|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kaksikieliselle koululle myönteinen suhtautuminen
22.11.2016Enemmistö ruotsin- ja suomenkielisistä oppilaista ja opettajista suhtautuu myönteisesti ja jopa innostuneesti mahdollisuuteen rakentaa kaksikielinen koulu Koskenkylään.

Koskenkylän ja Högstadiumin uusien koulujen hankkeiden osallistavan prosessin yhteenveto ja analyysi ovat valmiita. Koskenkylän koulua koskevissa kyselyissä tuli esiin se, että kaksikielinen koulu saa kannatusta sekä opettajilta että oppilailta. Oppilaiden mielestä on mukavaa saada lisää koulukavereita. Opettajat näkivät paljon synergiaa yhteisissä tiloissa. Hyötynä nähtiin myös se, että kun tilojen väliset siirtymät ovat lyhyitä, tiimiopettaminen on helppoa ja voidaan liikuttaa opettajia sekä oppilaita tarpeen mukaan. Opettajat toivoivat yhteistä opehuonetta sekä muun muassa mahdollisuutta sijaistaa yli kielirajojen.
Koulutuspäällikkö Timo Tenhunen kertoo että prosessin edetessä on menty tähän yhteistilojen ja yhteistyön suuntaan. Hän kertoo asian olevan tällä alueella uuden ja osalta vanhempia tulleen lievästi huolestuneitakin kyselyjä siitä, miten yhteistyö käytännössä toimisi.
- Itse näen yhteistyön voimavarana, hän toteaa.
Oppilasennusteet eivät ole ihan pitäneet paikkaansa Koskenkylän osalta. Suomenkielisessä koulussa ennustettiin tässä vaiheessa olevan 150 oppilasta, kun heitä nyt on 128. Toisaalta Forsby skolassa on ennusteita enemmän oppilaita tällä hetkellä.
- Jos on järkevät tilaratkaisut, voi oppilaiden jakaumasta riippumatta hyödyntää tiloja paremmin, Tenhunen huomauttaa.

Muunneltavuutta
Toiminnallisesti kyselyn perusteella toivotaan sisätiloja, jotka ovat helposti muunneltavissa. Logistiikkaan tulee kiinnittää erityistä huomiota, jotta koulun piha säilyy turvallisena. Oppimistilojen tulee tukea uutta opetussuunnitelmaa. Kyläyhteisön ja koulun henkilökunnan välille toivottiin lisää kontaktimahdollisuuksia. Useat koulun henkilöstöstä asuvat muualla kuin Koskenkylässä, eivätkä he tunne kylän asukkaita hyvin. Kansalaisopistolle toivottiin tiloja kouluun. Asukkaat toivovat kouluun muun muassa vuokrattavia juhlatiloja ja liikuntapalveluja. Kirjaston lainauspiste, kaikille avoin kahvila ja mahdollisuus hyödyntää taitoaineiden tiloja mainittiin myös.
Koskenkylän koulun ja Forsby skolan kouluilla halutaan korostuvan luonnon läheisyys ja luonnonmukaisuus. Oppilaat toivoivat monipuolisia liikuntaa tukevia varusteita ja ratkaisuja sekä sisälle että ulos. Perinteisistä pulpeteista halutaan pois. Koskenkylän tulevaa koulua on mietitty myös kahdessa työpajassa. Niihin osallistui 15 monialaisen henkilöstön edustajaa sekä 45 oppilasta. Toiveissa nostettiin esille muun muassa riittävän isot tilat, tilojen muunneltavuus ja joustavuus, eteinen kengille ja vaatteille, puurakentaminen, yhteinen opehuone, jäähalli ja uimahalli, säkkituoleja, kirjaimia lattioihin, leikkipaikkoja, eläimiä joita voi hoitaa, pehmeät tuolit, hyvä valaistus ja kotoisuus.

”Kulttuurikoulu”
Vastaava yhteenveto on tehty myös ruotsinkielisen yläkoulun korvaavasta uudisrakennuksesta annetuista nettikyselyn vastauksista. Hankkeen ”työnimi” on Loviisanlahden kulttuurikoulu. Koulusta nähdään voitavan luoda usean eri käyttäjäryhmän yhteinen, synergioita tukeva ja luova keskus. Ensisijaisia käyttäjiä ovat oppilaat ja opettajat. Ilmi tuli myös, että Loviisassa on tarve myös kulttuurisalille sekä liikuntasalille, jossa on terve sisäilma. Myös kirjaston liittämisen mahdollisuus nostettiin esiin useamman kerran. Niin ikään kansalaisopistolla on tarve toimiville kurssitiloille kouluaikojen ulkopuolella.
Oppilaat toivoivat omissa vastauksissaan mukavia sohvia, modernia ympäristöä, pihaan pelejä ja istumapaikkoja, hyvää sisäilmaa, rentoa tilaa, värikkyyttä, jääkaappia, latauspaikkoja ja luonnonvaloa. Henkilökunta toivoi muunneltavuutta, turvallisuutta, lisää ryhmätyötiloja, isoja oppimistiloja, synergiaa oppiaineiden välille, kestäviä ratkaisuja pihalle, merinäköalaa, visuaalista rauhallisuutta, musiikkia, trampoliinia, esteettömyyttä, hyviä teknisiä apuvälineitä, hyviä varastoja ja kirjastoa. Vanhemmat toivoivat ergonomiaa, liikkumista tukevia kalusteita, hyvää opastusta ja ohjaavia tilaratkaisuja, muuntuvia tiloja, turvallisuutta, terveellisyyttä, puurakennusta, valoisuutta, mukavia sohvia, isoa yhteistä tilaa, kotoisuutta ja akustiikan huomioon ottoa. Asukkaiden palautteissa nousi esiin tilojen muunneltavuus, kansalaisopisto käyttäjänä, konsertit, uimahalli, iltakurssit, kotitalousluokka myös asukkaiden käyttöön, hyvä valaistus ja akustiikka, opettajien ja oppilaiden mielipiteiden huomioiminen, yhdistyskäyttö ja kokoustiloja. Kahteen työpajaan osallistui 42 henkilökunnan, vanhempien sekä kansalaisopiston, kulttuuritoimen, kirjaston ja siivoustyön edustajaa. Työpajalaisten toivelistalta löytyy muun muassa konserttisali, kirjasto, esteettömyys, tilan muunneltavuus, yhdenvertaisuus, omat siivet eri toiminnoille, riittävästi tilaa, avoimuus, luonnon näkyminen ratkaisuissa, toimiva tekniikka.
Hankesuunnitelmat molemmissa kouluissa valmistuvat marraskuun loppuun mennessä. Loviisan kaupunginhallitus käsittelee hankesuunnitelmia 8.12. ja valtuusto tammikuussa 2017. Kaupunginvaltuusto päättää myös hankkeiden rahoitusmallin ja urakkamuodon. Tilakortteja, eli päätöksiä siitä, mitä esimerkiksi luokat tulevat sisältämään, tehdään valtuuston päätöksen jälkeen.
Uusien koulujen on määrä olla valmis 1.8.2019. Koskenkylän kouluhankkeen arvioitu kustannus on noin 6,8 miljoonaa euroa. Summa sisältää Forsby skolan saneerauksen. Högstadiumin hankkeen kustannusarvio on noin 14 miljoonaa euroa ja se sisältää Lovisa Gymnasiumin peruskorjauksen.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI