti, joka on nyt paljastettu.

Oma suosikki vuosien varrelta on PMMP:n Leskiäidin tyttäret -levynkansi. Kehystetyssä valokuvassa tiukkailmeiset Paula Vesala ja Mira Luoti kansanpuvuissa, itkevä taapero Vesalan sylissä. Kehyksen takana on vanhanaikainen tapetti, jossa on tahroja ja pari hämähäkkiäkin, kun tarkkaan katsoo. Ahonen kertoo levyn ilmestymisen aikaan olleensa metrossa, kun viereiset matkustajat näkivät julisteen ja kehuivat kuvaa suureen ääneen.
- Se oli aito reaktio, ja siksi hieno.

Ahonen kuvailee olevansa yhdistelmä laiskaa ja työteliästä. Laiskuutena hän pitää sitä, että voi makailla monta tuntia sängyssä. Aivot kelaavat kuitenkin koko ajan, ideoita ja ratkaisuja syntyy, ja työskentely koneella sujuu nopeasti.
- Teen paljon töitä ja vaikka keskellä yötä.
Mitään muuta ammattia hän ei osaa nyt edes kuvitella itselleen. Käsillä tekeminen, kauneudentaju ja piirtäminen sekä askartelu yhdisti äidin kanssa jo lapsena.
- Levynkansien tekeminen on se mun juttu.
Ahonen oli äskettäin viikon lomalla Lontoossa, kävi teattereissa ja keikoilla. Viikon loman jälkeen hän sanoo että kaksi viikkoa menee palautumiseen töissä, kun hommat kasaantuu.
Loviisassa lapsuutensa ja nuoruutensa asunut Ahonen lähti lukion jälkeen Helsinkiin opiskelemaan medianomiksi Arcadaan. Graafisen suunnittelun työpaja SVEPSissä hän on oli ensin töissä ja sitten opettajana, josta siirtyi nykyiseen työpaikkaansa.
Helsinki-vuosien jälkeen hän muutti 2009 Loviisaan ”kolmenkympin kriisissä”, ajatellen että hänestä tulee luomu. Kotikaupungissa hän asui viitisen vuotta ja muutti takaisin Helsinkiin muutama vuosi sitten. Parisuhde oli päättynyt ja sinkkuna eläminen Loviisassa ei oikein toimi.
Tuleva joulu on toinen ilman yllättäen menehtynyttä äitiä ja isä tulee Loviisasta Helsinkiin tyttären luokse, nyt on aika ryhtyä rakentamaan uudenlaisia jouluperinteitä.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI