|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Valtuustossa porisi monta kuumaa perunaa
16.12.2016Virkamiehet tekivät Onneli & Anneli -mökin takia Canossan matkan valtuustossa. Itä-Uudenmaan toisen asteen ammatillisen koulutuksen tulevaisuus kirvoitti kipakan keskustelun.

LOVIISA Kaupunginvaltuuston päätettäväksi oli vuoden viimeiseen kokoukseen kasautunut monta tunteita kiihdyttävää asiaa.
– Ilmassa roikkuvat katastrofin ainekset, povasi keskustan Jorma Pappila ennen kokousta.
Kohu Onneli & Anneli -kulissimökin pystyttämisen aloittamisesta ennen valtuuston käsittelyä sai valtuustossa maltillisen vastaanoton. Vastaavat virkamiehet kehitysjohtaja Sten Frondén ja tekninen johtaja Ulf Blomberg olivat jo viime viikon lopulla lähettäneet kaikille valtuutetuille kirjeen, jossa he selittivät tapahtumien kulkua.
Asian käsittelyn aluksi Frondén ja Blomberg pyysivät tapahtunutta anteeksi valtuutetuilta.
Valtuusto päätti keskustelun jälkeen, että kulissitalon pystyttämisen aloittaminen Kappelinpuistossa ennen kaupunginvaltuuston päätöstä menee Loviisan kaupunginhallituksen selvitettäväksi.
Kaupunginvaltuusto hyväksyi Kari Hagforsin (laillisuusryhmä) tekemän ponnen yksimielisesti. Kaupunginhallitus tuo selvityksen kaupunginvaltuustolle sen valmistuttua. Selvityksen tarkoituksena on varmistaa, ettei vastaavanlaista menettelytapavirhettä pääse jatkossa tapahtumaan.
Kaikille valtuutetuille oli ennen kokousta lähetetty kirje, jossa kehittämisjohtaja Sten Frondén ja tekninen johtaja Ulf Blomberg selittivät tapahtumien kulkua. Molemmat pyysivät anteeksi sitä, että leikkimökkiä alettiin pystyttää ennen kaupunginvaltuuston virallista päätöstä.
– Ohjeistus ja valvonta pettivät, myönsi Blomberg.
– En ole pitänyt huolta siitä, että alaiset olisivat tieneet, ettei mitään saa tehdä ennen päätöksiä. Monta hanketta on meneillään ja nyt väärä hanke eteni.
– En ole niin tyhmä että uskoisin, että mökin voi rakentaa keskeiseen puistoon ilman, että joku sen huomaa.
Frondén lupasi, että tapahtuneesta otetaan opiksi. Hänellekin mökkityömaa tuli täydellisenä yllätyksenä.
Onneli & Anneli -elokuvien kulissina käytetyn mökin elementit olivat olleet välivarastoituna kaupungin varikolla. Virkamiestyönä oli selvitetty, mitä mökin pystytys tulisi maksamaan. Elokuvien tuotantoyhtiö Zodiac Finland oli tarjonnut mökkiä kaupungille 7 000 euron hintaan.
Laillisuusryhmän Hagfors kiinnitti huomiota siihen, että mökkityömaalla oli tehty töitä poikkeuksellisesti viikonloppuna. Hän ihmetteli myös sitä, että mökille oli haettu toimenpidelupaa, eikä rakennuslupaa. Hän kyseli, salliiko voimassa oleva asemakaava mökin pystyttämisen puistoon. Jorma Pappila huomautti, että kenties kulissimökin omistajankin kanssa pitäisi keskustella, kun heidän talonsa ”lainattiin” ennen aikojaan.
Sekä perussuomalaisten Saara Lång että rkp:n Otto Andersson pitivät valitettavana, että valtuustossa pienet asiat vievät paljon huomiota, kun todella isoja strategisiakin päätöksiä on tehtävä.
Valtuusto hyväksyi äänin 39–11, 4 tyhjää sen, että Onneli & Anneli -talon ostoon ja pystyttämiseen tarvittavat varat, 20 000 euroa, siirretään kylien kehittämiseen osoitetuista varoista alle 100 000 euron hankkeisiin. Niin tämän vuoden talousarviota ei tarvinnut muuttaa. Kylien kehittämiseen varatuista investointirahoista osaa ei ehditä käyttää tämän vuoden puolella.
Kylien kehittämiseen osoitettujen varojen uusi kohdentaminen aiheutti äänestykseen johtaneen kritiikin. Tom Liljestrandin (r.) mukaan ei ole kylien vika, ettei kaikkia rahoja ole käytetty vuoden loppuun mennessä. Frondénin mukaan syynä on se, että kylien kehittämisrahaa oli varattu investointeihin.
Kokoomuksen Pauli Kopiloff halusi liitettäväksi pöytäkirjaan, että mökki tarvitsee rakennusluvan, eikä toimenpidelupa riitä. Blombergin mukaan kyseessä on leikkimökki, joka luetaan rakennelmaksi, ei rakennukseksi, jolloin toimenpidelupa on riittävä.

Omistajaohjausta vai ei
Kaupunginvaltuusto asetti keskiviikkoiltana tilapäisen valiokunnan selvittämään, nauttivatko sen Itä-Uudenmaan koulituskuntayhtymän valtuustoon valitsemat jäsenet edelleen kaupunginvaltuuston luottamusta. Päätös syntyi äänin 32-19, 1 tyhjä.
Valiokunnan perustamista kannattivat rkp, pääosa kokoomuksesta, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit sekä laillisuusryhmä.
Valiokunnan perustamista vastustivat sdp:n ja perussuomalaisten valtuutetut, sekä kokoomuksen Anja Järvinen, vihreiden Timo Noroviita ja keskustan Jorma Pappila. Kokoomuksen Katri Haverinen äänesti tyhjää.
Koulutuskuntayhtymänvaltuustossa vastoin kaupunginhallituksen antamaa ohjeistusta äänestivät kokoomuksen Pekka Heikkilä ja sdp:n Jaakko Isotalo. Ohjeiden mukaan äänesti varajäsen Bo Lindfors (vas.). Hän sijaisti Otto Anderssonia (r.).
Äänestys koski kuntayhtymän osallistumista opetusministeriölle lähetettävään rahoitushakemukseen, joka koski toisen asteen ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkoston kehittämistä Itä-Uudellamaalla.
Tilapäiseen valiokuntaan valittiin puheenjohtajaksi Thomas Rosenberg (r.), varapuheenjohtajaksi Merja Grönberg (sd.), Janne Lepola (kok.), Saara Lång (ps.) ja Kari Hagfors (laillisuusryhmä).
Ennen äänestystä valiokunnan asettamisesta käytiin kipakka keskustelu. Sdp:ssä katsottiin, että rahoitushakemuksen puolesta äänestäminen olisi ollut kuntayhtymän perussopimuksen ja kaupunginvaltuuston vuonna 2012 tekemän päätöksen vastainen. Valtuuston päätös koski koulutuksen järjestämistä kielellisin perustein, eli suomenkielistä ja ruotsinkielistä koulutusputkea. Nyt tarkoituksena on järjestää kolmikielistä opetusta Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymästä ja Point Collegesta muodostettavassa osakeyhtiössä, jossa osake-enemmistö olisi Porvoon kaupungilla.
Långin mielestä vastaan äänestäneet edustajat eivät tehneet mitään väärää. Lepola katsoi, että ”pojat” ovat jo saaneet rangaistuksensa asian saaman julkisuuden myötä. Timo Noroviita katsoi, että valiokunnan perustaminen on turhaa, koska valtuustokausi on lopuillaan.
Hagfors perusteli tilapäisen valiokunnan tarvetta sillä, että kysymys on omistajaohjauksesta: Kysymys on päätösvallan käytön ohjaamisesta.
– Kyse on siis päätösvallan ohjaamisesta eri yhtiökokouksissa tai niitä vastaavissa elimissä kuten kuntayhtymäkokouksissa ja -valtuustoissa.
Omistajaohjauksesta ja edunvalvonnasta huolehtii kaupunginhallitus. Se antaa edustajilleen äänestysohjeet. Hagfors piti tärkeänä, ettei omistajaohjauksen vastaisesti toimimisesta tule ennakkotapausta.
– Jos nyt teemme siitä hylkäävän päätöksen, niin teemme myös ennakkopäätöksen ja voimme unohtaa osittain myös omistajaohjauksen ja sen merkityksen Loviisassa.
Myös vasemmistoliiton Jerry Träskelin katsoi, ettei omistajaohjausta vastaan äänestämistä voi katsoa läpi sormien ja signaali on sellainen, että olosuhteissa, joissa edustajalla on asiantuntemusta ja valtuustokausi on lopullaan, voidaan lähteä sivuraiteille.
– Silloin avataan ovi ruljanssille, että joudutaan joka kerta erikseen miettimään, onko omistajaohjausta edes järkeä antaa.
Träskelin myös muistutti, että koulutuksen järjestämismalliin otetaan kantaa toisessa pykälässä.
Lång muistutti, että rahoitushakemukseen liittyy myös hankesuunnitelma, joka koskee koulutuksen järjestämistä tulevaisuudessa.

Ikuisuusasia eteni
Toisen asteen ammatillisen koulutuksen järjestämistä koskevan lausunnon käsittelyssä keskustelua päästiin jatkamaan itse asiasta, eli miten valtuusto haluaa toisen asteen ammatillisen koulutuksen järjestettävän tulevaisuudessa.
Otto Andersson tähdensi, että keskeisintä on vahvistaa koulutusta niin, että nuorilla on mahdollisuus saada ammatillista toisen asteen koulutusta omalla äidinkielellään. Hän lisäsi, että eduskunta hyväksyi ammatillista koulutusta koskevat 190 miljoonan euron säästöt tiistaina.
Hän piti huolta Amiston Loviisan toimipisteen säilymisestä oikeutettuna mutta katsoi, että on parempi istua samoissa pöydissä, missä päätöksiä tehdään, kuin jättäytyä niin ulkopuolelle.
– Neljä eri koulutuksen järjestäjää on haavoittuvainen, eikä valtion politiikka ainakaan vahvista niitä.
Hän myös muistutti, että kehitys on pysähtynyt, kun asiaa on yritetty ratkaista jo kymmenen vuoden ajan.
Sdp teki vastaehdotuksen, jonka mukaan Loviisa haluaa olla kehittämässä koulutusta, mutta että se ei hyväksy muutosprosessia. Kaupunki olisi kuitenkin valmis neuvottelemaan asiasta. Perussuomalaiset kannattivat muutosehdotusta.
Andersson ja Träskelin totesivat, että Itä-Uudellamaalla vanhat pelot Porvoon suhteen pitäisi unohtaa. Träskelin arvioi, että koska ”isot” ovat jo päättäneet osakeyhtiömallista, siitä on Loviisan enää turha neuvotella.
Ajatukseen yhtyi myös Hagfors. Hän arvioi, että valtio ei jatkossa mahdollista lupaa koulutuksen järjestämiseen neljälle toimijalle. Hän huomautti, että maan hallitus tähtää kuntayhtymien lakkauttamiseen.
– Valtio ei mahdollista enää toimilupaa neljälle. Tätä on jauhettu kunnissa ja kuntayhtymissä jo 10–11 vuotta. Onko meillä halua romuttaa tämä tässä vaiheessa. Ei meillä ole vihollisia Porvoossa, meillä ei saa olla vihollisia Itä-Uudellamaalla. Meidän on tehtävä yhteistyötä.
Pappila tähdensi, että samantekevää, järjestääkö ammatillista koulutusta yhtymä vai osakeyhtiö, koulutusta tarvitaan varsinkin nyt, kun Suomi on nousun kynnyksellä.
Kokoomuksen Juha Karvonen kirvoitti puheenvuorollaan naurunpurskahdukset kun hän totesi, että on ollut ilo kuunnella nuoria valtuutettuja ja Hagforsia.
– On ollut todella ilo kuunnella kannanottoja, mitä nuoremmat valtuutetut – ja myös Kari – ovat esittäneet. Jos haluamme pitää ammatillisen koulutuksen omissa käsissämme, emmekä anna sitä valtiolle, olemme pohjaehdotuksen kannalla.
37–17 pohjaehdotus hyväksyttiin. Sen mukaan Loviisa hyväksyy menettelytavan ja muutosehdotuksen, jonka mukaan Inveonin toiminta siirtyy Prakticumin alaisuuteen, Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä ja Point College muutetaan Porvoon kaupungin konserniyhtiöksi. Perustettava konserniyhtiö on kaksi- tai kolmekielinen, Prakticum Ab yksikielinen. Loviisan edustajaksi muutosprosessia ohjaavaan alueelliseen ohjausryhmään valittiin sivistysjohtaja Thomas Grönholm.
Voittaneen esityksen kannalla olivat rkp, kokoomus yhtä lukuun ottamatta, Vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit, vihreät ja laillisuusryhmä.
Vastaan äänestivät sdp ja perussuomalaiset sekä kokoomuksen Heikkilä.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fiJaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI