|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Nyrkin ja rynkyn väliin toivotaan uusia mellakantorjuntakeinoja
06.08.2004Tuhatpäinen joukko Kosovon albaaneja vyöryy kohti serbien asuinalueita ja kivittää välissä olevia suomalaisia rauhanturvaajia. Kiihkon vallassa oleva väkijoukko heittää polttopulloja asuntoihin, serbikouluihin, -kirkkoihin ja terveyskeskukseen. Väestön turvaksi lähetetyt suomalaiset rauhanturvaajat voivat vain katsoa sivusta, kun Balkanilla vuosikausia vellonut etninen puhdistus nostaa taas päätään.

-Perkele tässä on paskat housussa. Meitä on aivan liian vähän. Vittu ne polttavat tuon talon, todistaa maaliskuun mellakoissa kuvattu videonauha suomalaissotilaiden ahdinkoa ja avuttomuutta Kosovossa, jossa monet Loviisan seudun miehet ovat olleet rauhanturvatehtävissä. Keskeltä maaliskuun mellakoiden hävitystä parisensataa järkyttynyttä serbiä viedään yöksi turvaan suomalais-irlantilaisen taisteluosaston linnoitettuun tukikohtaan Camp Villeen. Suomalaiset eivät ammu laukaustakaan, koska vastassa on mellakoivia siviilejä eivätkä suomalaissotilaiden voimakäyttösäännöt salli kuolettavan voiman käyttöä omaisuuden suojaamiseen. Muitakaan keinoja ei suomalaisilla ainakaan toistaiseksi ole lupa käyttää.
Hieman ristiriistaista on, että Kosovon Keskisen alueen monikansallisia joukkoja komentava prikaatinkenraali Antti Lankinen voi käskyttää alaisuudessaan toimivia erimaiden joukkoja, esimerkiksi pakistanilaisia kaasuttamaan tai saksalaisia ampumaan kumiluodeilla mielenosoittajia, vaikka nämä keinot on suomalaisilta sotilailta kiellettyjä.

KFOR-joukoilla loviisalainen lakimies

-Suomalaisilla rauhanturvasotilailla ei maaliskuun mellakoissa ollut lupaa käyttää kumiluoteja, kyynelkaasua, tainnutuskranaatteja eikä vesitykkejä, joita oltaisiin tarvittu mellakoivien joukkojen hallinnassa.
Joukkojenhallintakeinoina ovat käytännössä vain nyrkki ja rynnäkkökivääri. Siinä välissä ei ole mitään, kertoi monikansallisten rauhanturvajoukkojen lainopillinen neuvonantaja Jarmo Metsävainio Loviisasta. Majuri Metsävainion tehtävänä on avustaa prikaatinkenraali Lankista ja hänen joukkojaan kansainvälisten lakien ja sopimusten monimutkaisessa viidakossa.
-Joillakin mailla on käytössä laajempia valtuuksia ja välineitä, joilla mellakoita voidaan hallita paremmin kuin suomalaisten nyrkeillä ja rynnäkkökivääreillä. Pääesikunta on tehnyt puolustusministeriölle esityksen uusien voimakeinojen sallimisesta ja mellakantorjuntavälineiden hankkimisesta. Päätöstä odotellaan vielä alkavan syksyn aikana, kertoi suomalais-irlantilaisen taisteluosaston komentaja, eversti Vesa Kangasmäki.
Hän myöntää, että esimerkiksi kumiluodit ja muut mellakantorjuntakeinot voivat provosoida myös vastapuolta käyttämään rajumpia otteita.
-Valtuudet kumiluotien ja vesitykkien käyttöön eivät tarkoita, että niitä automaattisesti myös käytettäisiin. Uusien voimakeinojen riskit on tiedostettu ja vaikutuksia on mietitty. Niitä ei ole tarkoitus suin päin käyttää. Suomalaisille on luonteenomaista, että koviin voimakeinoihin turvaudutaan vasta, kun niitä todella tarvitaan, Kangasmäki kertoi ja lisäsi, että, jos lupaa uusiin voimakeinoihin ei tule, on nykyisillä keinoilla tultava toimeen. Kangasmäki luovutti viime viikolla suomalais-irlantilaisen taisteluosaston komentajan tehtävät seuraajalleen everstiluutnantti Jari Kalliolle.

Mellakoitsijat polttivat satoja koteja

Camp Villessä taisteluosaston väistyvä komentaja, eversti Kangasmäki ja everstiluutnantti Kallio kertaavat maaliskuun 17. ja 18. päivien mellakoiden kulkua ja suomalaisten toimia, jota Kangasmäki joutui johtamaan kännykällä lomaltaan Haminasta. Kangasmäki palaa Suomeen ja aloittaa Niinisalossa toimivan puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen johtajana.
Mellakoissa kuoli noin 30 ja loukkaantui noin 600 ihmistä. Satoja koteja, kirkkoja, koulu sekä Kosovo Poljen serbisairaala ja terveyskeskus poltettiin kansainvälisten rauhaturvajoukkojen silmien alla. Rauhanturvaajia loukkaantui kivisateessa lievästi noin 60. Loukkaantuneiden joukossa ei ollut suomalaisia.
Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on moittinut YK-poliisin ja Nato-johtoisten KFOR:n kansainvälisiä rauhanturvajoukkoja uhattuna olleiden etnisten vähemmistöjen heitteillejätöstä. Myös suomalaiset EU:n ja ulkoministeriön palveluksessa olevat suomalaiset siviilivirkamiehet arvioivat epävirallisesti kansainvälisen yhteisön epäonnistuneen maaliskuun mellakoiden yhteydessä.

KFOR-joukkoja moitittiin passiivisuudesta

-Antaisin suomalaisille rauhanturvaajille arvosanan yhdeksän ja puoli, mutta KFOR-joukoille ja muulle kansainväliselle yhteisölle ehdot maaliskuun mellakoiden hoitamisesta. Suoranaista vetelyyttä, kertoi nimettömänä pysytellyt suomalaisvirkamies Kosovossa. Saksalaisessa Der Spiegel –lehdessä eri maiden rauhanturvaajien sanottiin pistäneen päänsä pensaaseen kuin jänikset mellakoiden alettua.
Kangasmäki torjuu kritiikin. Hänen mukaansa suomalaiset eivät jääneet toimettomina leiriinsä, vaan tekivät sen mitä tehtävissä ole ihmisten hengen suojaamiseksi. Hän ei pidä epäonnistumisena sitä, että satoja serbivähemmistön koteja, koulu ja terveyskeskus poltettiin maan tasalle suomalaisten silmien alla.
-Mielestäni onnistuimme todella hyvin. Meillä oli mellakoiden aikana kaikki miehet käytössä puolustustehtävissä kirjureita ja kokkeja myöten. Ketään meidän rauhanturvaajista ei loukkaantunut. Myös kirkot onnistuttiin suojelemaan. Serbien talot ovat hajallaan eri puolilla taisteluosaston vastuualuetta eikä joukkoja voitu hajottaa joka paikkaan, Kangasmäki kertoi.
Suomalaisten alueella poltettiin yhteensä noin 150 taloa.
Suomalaiset rauhanturvaajat pystyivät evakuoimaan mellakoiden keskeltä satoja serbejä sekä suojaamaan yhdessä tsekkien kanssa Lipljanin ortodoksikirkon, jota mellakoitsijat yrittivät polttaa. Monien kansallisuuksien taisteluosastot pysyivät mellakoiden ajan tukikohdissaan puuttumatta mitenkään tapahtumien kulkuun.

Tiedustelua tehostettu mellakoiden jälkeen

Taisteluosaston esikuntapäällikkö Erkki Pullinen myöntää, että myös suomalaistenkin tiedustelussa olisi ollut parantamisen varaa. Pitkään jatkunut vihanpito Kosovon serbivähemmistön ja albaanienemmistön puhkesi mellakoiksi pian sen jälkeen, kun albaanit väittivät serbien pelotelleen Mitrovicassa koirien avulla neljä albaanilasta jokeen, johon kolme heistä hukkui. Samoihin aikoihin serbinuorukainen ammuttiin ohiajaneesta autosta, ja pian oli helvetti taas valloillaan Kosovossa. Väkivaltaiset mellakat levisivät nopeasti myös suomalais-irlantilaisen taisteluosaston vastuualueelle.
-Meidän olisi pitänyt tajuta merkit, että ne (mellakat) ovat tulossa. Ne alkoivat 27 paikassa samanaikaisesti, mikä viittaa siihen, että ne olivat suunniteltuja ja organisoituja. Pitkin talvea Kosovon alueella oli tapahtunut useita murhia, joissa kaikissa oli käytetty samaa asetta, kertoi Erkki Pullinen.
Myös mellakoitsijoiden huolto toimi järjestäytyneesti ja ruokatarvikkeita tuotiin paikalle kuin sotajoukoille ikään.

Lokakuun vaalit kiristävät tunnelmia

Ennen ja jälkeen maaliskuun mellakoita rauhanturvaajien arki Kosovossa on sujunut varsin leppoisasti. Nato-johtoisten kansainvälisten rauhanturvajoukkojen tehtävänä oli aluksi suojella Kosovon albaanienemmistöä entisen Jugoslavian armeijan ja puolisotilaallisten serbijoukkojen mahdollisilta hyökkäyksiltä ja etnisistä puhdistuksista, joita alueella tehtiin vielä ennen Naton pommituksia ja rauhanturvaajien saapumista. Serbiarmeijan sijaan rauhanturvaajien vastassa oli lapsista, nuorista ja naisista koostunut joukko siviilejä.
Kosovossa pidetään lokakuussa alueparlamentin vaalit, joiden arvellaan lisäävät jännitystä etnisten ryhmien välillä. Kosovon keskisellä alueella Pristinan, Stimljen, Lipljanin, Kosovo Poljen ja Glogovacin alueella asuu 769.000 kosovolaista, joista 95,6 prosenttia on Kosovon albaaneja, 3,2 prosenttia on Kosovon serbejä ja 1,2 prosenttia muihin etnisiin ryhmiin kuuluvia; lähinnä romaneja ja ashkaaleja.
Kosovon albaanien enemmistö tavoittelee Serbiasta erillistä itsenäistä Kosovoa, kun taas useimmat Kosovon serbit haluaisivat Kosovon säilyvän Serbian maakuntana. Serbian poliitikot ovat kehottaneet Kosovon serbejä boikotoimaan lokakuun vaaleja. Suomalaisten rauhanturvaajien kunnostamassa Lipljanin kunnan Suvidon serbikylän päiväkodissa tunteet kuohahtavat helposti kysyttäessä paikalla olevilta serbeiltä kantaa vaaleihin ja Kosovon mahdolliseen itsenäistymiseen.

Etninen viha kytee pinnan alla

-Henkilökohtainen mielipiteeni on, että serbeillä ei ole oikeutta eikä tarvetta osallistua vaaleihin. On yhdentekevää osallistummeko vaaleihin, serbejä ei kuunnella kuitenkaan. En ole nationalisti. Olen opettanut yhtälailla serbejä kuin albaanejakin kunnioittamaan lähimmäisiä. Tämä on aina ollut serbialuetta ja kuuluu osaksi Serbiaa. Jos Kosovo itsenäistyy, en missään nimessä jää tänne. Ei tänne kukaan serbi uskalla jäädä. Teiltäkin vietiin Karjala eikä sinne kukaan (suomalainen) jäänyt, toteaa eläkkeellä oleva opettaja Oghjan Maksimovic.
Hän kiitteli suomalaisia rauhanturvaajia siitä, etteivät he olleet Naton kanssa pommittamassa entistä Jugoslaviaa, vaan osallistuvat nyt serbien suojelemiseen ja alueen jälleenrakentamiseen. Pian päiväkodin pihalla käydään kiihkeää keskustelua Kosovon tulevaisuudesta.
Kosovon albaanit puhuvat kokonaan eri kieltä kuin alueen serbit. Jugoslavia hajoamisen jälkeen albaanikouluissa ei enää ole opiskeltu serbiaa eikä serbikouluissa albaniaa. Etnisillä ryhmillä on erilliset sairaalansa ja jopa palokuntansa. Noin 40.000 asukkaan Kosovo Poljessa ei aiemmin ollut ainuttakaan paloautoa. Nyt Kosovo Poljen kuusimiehisen palokunnan käytössä on kaksi Suomesta tuotua vanhaa paloautoa sekä ajanmukaista kalustoa, jonka käyttöä KFOR-joukoissa palveleva Teiskon VPK:n päällikkö Mikko Kuoppala on ollut opettamassa.
-Täällä on ollut ongelmia saada palokuntaa sammuttamaan toiseen etniseen ryhmään kuuluvien tulipaloja. Joskus on jouduttu jopa käskemään poliisia hakemaan albaanipalokunta paikalle sammuttamaan serbien tulipaloa, kuvaili Kuoppala etnisten ryhmien kireitä välejä.
Kosovon pääkaupungissa Pristinassa on vielä erilliset albaani- ja serbipalokunnat.

Rauhanturvaajia tarvitaan vielä pitkään

Koko Kosovon KFOR-joukkojen päämajassa Pristinan Film Cityssä suomalainen amiraali Georgij Alafuzoff pohtii Kosovon tulevaisuutta yhdessä eversti Pekka Holopaisen kanssa. Miehet eivät halua ottaa suoraan kantaa Kosovon itsenäistymisen mahdollisuuksiin.
Alafuzoff on skeptinen Kosovon elinkepoisuuteena itsenäisenä valtiona, vaikka korostaakin, ettei sotilaiden tehtävänä ole politikoida.Alafuzoffin tehtävänä on KFOR-joukkojen edustajana pitää yhteyttä Serbian viranomaisiin ja Holopainen vastaa yhteyksistä Kosovon viranomaisiin. Miehiä kuunnellessa ei voi välttyä ajatukselta, että rauhanturvajoukkoja tullaan tarvitsemaan Balkanin alueella vielä pitkään.
Tänä vuonna Kosovon alueella on YK:n, EU:n ja muiden kansainvälisten organisaatioiden siviilivirkamiesten lisäksi yhteensä 18.000 rauhanturvaajaa yhteensä 35 eri maasta. Suomalaisten rauhanturvaajien vahvuus on 680 henkilöä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI