|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Puun käyttö nostanee uuden högstadiumin hintaa
22.12.2016Uuden ruotsinkielisen yläkoulun rakentaminen pääosin puusta nostaa todennäköisesti hankkeen kustannuksia. Puurakentamisen etuja ovat parempi sisäilma, miellyttävä akustiikka ja paikallisen osaamisen hyödyntäminen.

Kaupungin sivistyslautakunnan ruotsinkielinen jaosto hyväksyi keskiviikkoiltana uuden ruotsinkielisen koulukeskuksen (RKK) hankesuunnitelman aikatauluineen. Se toimii pohjana jatkosuunnittelulle.
Jaosto otti lisäksi kantaa uuden koulun pääasialliseen rakennusmateriaaliin: koulu pitäisi rakentaa puusta. Lisäksi jaosto esitti kantanaan, että hankkeen jatkosuunnittelussa pitäisi painottaa rakennuksen monikäyttöisyyttä.
RKK:n hankesuunnitelma sisältää uuden koulurakennuksen lisäksi ruotsinkielisen lukion peruskorjauksen. Aikataulun mukaan rakennustyöt alkaisivat keväällä tai kesällä 2018 ja koulukeskuksen uudisosa olisi valmis kesällä 2019. Gymnasiumin peruskorjaus ajoittuu vuoden 2019 jälkimmäiselle vuosipuoliskolle. Kokonaisuudessaan uudet ja peruskorjatut tilat voitaisiin ottaa käyttöön joulukuussa 2019.
– Uudisrakennuksen runkomateriaaliin ottaa kantaa kaupunginvaltuusto, koska valinta on myös rahakysymys, kaupungin tilapalvelupäällikkö Antti Kinnunen kertoo.
Hän lisää, että valtuutetut saavat todennäköisesti vielä lisää tietoa puurakentamisesta päätöksenteon pohjaksi.
Hankesuunnitelmaan on loppuvaiheessa lisätty tietoa sekä puurakentamisesta että muista esiin tulleista tarpeista. Suunnitelma ei sisällä konserttisalia ja kirjastoa, mutta nämä muut tarpeet on mainittu. Hankesuunnitelmassa ei myöskään ole mukana koulun mahdollinen laajentaminen yhtenäiskouluksi.
Erillisenä optiona on mainittu monikäyttöinen konserttisali, johon mahtuisi noin 300 ihmistä.
Kirjastovaihtoehdon suhteen on kirjattu plussat ja miinukset: kaupunginkirjaston sijoittaminen koulukiinteistöön toisi toiminnallista synenergiaa sekä tehostaisi uuden opetussuunnitelman toteuttamista käytännössä. Toisaalta pääkirjaston rakentaminen koulukiinteistöön tekisi todennäköisesti välttämättömäksi kolmannen kerroksen rakentamisen. Se puolestaan poikkeaisi nykyisen asemakaavan määräyksistä. Kolmannen kerroksen rakentamisella olisi vaikutuksia puun käyttöön rakennuksen runkomateriaalina, sekä suunniteltuun aikatauluun.

Hirrestä halvemmalla
Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 13 878 000 euroa, josta uudisrakennuksen rakentamiskustannusten osuus on 7 416 000 euroa, peruskorjauksen 3 977 000 euroa ja lähiliikunta-alueen rakentamiskustannukset 317 000 euroa.
Konserttisalin rakentaminen tulisi lisäksi maksamaan noin 1 700 000 euroa.
Mikäli uusi koulukiinteistö rakennetaan massiivipuuelementeistä, kokonaiskustannukset nousevat arviolta 12,5 prosenttia. Hirrestä rakennettu uudisrakennus nostaisi hintaa noin 7,5 prosenttia, hankesuunnitelmassa todetaan.
– Pyrimme jos suinkin ehdimme käsittelemään hankesuunnitelman tammikuun 18. päivän kaupunginvaltuustossa mutta viimeistään helmikuun valtuustossa. Samassa yhteydessä on tarkoitus päättää rahoitusmallista, kaupunginjohtaja Olavi Kaleva kertoo.
Rahoitusmallivaihtoehdoista on ollut esillä rakennettavan koulukiinteistön leasing-vuokraus, perinteinen lainarahoitus tai veroprosentin korottaminen.
Hankesuunnitelman laskentaperusteiden mukaan laskelmissa on huomioitu muun muassa högstadiumin kahden nykyisen koulurakennuksen purkukustannukset oletuksella, että rakennuksia ei ole perustettu paalujen varaan. Sen sijaan laskelmissa ei ole huomioitu esimerkiksi mahdollista haitta-ainepurkua, massiivisia täyttö- tai kaivuutöitä ei pohjaveden hallintaan ole huomioitu lisäkustannuksia. Gymnasiumin peruskorjauksessa ei ole mukana julkisivun tai vesikatteen kunnostuskustannuksia, eikä tilamuutoksia. Lattian pintarakenteiden uusimisessa laskelmissa on mukana noin puolet lattioista. Talotekniikan uusiminen on otettu mukaan kokonaan sekä seinä- ja alakattopintojen uusiminen.

Kulttuurikouluksi
Oppilaille, henkilökunnalle, vanhemmille ja asukkaille loka-marraskuussa tehdyn verkkokyselyn mukaan oppilaat toivoivat työrauhaa, sohvia, hyvää sisäilmaa, luonnonvaloa, värejä sekä pihaan pelejä ja istumapaikkoja. Iso aula koettiin tärkeäksi, samoin se, että opetustiloihin ei kantaudu hälyä ulkopuolelta.
Pieniä käytännön yksityiskohtia olivat muun muassa jääkaappi, latauspaikka kännyköille sekä enemmän wc-tiloja. Nykyisessä koulussa ei ole inva-vessaa.
Oppilaiden verkkokyselyn mukaan lähes puolet vastaajista käytti tablettia tai älypuhelinta mieluiten sohvalla, tyynyllä tai matolla makoillen. Suosituin lukemispaikka oli sohva: sillä pötkötteli lukiessaan 66 prosenttia vastaajista. Kun oppilailta kysyttiin, opitko parhaiten yksin vai ryhmässä, vastaukset jakautuivat melko tasaisesti kolmeen ryhmään: 38 prosenttia piti oppimisen kannalta parhaimpana opiskelua kahdestaan parin kanssa. 32 prosenttia piti parhaana ryhmäopiskelua ja yksikseen opiskelua 30 prosenttia.
Henkilökunnan kanssa käydyissä keskusteluissa esiin nousi erityisesti luonnon huomioiminen suunnittelussa. Meren läheisyyden toivottiin näkyvän myös sisätiloissa.
Lisäksi painotettiin muun muassa toimivaa tekniikkaa, akustiikkaa, esteettömyyttä, muunneltavia tiloja sekä kulttuuria ja liikuntaa.
Vanhempien erityistoiveina olivat tilojen muunneltavuus, sekä niiden turvallisuus ja terveellisyys. Lisäksi toivottiin valoisia tiloja puurakennuksessa.
Myös asukaskyselyssä nostettiin esiin erityisesti tilojen muunneltavuus, esteettömyys ja puurakentaminen. Lisäksi mainittiin tilojen korkea käyttöaste. Toivomuslistalla oli tilojen avaaminen yhdistysten käyttöön, kotitalousluokan toivottiin olevan myös asukkaiden käytössä. Lisäksi toivottiin juhla- tai konserttisalia, uimahallia, kirjastoa sekä kokoustiloja.
Kyselyyn saatiin oppilailta 77 vastausta, henkilökunnalta 14, vanhemmilta 83 ja asukkailta 13 vastausta.
Henkilökunta ja sidosryhmät työstivät hanketta seuraavaksi työpajoissa.
Osallistavan prosessin teki Tilassa Oy.

Marita Itävuori

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI