|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)
Petteri Orpo: Suomessa ihan pian liikaa kouluja ja päiväkotipaikkoja ? syntyvyyslukujen konkreettinen seuraus kohta totta (20.11.2018 12:52)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Jarmo Metsävainio on Kosovon rauhanturvaajien lakimies
06.08.2004-Erittäin monipuolista, mielenkiintoista ja vaativaa työtä kansainvälisessä ilmapiirissä, kommentoi loviisalainen lakimies, majuri Jarmo Metsävainio työtään monikansallisen rauhanturvaprikaatin esikunnassa Pristinassa Kosovon pääkaupungissa. Metsävainio toimii rauhanturvaprikaatin esikunnassa ja vastaa prikaatin lakiasioista suoraan monikansallisia joukkoja johtavan suomalaisen prikaatinkenraalin Antti Lankisen alaisena.

Metsävainio työskenteli aiemmin puolustusvoimien kansainvälisen osaston lakimiehenä, ja kierteli suomalaisten rauhanturvaajien palveluspaikkoja eri puolilla maailmaa. Mieleen jäi erityisesti keskellä hiekka-aavikkoa oleva leiri Eritrean Ashmarassa. Paikka oli jopa ankeampi ja kurjempi kuin Kosovo. Jarmolle tarjottiin paikkaa myös Eritreassa, mutta hän valitsi mieluummin Balkanin. Metsävainio siirtyi ensin Makedoniaan ja toukokuun alussa Kosovon keskisen alueen rauhanturvajoukkojen päämajaan Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan. Lainopillisen neuvonantajan palveluksille on rauhanturvatoiminnassa jatkuvasti kysyntää.
-Rauhanturvaajia sitoo monimutkainen kansainvälisten, paikallisten sekä kotimaidensa lakien, sopimusten ja määräysten verkosto. Lähtökohtana on, että niitä noudatetaan tinkimättömästi. Mitkään määräykset eivät täälläkään saa olla ristiriidassa Suomen lakien kanssa. Työ on mielenkiintoista ja kyse on usein paikallisten ihmisten ihmisoikeuksista esimerkiksi kotietsintöjen, liikenneratsioiden sekä pidätysten yhteydessä, kertoi Jarmo Metsävainio.

Monimutkainen lakien ja sopimusten verkosto

-Sotilasjohtajat kuuntelevat hyvin juristeja, koska sanotaan, että puolustusvoimissa virheet lakiasioissa ja raha-asioissa ovat kohtalokkaita urakehitykselle, Metsävainio kertoi.
Eri maiden rauhanturvaajilla on Metsävainion mukaan esimerkiksi toisistaan poikkeavat oikeudet käyttää voimakeinoja mellakoissa tai vaikka vartiointitehtävissä. Koko Kosovon KFOR-joukkojen päämaja-alueen vartiointi on annettu unkarilaisten rauhanturvaajien tehtäväksi. Suomalaisista ohjeista poiketen unkarilaisten sotilaiden ei uhka- tai pakenemistilanteessa tarvitse ampua varoituslaukauksia, vaan ensimmäiset laukaukset ammutaan yleensä kohti. Joidenkin maiden rauhanturvaajia ei ole mahdollista käyttää edes mellakoiden torjunnassa.
Majuri Metsävainio asuu yhdessä tukikohdan sadoista teräskonteista, jotka ovat perin askeettisia. Myös kenraalit, amerikkalainen kolmen tähden kenraali mukaan lukien asuvat kaikki samanlaisissa konteissa. Balkanin kesällä lämpötila voi helposti kohota +40 asteeseen, joten teräskontin välttämättömiin varusteisiin kuuluu ilmastointilaite.
-Omassa kontissani on sänky, kaappi, kirjahylly, televisio, video ja tietokone, Metsävainio kertoi. Venäjän armeijaan kuuluneiden suomalaisten sotilaiden vuosien 1877-1878 sotaretkestä Balkanille kertovassa laulussa todetaan, että ”paljon on kärsitty vilua ja nälkää Balkanin vuorilla taistellessa”. Suomalaisten sotilaiden olot ovat Metsävainion mukaan nyt merkittävästi paremmat kuin edellisellä Balkanin retkellä. Vilusta ja nälästä ei ole tietoakaan. Monikansallisessa sotilasruokalassa on lounaaksi tarjolla vähintään viittä eri ruokalajia, joista yksi on yleensä aina amerikkalaissotilaiden mielimurkina hampurilainen.

Verovapaa Volvo odottaa läyhyparkissa

Jokaisessa suomalaisleirissä on yleensä useita saunoja. Uima-altaita ei periaatteessa ole luvallista rakentaa, mutta mikään ei kuulemma estä rakentamasta saunojen viereen hulppeita palovesialtaita puhdistusjärjestelmineen sekä portaineen. Myös kuntosalit ovat huippuluokkaa.
-Leirin ulkopuolella ei ole lupaa yksin liikkua. Joudun työni takia liikkumaan usein alueella ja naapurimaiden lähetystöissä, ja matkalla on aina oltava ase sekä toinen sotilas mukana. Kosovon alueella ei ole ongelmia ollut ja ainakin päiväsaikaan täällä on turvallista liikkua. Suurin riski on liikenne, kertoi Metsävainio.
Nato-johtoisten KFOR-joukkojen rauhanturvaajia ei kuitenkaan aina katsota suopein silmin varsinkaan Serbia-Montenegron alueella. Metsävainio oli siviilipukeissa palaamassa asemapaikalleen Serbian kautta ja rajalla häneltä kysyttiin matkan tarkoitusta ja ammattia. Kun kävi ilmi, että Metsävainio on KFOR-sotilas iskivät serbirajavartijat hänen passiinsa leiman ”Persona non grata” eli ei toivottu henkilö. Ennen uuden passin saamista Metsävainio joutuu kiertämään Serbia-Montenegron naapurivaltioiden kautta.
Jarmo Metsävainio sanoo lähteneensä Kosovoon saadakseen uusia kokemuksia. Verovapaa auto ei ollut tärkeä motiivi, vaikka uutukainen Volvo V70 tulikin hankittua ja odottelee Makedonia puolella Skopjessa olevassa varastossa noin kolmensadan muun rauhanturvaajien auton kanssa. Autovarastoa kutsutaan ”läyhyparkiksi”. Rauhanturvaajien slangissa mukavat asiat ovat ”läyhyä” ja ikävät asiat ”lanaa”.
Majuri Jarmo Metsävainion rauhanturvaajasopimus päättyy tulevan marraskuun lopulla, jolloin hän palaa takaisin Suomeen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI