|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Optirak Oy haluaa aloittaa Sahaniemen rakentamisen pienimuotoisesti
07.09.2016Kaupunginhallitus sai eilisiltana tilannekatsauksen Optirak Oy:n edustajilta Sahaniemi-hankkeesta. Yhtiö haluaa aloittaa alueen rakentamisen vanhentuneen asemakaavan mukaan vakuuttaakseen rahoittajia hankkeesta.

LOVIISA Sahaniemen kauppakirja kaupungin ja Optirak Oy:n välillä odottaa yhä allekirjoituksia. Pian ratkeaa, tuleeko paperiin nimiä vai raukeaako kauppa.
Kaupunginhallitus sai tilannekatsaukseen eilen pidetyn ylimääräisen kokouksen yhteydessä. Eilisen kokouksen lopputulos oli se, että kaupunginhallitus palaa asiaan seuraavassa kokouksessaan.

Optirak Oy haluaa kaupunginjohtaja Olavi Kalevan mukaan lähteä toteuttamaan Sahaniemen rakentamista pienimuotoisesti, nykyisen voimassaolevan asemakaavan mukaisesti. Rakennuslupaa haettaisiin asemakaavan mukaan, joka tehtiin Bella Loviisa -hankkeelle vuonna 1990 (Sahaniemi I).
Optirakin tavoitteena on näin saada hanke eteenpäin arvioitua nopeammin ja samalla vakuuttaa hankkeesta kiinnostuneita rahoittajia. Yhtiön edustajat kertoivat päättäjille, että yhtiöllä on valmius maksaa kaupungille sovittu kauppahinta, 1,3 miljoonaa euroa.

– Kauppasumman he voisivat saada kokoon jo nyt.
Jos kauppasumma maksettaisiin nyt ja uusi kaavaprosessi veisi arviolta pari vuotta, yrityksellä olisi kuluja, mutta ei tuloja. Nopea käynnistäminen toisi sen sijaan uskottavuutta hankkeelle ja yhtiö voisi myös alkaa myydä kohdetta.
Kaupungin kannalta vanhan asemakaavan mukainen toteutus on kuitenkin hankala, sillä vanhan kaavan valmistumisen jälkeen tulvansuojelumääräykset ovat kiristyneet ja myös saastuneiden maiden puhdistaminen on otettava kaavassa huomioon. Vanhaan asemakaavan olisikin tehtävä poikkeamia.

Lisäksi vanhan asemakaavan käyttäminen ei ole jo tehtyjen sopimusten mukainen, Kaleva huomauttaa ja lisää, että se ei ole kaupungin intressissä.
Optirakin ja kaupungin edustajat jatkavat keskusteluja ja seuraava tapaaminen pidetään perjantaina 16.9.
– Siihen mennessä saamme parempia luonnoksia siitä, mistä pienimuotoinen rakentaminen voisi alkaa. Sen pohjalta keskustelemme.

Kaupunginhallituksen on määrä ottaa lopullinen kanta uuteen tilanteeseen maanantaina 19.9. Siihen mennessä selvitetään, ovatko Optirakin muutostoiveet mahdollisia kaavoituksen kannalta ja myös juridisesti.
Mikäli kaupunginhallitus pitäytyy jo sovitussa, asia ei etene valtuustoon. Jos kaupunginhallitus kallistuu Optrakin esittämien muutosten kannalle, asia menee vielä kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

Alun perin 1,3 miljoonan euron kaupan odotettiin syntyvän aikaisintaan viime vuoden lopulla. Kauppakirjan allekirjoittamiseen saakka ei ole kuitenkaan päästy, sillä Optirak Oy ei ole edennyt omissa neuvotteluissaan hankkeen rahoittajien kanssa. Ainakin yksi mahdollinen rahoittaja on vetäytynyt hankkeesta. Tiettävästi osaa rahoittajakandidaateista on epäilyttänyt alueen saastuneiden maiden puhdistuksesta syntyvät kustannukset.

Sahaniemen maaperän saastuneisuutta on selvitetty kolme kertaa: Ramboll Oy on tehnyt alueella selvityksiä kolmeen eri otteeseen syksyllä 2015. Lisäksi Loviisan kaupungin yhdyskuntatekniikka on tehnyt laskelman alueen puhdistuskustannuksista maaliskuussa 2005.
Kaupungin ja Optirak Oy:n väliseen kauppakirjaan liittyvät liiteasiakirjat, eli kehityssopimus, alueen kaavoituksen käynnistämissopimus sekä maankäyttösopimus ovat jo valmiit, mutta varsinaista kauppakirjaa ei ole allekirjoitettu. Hankkeen rahoittajatahot ovat olleet valmiita tulemaan julkisuuteen vasta sitten, kun kauppakirja on allekirjoitettu.

Vanhoja suunnitelmia

Loviisan Sahaniemeä on yritetty kehittää jo 1990-luvun alusta lähtien. Silloin Sahaniemeen suunniteltiin Bella Loviisaa, merellistä asuinaluetta. Alueelle suunniteltiin silloin kansainvälistä kylpylä- ja kongressihotellia, satamaterminaali laivoja ja pienveneilijöitä palvelemaan sekä osittain veden päälle rakennettavia terassitaloja.

Myös yksityisen Feria Finland -suunnitelman tarkoituksena oli hyödyntää myös Sahaniemeä. Sinne kaavailtiin Sahaniemi Centeriä, loma- ja virkistyskeskusta, joka piti sisällään uivia loistohotelleja, ravintoloita, katettuja tenniskenttiä sekä lämmitetyn meriuimalan. Hanketta suunniteltiin vuonna 2002. Uusimmassa suunnitelmassa Sahaniemeen on kaavailtu asuntoja ja kylpylä-hotellia.

Marita Itävuori

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI