|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen työtaistelun seuraus: saksalainen satama jo aivan täynnä autoja (18.10.2018 08:37)
Taloustieteen professori ihmettelee: ?Valtiovalta tukee ay-liikettä runsaasti ? on jo aika purkaa? (18.10.2018 08:15)
Juha Sipilä nostaa esiin kolmikantariitelyn ? ?Lakoilla vastustetaan politiikkaa, joka on tuonut Suomeen uusia työpaikkoja? (18.10.2018 07:42)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Älkääpäs pojat hötkyilkö!

13.08.2004Kappeli avataan vappuna 2004. Avataan kesäksi 2004. Avataan Juhannuksena 2004. Avataan RäyhäRockiin 2004.


–Eniten meitä on ihmetyttänyt kaikki noi lupaukset. Siellä käydessä on nimittäin näyttänyt siltä, että mitään remonttia ei olla edes aloitettu, kertoo Loviisanseudun terveystarkastaja Hedy Kleiman.

Terveystarkastajat eivät ole yksinään kummastuksensa kanssa. Monet loviisalaisetkin ovat joutuneet pettymään kurkistaessaan illan hämärässä kappelin ikkunoista sisään. Peilin sirpaleita, lankun pätkiä, polkupyöriä, rikkinäisiä imureita ja diskopallon tilalla pelkkiä johtoja. Tilanne on näyttänyt toivottua huonommalta jo moneen otteeseen, eikä Kappelin uusi johto yritäkään puolustautua, vaan nauraa aikaisemmille lupauksille.

–Me ymmärretään hyvin, että ihmiset ovat kyllästyneet. Täällä on kuitenkin niihin aikoihin ollut vielä niin paljon tekemistä, että avaamisesta ei ole ollut toivoakaan.

Tarkkanäköisimmät nuuskijat ovat ehkä huomanneet, että Kappelissa on asiat viime aikoina muuttuneet. Hommat aloitetaan jo aamun sarastaessa ja jatketaan iltaan asti, jopa pihakin on siistiytynyt. Kappeli sai muutama viikkoa sitten uuden johdon, jolta ei puutu taitoa taikka kokemusta, kun elimäkeläinen liikemies ja helsinkiläinen liikemies löivät päänsä yhteen ja astuivat ruoriin.

–Me edetään vaiheittain ja yritetään tehdä tästä paikasta mahdollisimman hyvä. Terveystarkastajien kanssa neuvotellaan ja tehdään kaikki käsikädessä, eikä ryhdytä mihinkään ilman heidän neuvojaan, selventää Kimmo Starck, jonka harteilla on vastuu rakentamisen toteuttamisesta.

Kappelin uudella johdolla on ohjat hyvin käsissään. Halu aloittaa puhtaalta pöydältä on ruokkinut yhteistyötä terveysviranomaisten kanssa, joka onkin lähtenyt melko hyvin käyntiin.

Kappeli - hommia hulluille

Kappeli ei olekaan mikään ihan helppo urakka. Rakennus oli jo alkujaan jokseenkin huonossa kunnossa. Remontti, kunnossapito ja kaikki nykyajan vaatimukset tekevät tönöstä helposti haasteen, josta fiksummat kieltäytyisivät.

–Uusi tupakkalaki täytyy ottaa tarkasti huomioon, Kleiman selittää, ja se, että rakennus on aikaisemmin ollut pelkästään kesäkäytössä tuottaa tietenkin omat ongelmansa, hän jatkaa.

Uusi tupakkalaki onkin kappelin porukalle vakava juttu, eikä sen tuomia lisäkustannuksia taikka hommia pidetä ongelmina.

–Laki tietää paljon hommia ilmastoinnin kannalta. On kehitettävä järkeviä ratkaisuja tupakoiville ja samalla pidettävä huolta siitä, etteivät henkilökunta tai asiakkaat joudu hengittämään tupakansavua. Olemmekin päättäneet panostaa siihen erittäin paljon, Starck selittää.

Jotta ihmiset tarkenisivat lumen laskeuduttua ja pakkasen paukkuessa uudessa pyrstönheilutustilassa pipoitta ja toppatakeitta, tulisi lämmöneristykseenkin satsata jonkin verran.

Terveysviranomaisten opastuksesta tiimiin otettiin Rolf Skogberg, joka tulee olemaan tärkeässä roolissa jatkoa ajatellen.

–Rolf kävi katsomassa tätä paikkaa ja antoi lausunnon lämpöikkunoista.

Skogbergin lisäksi porukkaan on löytynyt paljon korvaamattomia persoonia, joita ilman Kappelista tuskin tulisi mitään, kuten aluearkkitehti Maria Mäntysaari ja vanhoihin rakennuksiin erikoistunut arkkitehti Pekka Hornamo.

–Niiltä on tullut sellaisia neuvoja, joista mulla ei ollut tietoakaan. Toivon, että heidän kanssa saadaan tehdä yhteistyötä jatkossakin, Starck sanoo.

–Myös paikalliseen palopäällikköön ollaan oltu yhteydessä, Kjell Fagerstetin käydessä tarkastamassa varauloskäynnit ja niiden asialliset merkinnät.

Ilmastoinnin ja lämpöeristyksen lisäksi Kappelin ongelmiin kuuluu myös, kuten niin monen muunkin ravintolan, käymälät, joita on valitettavasti aivan liian vähän.

Kappelinpuiston naapureiden onneksi Kappelissa pyritään tulevaisuudessa myös pitämään mahdollinen möly, mötäkkä, melu ja metakka katon alla.

–Puistoon päin suuntautuva uusi osa tullaan talven mittaan eristämään. Toivottavasti toiminta täällä ei häiritse ketään ennen sitä, sanoo mies, joka tunnetaan parhaiten nimeltä ’Ruma’.

Kuri kuin keskitysleirillä

Hommia, joissa nokka saattaa tuhista melko kauan on siis vaikka millä mitalla ja jopa talvi 2005 voi yks kaks yllättää Kappelin väen.

Remontti etenee vaiheittain, kuten myös ravintolan avaaminen, mikäli myös terveysviranomaiset ovat hyväksyneet muutokset.

–Eniten meitä on askarruttanut tuo aikataulu, josta on lehdissäkin lupailtu. En sit tiedä onko se väärinkäsitys tullut toimittajien puolelta vai mistä, mutta hiljaa hyvä tulee. Ei pidä hötkyillä!, Kleiman muistuttaa.

Kappelin uusi johtoporraskin on sitä mieltä, että hoppuilut saavat nyt jäädä sikseen. Kuri on kuin keskitysleirillä ja hommat tehdään ajan kanssa niin perusteellisesti kuin osataan.

–Pubin puoli avataan luultavasti ensimmäiseksi, kunhan kaikki vaan on kunnossa.

Kappelin väki muistuttaa kuitenkin, että projektissa tärkeintä ei suinkaan ole ravintolan avaaminen, vaan kulttuuriarvonsa takia merkittävän rakennuksen säilyttäminen ja ehostaminen. He pahoittelevat myös remontista aiheutuvia haittoja, kuten roskia nurkissa ja autoja puistossa.

Vaikka aikaa avajaisiin saattaa kulua hieman enemmänkin, ei kannata enää ihmetellä taikka kummastella. Unohtakaa päivittäiset hiippailuretket ja ikkunoista kurkkimiset, älkääkä odottako hämärää taikka hiljaista hetkeä, menkää rohkeasti suoraan asiaan.

–Ovet ovat auki joka päivä. Tervetuloa sisään katsomaan miten remontti etenee, Kimmo ja Ruma toivottavat.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI