|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi sai nyt liikenteen ?runkoverkon? ? ?Tällaista ei ole ennen nähty? (21.11.2018 14:47)
Uudet luvut julki: Kuva osoittaa ison pompun Suomen työllisyydessä ? Sipilän hallituksen ?tavoite saavutetaan? (21.11.2018 14:26)
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Sanaleikkejä ja kuvallisia tarinoita
06.08.2004Pernajalainen taiteilija Jan Lindh teki kaksi vuotta sitten uudenvuodenlupauksen: taiteen tekemiseen on löydettävä omat työtilat. Kasvavat tyttäret olivat vallanneet kotona isä-Jassen ateljee-huoneen, mutta onneksi Pernajan kirkon tapulin naapurista löytyi pieni punainen mökki.

–Erillinen työtila toi ihan erilaisen meiningin. Oli helpompi siirtyä työstä toiseen. Aiemmin olin tehnyt sattumanvaraisesti kuvia silloin tällöin, mutta nyt tekemiseen tuli aivan uutta puhtia. Oma työtila on tärkeä, sillä nyt olen voinut tehdä sarjoja ja kehitellä teemoja.
Jasse Lindh on pitänyt omia näyttelyitä harvakseltaan. Viimeisimmät näyttelyt olivat Svinhusvindenin galleriassa Liljendalissa kahdeksan vuotta sitten, Laivasillan suola-aitassa Loviisassa 1992 ja Loviisan Sibeliustalossa 1990. Aika on kulunut tiiviisti leipätyön parissa, Loviisan ruotsinkielisen lukion rehtorina.
–Koulu häiritsee taiteen tekemistä, Lindh nauraa.
–Mutta toisaalta koulu on erinomainen miljöö, sillä kun on koko ajan tekemisissä nuorten kanssa, pysyy itsekin virkeänä. Meidän koulussa on lisäksi hirveän hyvä ilmapiiri.
Eikä koulun alkaminen tunnu rehtorista keljulta - nytkin hän aloitti työt vahingossa viikkoa liian aikaisin.
Kuvataiteessa rehtori Lindh pysyy kiinni myös leipätyössään, sillä hän opettaa kuvaamataidetta 6-8 tuntia viikossa.
Lindh arvelee, että taiteen tekemisestä on hyötyä myös koulutyölle. –Pientä hyötyä voi olla siitä, että vaikeisiinkin kysymyksiin voi löytää luovan ratkaisun, kun mielen pitää avoimena.
Voi myös olla, että rehtori Lindh ymmärtää aamu-unisia oppilaitaan keskivero-opettajaa paremmin, sillä Lindh nipistää ajan taiteen tekemiseen illan ja yön tunneista.

Tekemisen iloa ja kokeilunhalua

Luova tauko ja omien näyttelyiden pitäminen harvakseltaan on entisestään kirkastanut Lindhin omaa linjaa taiteentekijänä. Paikalleen ei ole jääty polkemaan eikä ateljeessa synny kuvia ns. varman päälle. Suola-aitan näyttelyn töistä huokuu tekemisen ilo ja kokeilunhalu.
Lindh toteuttaa ajatuksiaan yhdistelemällä eri tekniikoita: akvarellitekniikka yhdistyy uuteen materiaaliin, teräsvillaan. Teräsvillaan Lindh on tykästynyt sen plastisuuden vuoksi.
Monessa työssä on myös balsapuuta. Sinitarrasta muovaillut hahmot sarjassa ”det är inte lätt...”on maalattu hopeatussilla. Lopputulos muistuttaa erehdyttävästi valettua tinaa.
Lindh jaottelee näyttelyssä esillä olevat työnsä romanttisiin, elämää käsitteleviin, Kalevala-aiheisiin sekä lintumotiiveihin.
Elämän eri aspekteja Lindh tarkastelee ”det är inte lätt...” -sarjassa neljässä kuvassa: ei ole helppoa vanheta, kasvaa isoksi, elää, eikä liioin olla nainen. Elämän oravanpyörässä on jokaiselle varattuna kuprunsa. Esimerkiksi kasvukipuja kuvaavassa työssä hahmot on ahdettu pieneen tilaan. –Puberteetissahan tila tuntuu aina pieneltä.
Linneas lyckohjul -työhön vaikutteiden antaja on Kalevala ja sen tarina Lemminkäisestä ja Saaren neidoista. Lindh kuvaa tilannetta onnenpyöränä, jossa Linneaa onnistaa. Työssä yhdistyvät huumori ja Kalevala tavalla, joka riisuu kansalliseepoksen turhasta pönäkkyydestä.

Arvoituksia

Lindhin töidet nimet ovat usein monimerkityksellisiä sanaleikkejä. Esimerkiksi i Knipan viittaa niin kiipeliin kuin telkkä-lintuunkin. Vår, kyss -niminen työ sisältää sekin kaksi pilkun erottamaa tulkintaa. Lindhin työprosessi eteneekin yllättävästi, sillä alkuidea on yleensä työn nimi. Kuva-aiheet eivät siis taiteilijan silmissä vilistä, vaan idea saa ensin verbaalin muodon.
–Tykkään leikkiä sanoilla, ajatusten heittelemisellä paperille.
Poem I -työssä on fragmentteja Lindhin kirjoittamista runoista. Runoja on syntynyt jo niin runsaasti, että Lindh leikkii ajatuksella runokirjan julkaisemisesta.
Lindhin kuvakieli sisältää usein geometria muotoja: ympyröitä, kolmioita, symmetriaa.
–Onkohan se sitten mielikuvituksen puutetta vai turvan hakemista! Voimakasta liikettä kuvissani ei ole.
Lindhin Loviisa-akvarellin on nähnyt jokainen, joka on käynyt Loviisan kaupungin nettisivuilla. Siitä tekijä on saanut vuosien varrella runsaasti palautetta.
–Valitettavasti kuva on jo liian vanha - vaikkapa suola-aittoja on Laivasillalla enemmän kuin silloin kun tein kuvan.
Lindhin aivoissa alkavat raksuttaa heti uudet ideat: kaupungin nähtävyyksistä kertovasta kuvasta voisi tehdä reitin kyseisiin kohteisiin.
–Reittiä voisi edetä hiirtä klikkaamalla, Lindh innostuu.
Laivasillan näyttely on esillä suola-aitassa kuun loppuun. Palautetta on näyttelystä tullut jo sen verran, että työt saattavat päätyä vielä helsinkiläiseen galleriaan.
–Helsingissä työt nähdään kenties 1-2 vuoden päästä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI