|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
ST1-miljardööri Mika Anttonen lyttää EU:n ilmastotoimet ? ?Naiivi ja vastuuton kuvitelma? (14.11.2018 11:01)
Suomen uusissa talousluvuissa piilee huoli ? Ekonomisti: ?Kertoo heikosta tuottavuuskehityksestä? (14.11.2018 10:21)
Jussi Halla-aho: "GCM on vaarallinen asiakirja ? Tarvitsemme työkaluja massamaahanmuuton rajoittamiseen? (14.11.2018 09:48)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kun koulu jää peruskouluun
20.12.2016Loviisan lukemat niiden nuorten kohdalla, joilla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa, ovat korkeammat kuin koko maan keskiarvo.

LOVIISA Koko maassa niiden 20-24 -vuotiaiden nuorten, joilla on vain peruskoulututkinto, osuus oli noin 17 prosenttia ikäluokasta viime vuonna. Uudellamaalla näitä nuoria oli viime vuonna 21,8 prosenttia ikäluokasta ja Loviisassa noin 24 prosenttia. Porvoossa nuoria ikäluokassa 20-24, joilla on vain peruskoulu suoritettuna, oli vajaa 19 prosenttia ikäluokasta (Porvoon luku vuodelta 2014). Loviisassa on 20-24 -vuotiaita nuoria kaikkiaan noin 580, joten heistä noin 140 on suorittanut vain peruskoulun.
20-vuotias Iisa Muhonen on parhaillaan äitiyslomalla reilun vuoden vanhan Amandan kanssa. Muhonen kävi peruskoulun Lapinjärven Porlammin koulussa. Koulu sujui hyvin, mistä kertoo myös se, että hän pääsi opiskelemaan kosmetologiksi Porvooseen, linjalle, jonne on vaikea päästä sen haluttuuden vuoksi. Opinnot kuitenkin päättyivät ensimmäisen vuoden jälkeen, jäljellä valmistumiseen olisi ollut vielä kaksi vuotta. Muhonen kertoo huomanneensa, ettei ala kuitenkaan ollut sellainen, jolla olisi voinut kuvitella tekevänsä työtä. Myös opiskelutovereiden keskinäinen ”draama” väsytti. Hän kertoo, että opettaja yritti kyllä vielä keskustella jatkamisesta, mutta päätös oli jo tehty.
- Opettaja oli tosi mukava, ja hän yritti saada jatkamaan, mutta ala ei kuitenkaan tuntunut omalta ja olin tehnyt päätöksen lopettamisesta.
Jälkeenpäin hän miettii, että ehkä oli liikaakin samaan aikaan vireillä, hän suoritti kaksoistutkintoa, eli lukiota ja kosmetologin opintoja ja oli kahdessa eri paikassa töissä. Lapinjärveltä bussilla kulkiessa päivät tulivat pitkiksi, ja hän muuttikin omilleen 17-vuotiaana.
Töitä hän on tehnyt nuoresta iästään huolimatta jo useita vuosia, pitkälti asiakaspalvelussa, muun muassa Hotelli Hanhessa ja Mehiläispesässä Lapinjärvellä ja Loviisan Tokmannilla. Myös Pikku Pietarin Pihassa nuorten työpajalla hän on ollut jakson.

Oppisopimus voisi sopia
Oppisopimusopiskelusta hän on kuullut tarkemmin vasta viime vuonna, ja se vaihtoehto tuntuu ihan hyvältä vaihtoehdolta. Nyt Amanda on kuitenkin niin pieni, että tulee aina ensin, eikä vielä tiedä, milloin raaskii tytön viedä hoitoon. Sitä, millaista arki on viiden vuoden kuluttua, hän ei osaa äkkiseltään kuvitella.
- Olen yleensä ajatellut vain vuoden päähän. Ehkä ei enää tässä asuta, hän pohtii.
Muhonen miettii kyllästyvänsä nopeasti, ja huomasi tämän etenkin kaksoistutkintoa suorittaessaan, kun istui lukion tunneilla. Hän haluaisi opiskella ammatin, mutta mahdollisimman nopealla tavalla. Omimmalta alalta tuntuu hotelli- ja ravintola-ala. Haaveissa on joskus pyörittää omaa kahvilaa, ravintolaa tai baaria.
- Koulu menee hyvin, jos vain jaksan keskittyä. Opintojen keskeytyminen harmitti, mutta toisaalta sillä alalla ei ole ollut töitä.
Hän toivoisi, että ysiluokalla paremmin kerrottaisiin eri ammateista.
- En itse tiennyt 9-luokalla, mitä ammatteja ylipäänsä on olemassa. Kosmetologi vain oli ollut jossain esillä ja hain sinne. Enemmän voisi olla tutustumista eri ammatteihin. Suurin osa omista luokkakavereista 9-luokalla ei tiennyt mitä haluaa tehdä ammatikseen, mutta hakivat koulutuksiin, koska on pakko, hän miettii.

Nuori äiti
Reilun vuoden ikäinen Amanda tutkii iloisesti määrlahtelaisen kodin esineitä. 11-vuotias saksanpaimenkoira seuraa taaperon leikkejä lempeästi. Kullanvärinen kissa pitää etäisyyttä pieneen tepastelijaan. Tässä kodissa he ovat asuneet nyt kolmisen viikkoa. Muhonen oli 19-vuotias, kun Amanda syntyi, lapsi oli suunniteltu. Muhonen kertoo tienneensä jo pienestä, että hän haluaa lapsen nuorena. Amandan isä oli tuolloin 26-vuotias ja myös toivoi jo lasta. Pari on sittemmin eronnut, mutta välit vanhempien kesken ovat hyvät ja lapsesta huolehditaan yhdessä.
Nuoria äitejä katsotaan joskus vähän epäillen. Muhonenkin kertoo törmänneensä siihen, että neuvoja tulee pyytämättäkin, mikä vähän ärsyttää, sillä hän kertoo jo nuoresta asti tienneensä haluavansa äidiksi ja hoitaneensa paljon pienempiä serkkujaan.

Tarjonta selittää
Loviisan etsivän nuorisotyön Nina Mikvelt, Minttu Manninen ja Jari Kaasinen löytävät useitakin taustasyitä sille, että nuori ei peruskoulun jälkeen jatka toisen asteen koulutuksessa. Yksi syy on Loviisan vähäinen tarjonta.
- Loviisassa peruskoulun jälkeiset mahdollisuudet ovat suomen- ja ruotsinkielinen lukio ja Amisto. Jos näihin ei halua tai pääse, eikä ole valmis opiskelemaan toisella paikkakunnalla ja ehkä muuttamaan pois kotoa, niin on suuri riski sille, että nuori jää kotiin, he toteavat.
Nuoren saamaan tukeen ja tarpeisiin vaikuttavat myös vanhempien tilanne. Jos vanhemmat ovat työttömiä, on sosiaalisia tai muita ongelmia, ne voivat vaikuttaa myös nuoren tilanteeseen.

Huonot kulkuyhteydet
Yksi iso tekijä on huonot kulkuyhteydet. - Kulkuyhteydet vaatisivat parannusta. Jos esimerkiksi 16-vuotias haluaa käydä ammattikoulua Porvoossa, on se nykyisillä julkisilla yhteyksillä mahdotonta, jos asuu taajaman ulkopuolella. Esimerkiksi Lapinjärvi-Loviisa -tien varressa tai liepeillä eli kylissä asuvilla on tasan yksi aamubussi, joka on Loviisassa noin kello 8.15. Sillä ei ehditä puoli yhdeksäksi Porvooseen, Kotkaan eikä Helsinkiin, he huomauttavat.
Joissain oppilaitoksissa on asuntoloita, mutta niissä ei ole tilaa kaikille sitä tarvitseville, eikä kaikilla kouluilla asuntolaa edes ole.
- Alle 18-vuotiaalle on myös hyvin vaikea saada omaa asuntoa, eikä kovin moni sen ikäinen ole valmis omillaan asumaan. Kaikilla perheillä ei myöskään ole varaa maksaa sekä omaa asumista että nuoren asumista toisella paikkakunnalla, he muistuttavat.
Myös sillä, miten peruskoulu sujui, on merkitystä.
- Heikko menestyminen peruskoulussa myös usein johtaa helposti toisen asteen koulutuksesta karsiutumiseen, etenkin suosituilla linjoilla ja Loviisan ulkopuolella.
Oppisopimusmahdollisuutta tarjotaan, mutta työpaikkoja, joissa oppisopimusta voisi toteuttaa löytyy vain harvoille. Nuoria kiinnostavat heidän kokemuksensa mukaan nyt hoiva-ala, turva-ala, sähköala sekä kauneudenhoito- ja tietotekniikka-alat.
- Oppisopimusta halutaan kovasti, mutta työpaikkoja tosiaan on hyvin rajallisesti.
Nuorisotyöntekijät korostavat suurempaa panostusta perheiden ja nuorten tukemiseen jo peruskoulussa.
- Kokemuksemme mukaan tukihenkilöitä nuorille tarvitaan enemmän. Nuorilla on kova aikuisen nälkä.

Älkää vähentäkö
Toisen asteen koulutusta ollaan uudistamassa. Nuorisotyöntekijät korostavat, että mikään uudistus ei saa sisältää opiskelupaikkojen vähentämistä paikkakunnalla tai lähiseudulla.
- Oppilaitosten yhdistäminen ei ole ratkaisu, kun se valitettavan usein tarkoittaa näin pienellä paikkakunnalla koulumatkan pitenemistä entisestään. Emme myöskään usko, että koulutuksen laatu paranisi oppilaitoksia yhdistämällä ja ryhmäkokoja suurentamalla ja entisestään henkilökuntaa vähentämällä.
He muistuttavat työttömyysprosentinkin nousseen Loviisassa.
- Syyskuussa 2014 Loviisan työttömyysprosentti oli 11,3, kun se vuonna 2012 oli 8,2 prosenttia. Lapinjärvellä työttömyysprosentti oli vuoden 2012 syyskuussa 8,3 ja vuoden 2014 syyskuussa 10,7 prosenttia. Alle 25-vuotiaiden osuus siitä on noussut aika lailla samaan tahtiin. Valitettavasti tänäkin päivänä vielä osa etsivän nuorisotyön tavoittamista nuorista ei ole ilmoittautunut työttömiksi työnhakijoiksi, jolloin he eivät myöskään näy tilastoissa, he toteavat.

Ikäluokat nousussa
Aluehallintoviraston selvityksen mukaan nuorista aikuisista, 20-24 -vuotiaista on lähes joka viides ilman perusopetuksen jälkeistä toisen asteen tutkintoa. Alueelliset erot ovat suuret. Koko maassa yhä useammin tytöt suuntautuvat lukioon ja pojat ammattikouluun.
Aluehallintoviraston mukaan toisen asteen koulutuksen saavutettavuus oli viime vuonna kokonaisuudessaan hieman heikompaa kuin aiemmin. Virasto huomauttaa, että 16-vuotiaiden ikäluokat ovat lähdössä nousuun, mikä tulisi ottaa huomioon, kun toisen asteen koulutusverkon tulevaisuutta pohditaan. Aluehallintovirasto muistuttaa valtiota tukemaan myös väljään asuttujen alueiden toisen asteen koulutuksen säilymistä.
- Erityisesti on tuettava pienten lukioiden olemassaoloa, sillä se vaikuttaa laadukkaan yleissivistävän opetuksen saavutettavuuteen. Toisen asteen koulutuksen verkostoitumista tulee edistää, kehittää monimuoto-opetusta ja hyödyntää teknologiaa. Samoin tulee panostaa opinto-ohjauksen saatavuuteen ja laatuun, aluehallintovirasto toteaa viime keväänä julkaistussa tiedotteessaan.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI