|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Herra ministeri, te olette 114?vuotias, kun suomalaiset veronmaksajat vapautuvat tästä vastuusta? (13.11.2018 18:02)
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ruukista Ringstedtiin
23.08.2016Schneider Electricin Ruotsinpyhtään tehtaan sähkötarvikkeiden muoviosia valmistavat koneet raksuttavat nyt Ringstedtissä Tanskassa.

RINGSTEDT, TANSKA Ruotsinpyhtään ruukin vuonna 2014 lakkautetun tehtaan koneista osa siirrettiin Puolaan ja osa Tanskaan. Anders Tuominen vaihtoi työpaikan mukana kotimaan Suomesta Tanskaan. Kun toukokuussa 2014 tuli tieto, että tuotanto Ruotsinpyhtäältä siirretään Tanskaan ja kerrottiin, että työntekijät voivat halutessaan siirtyä myös sinne, ajatteli Tuominen jo tässä vaiheessa, että tuli Tanskaan lähtö.
Hän oli ehtinyt työskennellä tehtaalla pitkään lakkautusuutisen tullessa. Tuominen aloitti silloisella Strömforsin tehtaalla teollisuusvartijana vuonna 1987.
- Muutaman vuoden jälkeen tuli lama, ja työnantaja katsoi, että pitää tehdä jotain muuta kuin istua kravatti kaulassa portilla, nauraa Tuominen.
Hän siirtyi muoviosastolle laadunvalvojaksi ja sen jälkeen ruiskuvalukoneen valvontaan.
- Kun vartiointi ulkoistettiin, siirryin nykyisiin töihin 2009-2010.
Uuteen työnkuvaan kuului laitosmiehen töitä sekä muottien ylläpitoa ja ohjelmointia, samaa mitä hän tekee nyt Ringstedtissä.
Tuominen oli ensimmäinen vakituisesti Ruotsinpyhtään tehtaalta Tanskaan siirtynyt työntekijä. Ringstedtiin tuli hänen lisäkseen muutamia muita entisiä Ruukin tehtaan työntekijöitä, kun he olivat saaneet Suomessa työtehtävänsä valmiiksi. Tuomiselle lähtö poikamiehenä oli helppo. Hän laittoi talonsa Kotkassa myyntiin ja lähti käynnistämään uutta elämänvaihetta tanskalaisessa pikkukaupungissa.

Sateinen asema

Tuominen kuvailee nyt jo hymyillen tunnelmia, kun hän tammikuussa 2015 seisoi juna-asemalla Ringstedtissä, satoi ja tuuli, kädessä oli koko sen hetkinen omaisuus matkalaukussa eikä kotia minne mennä. Ensimmäiset viikot hän asui hotellissa, kunnes löysi sopivan vuokra-asunnon. - Siitä se arki sitten lähti rakentumaan.
Hän korostaa, että kaikki lähtee työpaikasta, että on työtä. Tähän ajatteluun hän oppi jo lapsena pientilalla Loviisan Kuninkaankylässä.
Nykyiseen, viihtyisään asuntoonsa Ringstedtissä hän muutti kesäkuussa ja nyt tuntuu, että itselle sopiva koti on löytynyt. Asettuminen uuteen maahan on sujunut hyvin. Ringstedtin kaupunki järjesti uusille asukkaille kiertoajelun ja tarjosi brunssin. Työnantaja on kustantanut muuton ja kielikurssin ja maksaa paluunkin, jos päättää lähteä takaisin Suomeen kahden vuoden sisällä. Työnantajan kautta sai myös uudelleensijoittumispalvelun, jossa järjestettiin asunto-, pankki- ja veroasiat.
Työkieli tehtaalla on tanska. Tuomisen äidinkieli on ruotsi, joten ennen kuin tanska on kokonaan hallussa, pärjää skandinaaviskalla ja englannilla hyvin. Työntekijät ovat kirjavaa taustaa, kollegoina on niin tanskalaisia, ruotsalaisia, bulgarialaisia, ranskalaisia kuin eri Afrikan maista tulleita. Työkulttuurissa hän on huomannut sen eron, että tanskalaisista on kiva tulla töihin, kun Suomessa tuntui päällimmäinen ajatus olevan, että joutuu menemään töihin.

Oudot saunasäännöt

Arki Tanskassa on pitkälti samanlaista kuin se oli Suomessa. Vapaa-ajalla hän harrastaa liikunta ja lukemista. Suomesta hän kaipaa saunaa.
- Ringstedtin uimahallissa on kyllä sauna, mutta järjestyssääntö numero kolme kieltää veden heittämisen kiukaalle, hän nauraa.
Saunomaan pääsee, kun hän käy Suomessa nelisen kertaa vuodessa, äitiä sekä veljen ja sisaren perheitä tapaamassa. Tanskalaiset ovat hyvin ystävällisiä ja seurallisia, vaikka Tuominen viihtyykin hyvin myös yksikseen.
- Tanskalaiset ymmärtävät ruoassa hyvän päälle eikä minua olisi paremmin voitu ottaa täällä vastaan. Tehtaalla jos kysyin jotain, ei vain heitetty, että tuolla, vaan vietiin kädestä pitäen. Nyt tuntuu, että tänne voisi jäädä pysyvästi.
Verotus uudessa kotimaassa on kova, mutta palkkataso sen verran korkeampi, että sillä pärjää. Työehdot ovat lähellä suomalaista.

Viilipytyt suomalaiset

Ringstedtin tehtaan tuotantopäällikkö Karina Karl kävi Ruukin tehtaalla kahdesti, kun tieto tehtaan tuotannon siirtymisestä tuli. Hän luonnehtii suomalaisia työntekijöitä kuten Anders Tuomistakin, rauhallisiksi, sellaisiksi joilla eivät tunteet nouse pintaan vaikka olisi monta rautaa tulessa. Ruukin tehtaalla häneen teki vaikutuksen se, että vaikka oli tullut musertava tieto tehtaan toiminnan loppumisesta paikkakunnalla, työt hoidettiin huolella loppuun asti ja Karlille oltiin ystävällisiä.
Anders Tuomisen työpaikka Ringstedtin tehtaalla on sen muoviosastolla. Ruukista siirrettyä modernia robottitekniikkaa ei tanskalaistehtaalla ollut aiemmin ollut, joten tarvittiin myös suomalaisia työntekijöitä kouluttamaan tanskalaistehtaan työntekijöitä koneiden käyttöön. Alkuun hämmennystä herätti myös se, että robotit puhuivat suomea. Tuotanto muoviosastolla on pitkälle automatisoitu. Muovin raaka-aine tulee pieninä rakeina, jotka lämmitetään noin 200-300 -asteisiksi ja ruiskutetaan paineella koneeseen. Koneita valvoo yleensä neljä työntekijää. Yhtiö edellyttää työntekijöiltä omasta työssä kehittymisestä huolta pitämistä ja jokaisen on osallistuttava ainakin yhdelle kurssille vuosittain.
- Jatkuva kehittäminen on periaatteena, Tuominen toteaa.
Koneiden kyljissä näkee vielä viittauksia entiseen paikkaan. ”Älä sammuta” - teksti ja Ahlström -kyltti muistuttavat ajasta Ruotsinpyhtäällä - jotain ruukkilaista Tanskanmaalla.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI