|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eduskunta äänestää 19 euron säästöstä autoilijalle: Kokoomuslainen yllätti keskustelussa ? ?Tämä on kyllä tosi erikoinen esitys? (21.11.2018 12:16)
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)
Ylen MOT: Tätä ?sokerideittailu? todella on ? seksikauppaa, jossa mukana myös alaikäisiä (21.11.2018 09:41)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kohti uutta tulevaisuutta
03.11.2016Schneider Electricin tehdas sulki ovensa kesäkuun lopussa viime vuonna, takana oli jo pitkä prosessi yt-menettelyineen. Iso osa reilusta 200 työnsä menettäneestä on nyt löytänyt uuden polun tulevaisuuteen. Miten se tehtiin?

LOVIISA Työn loppumista verrataan usein elämän muihin isoihin kriiseihin, kuten avioeroon tai läheisen kuolemaan. Ruotsinpyhtäälläkin tehtaan lopettaminen oli sokki niin henkilöstölle kuin koko kyläyhteisölle.
Mutta jo ennen kuin tehtaan ovet sulkeutuivat, alkoi määrätietoinen työ henkilöstön kanssa. Tämä työ päättyi vasta viime kesäkuun lopussa.
Nyt reilusta 200 työnsä menettäneestä 71 prosenttia on löytänyt uuden tulevaisuudenratkaisun, eli työllistynyt, lähtenyt koulutukseen, ryhtynyt yrittäjäksi, jäänyt eläkkeelle tai tehnyt muun henkilökohtaisen ratkaisun.
– Uudelleensijoituspalvelun piirissä olleista noin 160 ihmisestä 87 prosenttia löysi uuden tulevaisuuden ratkaisun, kertoo keskeisenä toimijana projektissa mukana ollut Business Coach Lisse Niemi, viisi vuotta sitten Loviisaan muuttanut alan ammattilainen. Hän on työskennellyt yritysten henkilöstöasioiden parissa yli 20 vuoden ajan, ennen kuin perusti oman yrityksensä.
Hänen yrityksensä auttaa yrityksiä ja nykyisin myös yksityishenkilöitä erilaisissa työelämän muutostilanteissa. Uudenmaan TE-keskuksessa uudelleen sijoittumisprosenttia pidetään harvinaisen korkeana. TE-toimiston palvelupäällikkö Niclas Tåg ei ole nähnyt yhtä onnistunutta prosessia kolmeenkymmeneen vuoteen.

Mietitty polku

Schneider Electricin johdossa oli pohdittu tarkkaan, miten tukea työnsä menettäviä työntekijöitä. Tavoitteena oli, että kaikkia autetaan selviämään muutoksessa ja kaikki halukkaat saavat henkilökohtaisen tulevaisuudensuunnitelman sekä myös mahdollisuuden taloudelliseen tukeen tavoitteen saavuttamiseksi.
Osallistuminen perustui vapaaehtoisuuteen. Prosessi aloitettiin yksilökeskusteluilla.
Prosessi aloitettiin yksilökeskusteluilla.
– Keskustelujen tavoitteena oli selvitä tapahtuneesta. Samalla koottiin tietoa henkilön osaamisesta, motivaatiosta, mielenkiinnon kohteista ja elämäntilanteesta.
Näiden keskustelujen avulla tehtiin kartta tukitoimille. Lisse Niemi kutsuu tukitoimia paletiksi, jossa kartoitettiin koulutusvaihtoehdot, käytettiin Schneider Electricin omaa vahvaa koulutustarjontaa sekä yksilökohtaista koulutusta. Uutta työpaikkaa kohti edettiin yhdessä. Uudelleensijoituspalvelu toi TE-toimiston palvelut tehtaalle, samoin rekry- ja työvoimanvuokrauspalvelujen tarjoajat. Kenenkään ei tarvinnut lähteä itsekseen etsimään palveluja. Suurin osa henkilökunnasta tarttui myös mahdollisuuteen käyttää uudelleensijoituspalvelua.
Myös yrittäjyydestä kiinnostuneille tarjottiin tukea.
– Tehtiin kiinteää yhteistyötä Loviisan kaupungin, paikallisten ja lähiseudun yrittäjien ja kehitysyhtiö Posintran kanssa.
Käytössä oli myös äkillisen rakennemuutoksen (ÄRM) alueen mahdollistamaa rahoitusta.
– Jokainen sai mahdollisuuden tarttua eri vaihtoehtoihin. Schneider Electric jatkoi tukitoimia pitkään yli työsuhteen päättymisen.
Muita toimijoita olivat TE-toimisto, uusyritysneuvonta, alueen oppilaitokset sekä tietenkin itse työntekijä. Niemen rooliin kuului toimia sekä henkilöstön että yrityksen johdon tukena.

Työntekijät aktiivisia

Niemi näkee, että henkilöstön uudelleensijoittumisen keskeiset tekijät löytyivät sekä työnantajasta että henkilöstöstä.
– Yrityksellä oli tahto rakentaa kattava tukiprosessi, jota myös johdettiin ja seurattiin määrätietoisesti.
Niemi painottaa, miten tärkeää on kohdata työntekijät aidosti, tasavertaisesti ja oikeudenmukaisesti.
– Heitä kuunneltiin, heidän omaa näkemystään osaamisestaan kartoitettiin ja siitä lähdettiin.
Hyvien tulosten toinen osatekijä ovat olleet työntekijät itse.
– Työntekijöiden oma aktiivisuus on ollut keskeistä, eli heidän kykynsä ottaa vastaan tukea, tahto onnistua.
Samaan aikaan kun yhteisvoimin etsittiin henkilöstölle tietä uuteen, myös tehdaskiinteistölle haettiin uutta elämää. Kiinteistön osti Helmiryhmä Oy, pyhtääläinen perheyritys, joka on erikoistunut muun muassa kiinteistösijoittamiseen. Miten Lisse Niemi itse on prosessin kokenut?
– Omin silmin katsoessa näin suuren joukon ammattitaitoista väkeä. Osalle tehdas oli ollut ensimmäinen ja ainoa työpaikka, joillakin saattoi olla tehtaalla työssä useampia perheenjäseniä. Koti oli perustettu Ruukkiin.
– Ihmisnäkökulma oli mukana koko ajan, sitä ei unohdettu prosessin aikana missään vaiheessa. Schneider Electric tiedosti tilanteen ja halusi antaa eväitä muutokseen. Yritys kantoi yhteiskuntavastuunsa.
– Henkilöstölle prosessi oli vapaaehtoinen, onneksi useimmat tulivat mukaan.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI