|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)
Juha Sipilä väläyttää hiilen kaappaamista ? ?Näen suuren mahdollisuuden Suomelle? (20.11.2018 16:30)
?Poliisivaltiota pukkaa? ? Vasemmistoliitosta tyly kuittaus sotatieteiden tohtorille (20.11.2018 16:23)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ihana koti - vähäksi aikaa
18.10.2016Syväpuron hoitokodissa osallistuttiin eilen valtakunnalliseen Asunnottomien yö -tapahtumaan. Asunnottomuudesta on jokaisella hoitokodin asukkaalla kokemusta.

LILJENDAL Tapsa 6-vuotiaan Nuppu-koiransa kanssa asui kadulla pari vuotta ennen kuin pääsi Syväpuroon nelisen kuukautta sitten. Syöpäleikkauksista ja muista isoista operaatioista toipuva Tapsa toteaa, ettei viinaa tee edes mieli enää. Asuntoloihin hän ei haluaisi lähteä, hänen mielestään alkoholistin laittaminen alkoholistien sekaan ei edistä raittiuspyrkimyksissä.
- Täytin 60 vuotta elokuussa ja olen mietiskellyt koiran kanssa kävellessä elämän tarkoitusta. Täällä on ollut hyvä olla, mutta kyllä me Nupun kanssa tarvitaan asunto.
Saman pöydän ääressä lounaan jälkeisellä tupakilla istuva Kulkuri-Paavo toteaa, että jos jollain, niin hänellä on kokemusta asunnottomuudesta. Viimeisin oma osoite on ollut 2002 Ulvilassa. Hän on asunut työmailla, motelleissa, toisten luona, ja Helsingin rappukäytävissä.
- Vääriä valintoja, hän miettii oman elämänsä kulkua. Hän kieltäisi lailla tyhjien asuntojen pitämisen, ja pakottaisi ne asuinkäyttöön apuna asunnottomuuteen.
Jouni kertoo olleensa Syväpurossa aikaisemminkin, ja odottelevansa myös tietoa asunnosta. Aiemmin mies suunnisti usein Kööpenhaminaan, mutta nyt tuntuu olevan aika pysähtyä paikoilleen. Syväpurossa hän kertoo voivansa rauhoittua, kun houkutuksia ei ole. Oma asunto Suomessa hänellä oli viimeksi Käpylässä vuonna 1982. Hän kertoo työskennelleensä baarimestarina ja nauraa, että ikävä kyllä tuotteita tuli testattua turhankin hyvin. Nyt hänelle on järjestetty tukiverkosto valmiiksi, kun asuntoasiat saadaan kuntoon.
- Jos tekee mieli lähteä, voin soittaa ja he muistuttavat minua, miten kävi viime kerralla.

22 asukasta

Syväpuron hoitokodin asukkaat ovat kaikki tullessaan asunnottomia. Päihde- ja huumekuntoutujia on Syväpurossa nyt 22, ikähaitari on 21-vuotiaasta 71-vuotiaaseen. Hoitokodilla on jo 35-vuotinen historia, viimeiset kolme vuotta sitä on pyörittänyt yrittäjäpariskunta Sanna Schmandt ja Teemu Stenberg.
- Viimeisin asiakas tuli viime perjantaina, pisimpään ollut on ollut täällä neljä vuotta, Schmandt kertoo.
Hän huomauttaa Helsingin kaupungin, joka palveluita hoitokodilta ostaa, toivovan, että maksimiasumisaika olisi vuoden, mutta aina sopivaa kotia ei siinä ajassa löydy. Asiakkaat ovat pääosin miehiä, naisia on kymmenisen prosenttia asukkaista. Joillain on takana vuosiakin kestänyt asunnottomuus.
Schmandt haluaa Asunnottomien yö -tapahtuman yhteydessä nostaa esiin asunnottomuuden monitahoisuuden.
- Iso osa ei löydä oikeaa asumismuotoa, pelkkä oma osoite ei aina riitä. Halpojen vuokra-asuntojen tuottaminen helpottaa osaa asunnottomista, mutta meidän asiakkaat tarvitsevat myös apua. Käy niinkin, että oman asunnon saamisen jälkeen menee muutama kuukausi ja henkilö saa häädön.
Schmandt toivoo, että huomioitaisiin yksilöllinen tuen tarve ja mietitään sopivia tuetun asumisen muotoja. Hän kertoo eräänkin heiltä palvelutaloon muuttaneen henkilön soittaneen ja kertoneen olevansa yksinäinen isossa kerrostalossa. Yksinäisyyteen liittyy riski päihteiden käytön aloittamisesta uudestaan.
- Päihdepiirit ottavat mielellään vastaan. Jokaisella tässä marginaaliryhmässä on oma tarinansa. Tuetussa asumisessa ei tarvita välttämättä lisää kalliita hoitajatunteja, vaan apua vaikka siivoukseen.
Schmandt kuvailee, että kärjistetysti on tarjolla kaksi ääripäätä, yksin asuminen ja täyden palvelun hoitokoti. Hän uskoo, että pitkällä tähtäimellä kevyempikin tuettu asuminen myös säästää. Ihan jo siinä, että asunnot säilyvät paremmassa kunnossa.

Säännöllinen arki

Syväpurossa työskentelee yhdeksän työntekijää. Lääkäri käy kerran viikossa. Schmandt kuvailee hoitokodissa painotettavan säännöllistä arkea. Yhdessä ruokailu, etenkin kello yhden ateria, on tärkeä rutiini. Oma kokki valmistaa kolme lämmintä ateriaa päivässä. 1890-luvulta peräisin olevaan entiseen kyläkouluun rakennettu hoitokoti pihapiireineen työllistää jo itsessään. Ihmisasukkaiden lisäksi hoitokodissa on kaksi shetlanninponia, islanninponi, koiria ja kissoja. Asukkaat osallistuvat erilaisiin arjen askareisiin jos haluavat, ketään ei pakoteta.
- Saunamajuri lämmittää kaksi kertaa viikossa puusaunan. Puolet asukkaista ei halua osallistua töihin, meillä on lupa olla myös tekemättä. Uskon omaan motivaatioon. Näitä ihmisiä on myös höykytetty, ja täällä saa olla rauhassa niin halutessaan.
Asuinhuoneita on päärakennuksen lisäksi kahdessa sivurakennuksessa ja myös talliin on remontoitu huoneita. Neljää huonetta kohti on aina wc- ja suihkutilat.
- Meillä on kokopäiväinen siivooja, haluan että täällä on puhdasta ja että asukkaat tottuvat puhtaaseen kotiin. Syväpuro on päihteetön paikka. Se näkyy myös rauhallisuutena.
- Kolmen vuoden aikana ei ole ollut yhtään väkivaltatilannetta, ei henkilökuntaa kohtaan eikä heillä keskenäänkään.
Henkilökunnan toimenkuva on laaja, kuljetetaan asiakkaita lääkäriin, haravoidaan heidän kanssaan pihaa, hoidetaan hevosia ja osallistutaan moniammatillisen palveluverkoston neuvotteluihin.
- Meidän auto liikkuu tuhat kilometriä viikossa. Automatkalla syntyy hyviä keskusteluja, työtä voi tehdä asiakaan kanssa muuallakin kuin pöydän ääressä.
Nuorten asunnottomuuden lisääntyminen näkyy myös Syväpurossa nuorten asiakkaiden määrässä. Nuori on saattanut aloittaa päihteiden käytön 13-vuotiaana ja parikymppisenä tilanne on kriisiytynyt jo siihen pisteeseen, että ollaan Syväpurossa, joka on eräänlainen viimeisen pysähdyksen paikka. Syväpuron asukkaalla saattaa olla takana 250 kertaa putkassa, ja eräällä nuorella oli syksyllä Syväpuroon tullessa alkuvuodesta syksyyn 70 ambulanssikeikkaa. Hänet vietiin kadulta ambulanssilla ensin päivystykseen ja sieltä tyypillisimmin putkaan.
Syväpuroon tullaan, kun on saatava tällainen iso pyörä pysähtymään.
- Täällä selvitellään, mikä on homman nimi. Helsingin kaupunki päättää tulevan asuinpaikan, mutta täällä kerätään tietoa asiakkaasta. Monta kertaa, kun saa etäisyyttä elämäänsä, alkaa havahtua.

Moni pääsee jaloilleen

Asukkaista, jotka ovat alle 40-vuotiaita, harvoin on enää kyse pelkästä alkoholin käytöstä, enemmän on sekakäyttöä ja huumeiden käyttöä. Schmandt laskeskelee vuodessa hoitokodin kautta kulkevan noin 50-60 asukasta. Heistä pieni osa raitistuu, mutta moni pääsee jaloilleen.
- Yli 60 prosenttia sijoittuu täältä johonkin asuntoon.
Syväpuron ovet ovat avoinna, joten halutessaan voi lähteä vaikka takaisin kadulle. Näin on tänä vuonna tapahtunut muutamia kertoja.
Schmandt kertoo viihtyvänsä ajoittain raskaassa työssä.
- Ihmiset turvautuvat minuun ja voin tarjota heille vähäksi aikaa ihanan kodin. Jos heille tulee hätä Helsingissä, he soittelevat ja pitävät yhteyttä myös keskenään. Pienet, hyvät välähdykset auttavat jaksamaan. Elän hetkessä heidän kanssaan täällä ja kun he lähtevät portista, he lähtevät.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI