|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Työllisyysaste jäi taas niukasti hallituksen tavoitteesta ? Avoimien työpaikkojen määrä kasvaa (20.11.2018 09:50)
KL: Lisäkierroksia Suomen hävittäjäkisaan ? F-35:n hinta laskee (20.11.2018 09:28)
Viron hallituskriisi jatkuu ? siirtolaisuussopimus GCM viedään parlamenttiin (20.11.2018 08:37)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Uusien koulujen neliöistä halutaan monikäyttöisiä
08.11.2016Loviisassa on käynnistymässä kaksi isoa kouluhanketta. Koskenkylään rakennetaan uusi koulu, samoin keskustaan purettavan Lovisanejdens högstadiumin tilalle uudisrakennus. Lisäksi näiden uudishankkeiden yhteydessä saneerataan Lovisa Gymnasium ja Forsby skola.

LOVIISA Kahden kouluhankkeen hankesuunnitelmaa päivitetään parhaillaan. Koskenkylään rakennetaan uusi koulu ja saneerataan Forsby skola ja keskustaan rakennetaan uusi ruotsinkielinen yläkoulu. Purettavan Lovisanejdens högstadiumin tilalle tulevaan kouluhankkeeseen liittyy myös Lovisa Gymnasiumin saneeraus.
Loviisan koulutuspäällikkö Timo Tenhunen toteaa, että hankesuunnitelmassa lyödään jo lukkoon monta asiaa, ja nyt toivotaan keskusteluissa mukana oloa kaikilta kaupunkilaisilta. Opettajia ja muuta koulun henkilökuntaa kuunnellaan eri työryhmissä ja nettikyselyn kautta mielipiteitä voi jättää kuka tahansa kiinnostunut.
- Kun hankesuunnitelma on lyöty lukkoon, on tilat jo pitkälti määritelty ja monta asiaa jo sidottu. Hankesuunnitelma etenee sitten laskentaan ja kilpailutukseen, hän toteaa. Tenhunen huomauttaa, että voi tuntua, että aikaa on, kun uusien koulujen tulee olla valmis 2019 loppuun mennessä, mutta tässä alkuvaiheessa tehtävän isolla rysäyksellä monta asiaa.
- Hankesuunnitelma kertoo, millainen rakennus tehdään, missä ja miten se sijaitsee ja millä rahoitusmallilla se toteutetaan, eli paikan, neliöt ja eurot. Yksityiskohdat päätetään myöhemmin.
Tenhunen kertoo omaan toimenkuvaansa kouluhankkeiden osalta kuuluvan tulevan toiminnan suunnittelun, ja koulujen sisällön muokkauksen.
- Millaisia uusista kouluista toivotaan tulevan? Uusi opetussuunnitelma on nyt ollut käytössä kolme kuukautta, eikä ole vielä täysin kuvaa siitä, mitä se tulee tiloilta vaatimaan. On mietittävä, mitä tarvitaan kolmen vuoden kuluttua kun koulut ovat valmiit, ettei tehdä mitään mikä on vanhanaikaista silloin kun koulut valmistuvat. Tämä koskee etenkin elektroniikkaa, kuka tietää mikä on paras vaihtoehto tuolloin?
Opettajia, virkamiehiä ja luottamusmiehiä on käynyt tutustumismatkoilla eri kouluissa ja lisää vierailuja on tulossa.

Nettikysely
Koskenkylässä uusi koulu rakennetaan Forsby skolan kanssa samalle tontille. Kalliille koulurakennuksille halutaan käyttöä myös kouluajan ulkopuolella. Koskenkylässä nuorisotoiminta on nyt vuokratiloissa, voisiko se siirtyä koululle sen valmistuttua, onko paikallisilla yhdistyksillä käyttöä tai vanhempainyhdistyksillä, Tenhunen pyörittelee.
- Neliöt tulee saada mahdollisimman hyvin hyödynnettyä ja niin monikäyttöisiksi kuin mahdollista.
Lovisanejdens högstadiumin uudisrakennuksen yhteyteen on heitetty ilmaan myös esimerkiksi konserttisali ja kirjasto.
- Mitään päätöksiä ei ole, mutta tässä samalla on syytä selvittää eri vaihtoehdot, mitä ne maksaisivat. Tätä tilaa voitaisiin käyttää isommissa tilaisuuksissa myös kesäisin. Kirjasto olisi alustavien keskustelujen perusteella tässä yhteydessä liian iso samaan aikaan tehtäväksi, Tenhunen toteaa.
- Nyt on aika miettiä, mitä mikäkin maksaa ja mitä koululta toivotaan, hän vinkkaa osallistumaan nettikyselyyn tai antamaan muuten palautetta.
Itse hän listaa uusien ja uudistettujen koulutilojen ominaisuuksiksi turvallisuuden, monikäyttöisyyden, valoisuuden, hyvät äänieristykset sekä jakotilat ja valvontamahdollisuuden. Opettajilta hän kertoo jo tulleen kivoja ajatuksia.
- Tärkeää on tilojen muokattavuus uuden opetussuunnitelman mukaisesti. Aulat ja käytävät ovat hyödynnettävissä, kuten Harjurinteen koululla on.
Parhaillaan Loviisa kysyy nettikyselyn avulla kaikilta halukkailta kommentteja uusista kouluista. Tavoitteena on, että uudet neliöt saadaan mahdollisimman hyvin hyödynnettyä ja olisivat niin monikäyttöisiä kuin mahdollista. Nettikyselyyn oli aikaa vastata vain viikko kun se julkistettiin. Vastausaikaa on vielä on muutama päivä, kysely sulkeutuu torstaina 10.11. Tilassa Oy kerää nettikyselyn vastaukset. Kysely on erikseen Koskenkylä Forsby koululle ja oma Lovisanejdens högstadiumille, mutta kysymykset ovat samat. Neljän varsinaisen kysymyksen lisäksi on mahdollisuus vapaaseen kommentointiin ja jättää terveisiä suunnittelijoille ja projektiryhmälle. Kysymykset koskevat uuden koulukeskuksen palveluja ja toimintaa, mitä siellä tulisi vastaajan mielestä olla, mitä toimia tai tapahtumia olisi itse valmis järjestämään, millaisen tilan näkee parhaiten palvelevan niin montaa käyttäjää kuin mahdollista ja mitä vastaajan mielestä koulupihalla voi tehdä vapaa-aikana.

Otettu opiksi
Loviisaan valmistui Harjurinteen koulu 2014. Tästä hankkeesta opittiin Tenhusen mukaan ainakin se, että opettajia ja muuta koulun henkilökuntaa tulee kuulla paremmin. Hän myöntää olleensa itse kokematon, ja myös teknisellä puolella niin ison hankkeen toteuttaminen oli uutta. Nyt kokemusta on karttunut ja aiemmista virheistä otettu opiksi.
Iltakäytön esteettömyys ei esimerkiksi järkevästi toteudu Harjurinteen koulussa ja tämä huomioidaan uudessa ruotsinkielisessä koulukeskuksessa esimerkiksi hissien sijoittelussa.
Kaksi hankesuunnitelmaa tulee olla valmiina 30.11. Sivistyslautakunnan ruotsinkielinen jaosto ottaa niihin kantaa 7.12. Sivistyslautakunta käsittelee Koskenkylän kouluhanketta 8.12. Loviisan kaupunginhallitukseen hankesuunnitelmat menevät suunnitelmien mukaan 19.12. ja kaupunginvaltuustoon tammikuussa 2017. Kaupunginvaltuusto päättää myös hankkeiden rahoitusmallin ja urakkamuodon. Tämän jälkeen hankesuunnitelmat menevät laskentaan ja keväällä kilpailutukseen.
Koskenkylän uudisrakennus on määrä olla valmis 1.8.2019, jonka jälkeen saneerataan Forsby skola vuodenvaihteeseen 2019-20 mennessä. 1.8.2019 on valmis myös ruotsinkielinen koulukeskus, ja lukiolaiset siirtyvät parakkeihin Lovisa gymnasiumin saneerauksen ajaksi. Kaikki uudet ja uudistetut tilat olisivat näin käytössä 1.1.2020.

Yli 20 miljoonaa euroa
Koskenkylän kouluhankkeen arvioitu hankekustannus Forsby skolan saneerauksen sisältäen on 6,8 miljoonaa euroa.
- Arvio sisältää nykyisen Forsby skolan saneerauksen, uudisrakennuksen sekä piha-alueen rakentamisen, toteaa Loviisan tilapalvelupäällikkö Antti Kinnunen.
Nykyisen Koskenkylän koulun käytöstä tai mahdollisesta purkamisesta päätetään myöhemmin. Jos päätetään purkaa, niin sen kustannus lasketaan vielä erikseen.
Koskenkylän koulun hankesuunnitelmassa määritellään hankkeen laajuus, miten iso uusi osa tarvitaan, käydään läpi olemassa olevat tilat, mikä on peruskunnostuksen taso ja millaisia muutoksia tarvitaan.
- Tältä pohjalta tehdään hankesuunnitelman tavoitehinta. Tavoitehinnassa tullaan arvioimaan myös haluttu selvitys puurakentamisesta. Mietitään eri tapoja rakentaa, kustannusvaikutuksia ja aikataulua, Kinnunen selventää. Hän uskoo, että arvioitu 6,8 miljoonaa tulee Koskenkylässä riittämään. Ruotsalainen koulukeskuksen hankkeen kustannusarvio on 14 miljoonaa euroa. Summa sisältää myös Lovisa Gymnasiumin peruskorjauksen, joka tarkoittaa vähintään talotekniikan uusimista ja lisäksi mahdollisia muutoksia tiloissa.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI