|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoon tekoon (15.11.2018 20:53)
Ulkoministeriö vahvistaa: GPS-häirintä tuli Venäjältä (15.11.2018 19:02)
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Navicar antaa apua koti-ikävään

13.08.2004Maximo de Oliveira Pires astuu Suomen merimieskirkon pyörillä kulkevaan kirkkoon lähes välittömästi sen jälkeen, kun matkailuauto pysähtyy Baltic Shamrock-nimisen aluksen viereen Valkon satamassa. Navicariksi ristityn auton kyljessä oleva ankkuritunnus on tuttu maailmalla seilaaville merimiehille.


Kap Verdessä syntynyt Oliveira asuu Hollannissa, jossa yhteydenottoa odottavat vaimo ja lapset. Merimieskirkon autosta Oliveira voi ostaa edullisesti puhelukortin, jolla voi soittaa kotiin 92 minuutin puhelun.

-Kortti on hitti, sitä myydään paljon, kertoo merimieskirkon auton emäntä, satamakuraattori Katariina Lindbohm. Autossa on mukana aina myös yksi vapaaehtoistyöntekijä, tällä kertaa kymmenen vuotta toiminnassa mukana ollut Sirpa Kiukkonen.

Suomen merimieskirkko sai auton käyttöönsä toukokuussa. Kokeilua tukevat Katajanokan rotarit. Auto liikkuu Suomenlahden satamissa, joissa piipahdetaan 2-3 kertaa viikossa.

Nykyseilorit ovat kuin liikemiehiä, jotka tuntevat vain maailman metropolien lentokentät.

-Tulemme satamiin, koska merimiehet eivät nykyisin ehdi lähteä laivoiltaan. Lindbohm kertoo, että laivaväelle on tärkeää päästä edes pieneksi hetkeksi juttelemaan jonkun ulkopuolisen kanssa.

-Filippiiniläiset merimiehet ovat usein merillä vuodenkin kerrallaan. Palkkarahat he lähettävät kotimaahansa.

Lindbohmin mukaan Valkon satamassa poikkeavat laivat suuntaavat usein toiselle puolelle maailmaa, Japaniin ja USA:han saakka. Esimerkiksi Haminasta lähtevien laivojen määränpää on lähempänä, usein Lyypekissä, Antwerpenissa tai Espanjan Bilbaossa.

Henkistä tukea tarjolla

Merimieskirkon väki tarjoaa merimiehille henkistä tukea, mutta myös käytännön apua. Autossa on myytävänä t-paitoja, hammastahnaa ja hammasharjoja. Loviisassa Lindbohm yritti saada eräälle merimiehelle apteekista lääkettä, mutta toisen EU-maan lääkärin kirjoittama resepti ei kelvannut.

Henkistä tukea on tarjolla keskustelun muodossa.

-Merimiehet kertovat elämästään, suruistaan ja perheidensä kuulumisia. Tukea he tarvitsevat, jos kotona tapahtuu jotain ikävää tai laivalla sattuu onnettomuus tai kuolemantapaus. Joku voi saada sairauskohtauksen tai pudota laivasta.

Merimieskirkon väki auttoi kevättalvella Kotkassa venäläisaluksen miehistöä, jonka kaksi jäsentä tukehtui aluksen ruumaan hapen loputtua. Työkaverin menehtyminen on laivoilla kova paikka, tehdäänhän työtä tiiviisti yhdessä. Tehtävä iloisemmasta päästä oli Lindbohmille ja Kiukkoselle eräs jouluaatto, jolloin kapverdeläinen merimies toivoi pääsevänsä joulukirkkoon. Naiset lähtivät viemään miestä Kotkan kirkkoon iltajumalanpalvelukseen kovassa lumipyryssä, teiden peittyessä yli kymmensenttiseen lumikerrokseen. Perillä kolmikko pääsi täpötäydessä kirkkosalissa etupenkkiin. Takaisin laivalle mies vietiin puolenyön aikaan. Merimiehelle kokemus oli ainutlaatuinen.

Suomalaiseen eksotiikkaan merimiehet pääsevät tutustumaan ainakin Haminassa, jossa merimieskirkolla on sauna.

-Autostamme löytyykin kaikkea muuta tarpeellista, paitsi sauna, naiset nauravat.

Palkkaus- ja muihin työpaikka-asioihin merimieskirkon väki ei puutu, koska työolo- ja edunvalvonnasta huolehtivat muut. Mutta jos isoja epäkohtia huomataan, niistä kerrotaan kyllä eteenpäin.

Suomen merimieskirkolla on kotimaassa ja maailmalla useita toimipisteitä. Lindbohm on itse työskennellyt mm. 20 vuotta Hampurissa. Ulkomaiden satamiin ja suomalaisiin merimieskirkkoihin tulee kuitenkin yhä vähemmän suomalaisia merimiehiä, koska aluksia on ulosliputettu niin paljon. Moni suomalainen merimieskirkko on muuttunut turistikirkoksi.

Laivakokkia on käytävä aina tervehtimässä

Nykyisin laivat ovat pienoismaailmoja, joiden henkilöstö voi koostua useasta eri kansallisuudesta. Keskiviikkona merimieskirkon autolla ehti lyhyen ajan kuluessa käydä Oliveiran lisäksi ainakin filippiiniläinen, romanialainen ja venäläinen merimies. Lindbohm kertoo, että kulttuurierot on aina otettava huomioon, kun laivalle astuu.

-Pyrimme menemään laivalle aina kahvi- tai ruoka-aikaan, sillä silloin ihmiset eivät ole työnsä ääressä, Lindbohm kertoo.

-Laivoilla tulee yleensä hyvin juttuun ihmisten kanssa. Kerromme että täällä olemme, mutta emme tuputa mitään.

Merimieskirkon työntekijät eivät ota uskonasioita oma-aloitteisesti puheeksi, edustaahan jo asiakaskuntakin eri uskontokuntia. Mutta halutessaan uskostakin voi jutella ja autossa on varasto erikielisiä Raamattuja.

Joka laivassa on Lindbohmin mukaan erilainen ilmapiiri, johon on ensin otettava tuntumaa.

-Yleensä käymme tervehtimässä ensin kapteenia. Hän saattaa kuitenkin olla nukkumassa, jos laiva on juuri tullut satamaan. Jokaisella laivalla olemme vain vieraana ja siksi menemme niihin nöyrin mielin.

Lindbohm kertoo, että kokkia on käytävä tervehtimässä joka laivalla.

-Kokki on työssä jokaisena viikonpäivänä, eikä hänellä ole kovin suuria mahdollisuuksia lähteä laivan ulkopuolelle.

Vaikka merimiehet tulevat erilaisista kulttuureista, Lindbohm ei ole huomannut esimerkiksi sukupuolestaan olevan haittaa, kun miehet tulevat keskustelemaan asioistaan.

-Pitävät minua äitinä, siskona tai vaimona. Merimiehet kutsuvat minua usein sanalla ”ma´m”. Ensin vastasin, että en minä mikään mamma tai mummu ole! Mutta lyhenne tulee sanasta ”madame”.

Merimieskirkon liikkuvan autokirkon kokeilulle pyritään saamaan lisärahoitusta muilta rotariyhdistyksiltä. Virallisesti kokeilu alkaa tänä syksynä. Auto vihittiin käyttöön viime viikonvaihteessa Porvoossa Suomen merimieskirkon kesäpäivillä. Auton lähetti matkaan piispa Erik Vikström. Juhlassa oli mukana myös rekkakuskeja, sillä pitkän matkan ammattiautoilijat ovat merimieskirkon palvelujen uusi asiakasryhmä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI