|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hatun nosto suomalaiselle peruskoululle
01.11.2016Kirkonkylän koulun 5-6 -luokka pohti eilen yrittäjyyttä. Koululle tullut tempaaja Reea Selkänen johdatteli aiheeseen.

LAPINJÄRVI Tempaus 2016 on opiskelijaprojekti, jossa on mukana lähes 1 500 koulua ympäri Suomea. Tempauksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Tempauksella halutaan ilon ja oppimisen riemun tuomisen ohella herätellä myös valtakunnallista keskustelua peruskoulun tärkeydestä ja siihen panostamisesta. Koulut ovat saaneet valita kuudesta eri ohjelmasta. Lapinjärven kirkonkylän koululla oli valittu yrittäjyys-teemainen ohjelma. Sanavalmista porukkaa
Lapinjärven kirkonkylän koululla tempausta johti Reea Selkälä, 25, joka opiskelee Aalto yliopiston kauppakorkeakoulussa johtamista. Lämpimimmät muistot hänellä peruskoulusta liittyvät ranskanopettajaan ja Ranskassa käytyyn leirikouluun.
- Olin 3-9 -luokat samassa ryhmässä, joten meitä oli tiivis ja lämmin jengi, ja monen kanssa pidetään yhteyttä. Koulun pinaattilettupäiviä tulee kaivattua joskus, hän nauraa.
Selkälä kertoo vähän jännittäneensä kouluun tuloa. Omassa lähipiirissä ei tämän ikäisiä lapsia ole, ja kun etukäteen oli varoitettu koululaisten olevan kriittinen yleisö, ei oikein tiennyt mitä odottaa. Lapinjärveläisluokka yllätti Selkälän kuitenkin positiivisesti.
- Omassa peruskoululuokassa oli enemmän oppilaita ja istuttiin tiukasti omilla pulpeteilla, ei ollut tällaista ryhmäistumista. Luokka tuntuu inspiroivalta, ja tunnelma on ihan mahtava, hän kiitteli sanavalmiita koululaisia.
Hän kertoi lapinjärveläiskoululaisille alkuun, mitä Tempaustapahtuma tarkoittaa ja miksi se järjestetään. Kiteytetysti voisi sanoa, että tempauksella nostetaan hattua suomalaiselle peruskoululle.
- Innostetaan oppimaan ja korostetaan oppilaiden aktiivista roolia oppimisessa, hän totesi.

25 vuoden päästä?

Johdantovideon jälkeen oppilaat saivat ryhmissä miettiä, mikä on tärkein asia, jonka on koulussa oppinut, arvioida millaista opetus on 25 vuoden päästä ja mitä haluaa itse tehdä aikuisena 25 vuoden päästä. Vastaukset tehtiin omille papereille ja annettiin Selkälälle, joka vie ne osaksi tempausreliikkiä, joka paljastetaan Tempausjuhlassa 2.11. Helsingin Kansalaistorilla.
5-6 -luokan opettaja Essi Rantapää neuvoi oppilaita vapauttamaan ajatukset, sillä kellään ei ole kristallipalloa ja siten oikeaa vastausta siihen, mitä 25 vuoden päästä koulussa tai omassa elämässä tapahtuu, mutta kuvitella ja toivoa voi.
6-luokkalainen Verna Lempiö listasi tärkeimmiksi koulussa oppimikseen asioiksi yhteistyön ja hyvät tavat. Hän arvelee opetuksen 25 vuoden päästä olevan enemmän digitalisoitunutta. Saman vuosiluokan Inari Vuorenjuuri piti ystävyyttä koulun tärkeimpänä oppina. Hän uskoi 25 vuoden päästä yhä enemmän opittavan koneiden avulla. Itse hän haluaisi 25 vuoden päästä olevan käsityön opettaja tai muun lapsiryhmän opettaja. 6-luokkalainen Venla Henriksson pohti tärkeimmäksi saamakseen opiksi sen, että tutustuu ensin kunnolla ennen kuin tekee johtopäätöksiä. 25 vuoden kuluttua hän uskoo oppilaita olevan luokalla nykyistä enemmän. Itse hän haluaisi aikuisena olevansa laulaja tai perustavansa jonkin yrityksen. 6-luokkalainen Nestori Hirvonen totesi koulun tärkeimmän opin liittyvän positiivisena olemiseen. Oma ammatti tulevaisuudessa voisi olla vanginvartija.

Ammattihaaveita

5-luokkalainen Vivian Kantonen arvelee matikan olevan tärkeimpiä koulusta saamiaan oppeja. Myös ympäristötieto ja uskonto on tärkeää. 25 vuoden päästä opetus voisi olla edistyneempää ja innokkaampaa. Oman aikuisuuden hän toivoo liittyvän näyttelijän tai muusikon ammattiin. 6-luokkalainen Jere Nyström pitää kaikkea koulusta tähän asti saamaansa oppia hyödyllisenä. 25 vuoden päästä hän luulee, ettei koulussa opiskella enää paljoa kirjojen avulla, ja elektroniikkaa käytetään nykyistä enemmän. 25 vuoden päästä hän näkee itsensä perustamassa firmaa, jossa autetaan nuoria ja nuorten masennusta sekä perheriitoja, tavallaan perheterapeuttina. Emma Ceder pitää tärkeimpänä koulun antamana oppina kyvyn olla itsenäisempi. Hänkin arvelee kirjojen käytön vähenevän, ja 25 vuoden kuluttua opiskeltavan vain älylaitteilta. Oma haaveammatti liittyy luonnon- tai historiantutkimukseen. 6-luokkalainen Aamu Alatalo on koulussa oppinut miten etsitään tietoa eri lähteistä. 25 vuoden kuluttua hän uskoo, että elektroniikkaa käytetään paljon nykyistä enemmän ja että toivottavasti ollaan enemmän luokkahuoneen ulkopuolella. Hän toivoisi aikuisena olevansa hevosalanyrittäjä ja pyörittävänsä omaa ratsastuskoulua.
Tunnilla tutustuttiin yrityksiin, mietittiin mitä yrityksiä tiedetään, mitä tulee mieleen sanasta yrittäjyys ja ideoitiin oma kuvitteellinen yritys. Paperille listattiin aivoriihen tapaan kaikkea, mitä mieleen tulee. Listalle päätyivät muun muassa isä ja Donald Trump sekä huomioita siitä, että yrittäjän pitää ottaa riskejä, omata ideoita ja kokemusta sekä siitä, että aina ei yrittäjä onnistu.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI