|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Syksy ja ilmoittautumiset vauhdissa Vakossa
23.08.2016Opinto-ohjelma jaettiin koteihin jokin aika sitten. Valkon kansalaisopistossa toivotaan, että jokainen pläräisi ohjelmaa vielä sillä mielellä, mitä kiinnostavaa ensi silmäyksellä jäi huomaamatta.

LOVIISA – Alkavaa lukuvuotta leimaa se, että kevätpuolella alkaa juhlavuosi – sekä Suomi 100 -juhlavuosi että molempien opistojen juhlavuosi. Ne täyttävät 70 vuotta, rehtori Eija Temmes kertoo.
Opistojen synttäreiden kohokohta on toukokuun 4. päivän yhteinen ja avoin iltajuhla nimellä Kohtaamisia – Att mötas. Mennyttä tarkastellaan Vakossa myös historiikin kirjoittamiskurssilla. Ettei menneisyys unohtuisi -kurssi auttaa alkuun siinä, miten sukututkimustietoa, paikallishistoriallista ynnä muuta tietoa kootaan julkaisumuotoon. Mietitään kenelle ja miten hyvä historiikki kirjoitetaan.
Toukokuussa avautuu Almintalossa näyttely Runsauden pöytä. Näyttely on illanvieton tapaan molempien opistojen yhteinen juhlatapahtuma.
– Halutaan tuoda esille miten monenlaisia ja moninaisia töitä meillä tehdään, taitoa ja taidetta, Marketta Heikinheimo toteaa.
Heikinheimo on tekstiilintyönopettaja ja opiston apulaisrehtori, joka on muun muassa koordinoinut kurssiohjelmaa.
Vakon ja Mi:n aikaisemmin yhdessä järjestämät kurssit ovat nyt jommankumman opiston ohjelmassa, käytännön syistä. Siksi esimerkiksi senioritanssista tai jazzin maailmasta kiinnostuneita kehotetaan selaamaan opinto-opasta molemmin päin. Senioritanssin toteuttaa Vako.

Kuvasta oma kirjontamalli

– Variksenpelättimen teko ja Ruotsinpyhtäällä taonta syksyn osalta ovat jo täyttyneet, Heikinheimo listaa uusia suosikkeja. Taitoaineiden kursseja on yhteensä viitisenkymmentä, joten valinnanvaraa löytyy.
Loviisassa uusia kursseja ovat esimerkiksi munankuorimosaiikki, mikromakrameesolmeilu jolla valmistetaan vaikka pieniä helmikoruja sekä keskeneräisten kudonnaisten ja käsitöiden valmistumiseen tähtäävä kurssi.
– Omat kuvat käsityömalleiksi on Kain ja minun yhteisesti vetämä kurssi, jossa opetellaan tietokoneohjelman avulla tekemään omista valokuvista käsityömalleja, kuten kirjontamalleja.
Lapinjärvellä Koko kylän työhuoneella alkaa monta uutta kurssia. Lyhytkurssit valmiskaavoista istuvaksi vaatteeksi, tehdään kuosia -kurssi, jossa opiskellaan kankaanpainantaa ja kuosisuunnittelua sekä paperilankakorut.
– Pyhtäällä alkaa sisustuskurssi, jossa osallistujien omista lähtökohdista tehdään väri- ja tyylivalintoja.
Perinnemestarin perusteet vanhaan taloon -sarja jatkuu kolmella luennolla.

Uutta ruohonjuuritasolla

Tietotekniikanopettaja Kai Nyyssösen mukaan mylläystä on tehty ensinnä kurssien nimissä.
Seniori-alkuiset kurssit kertovat lähinnä opiskelun etenemistahdista, ja niille ovat tervetulleita nuoremmatkin. Loviisan senioreiden alkeiskurssille ei ole vielä tullut tarpeeksi ilmoittautuneita.
Uutta Loviisan tietokoneluokassa on joka koneeseen asennettu Windows 10 -käyttöjärjestelmä, jonka Nyyssönen uskoo kiinnostavan opiskelijoita erityisesti.
– Senioreiden sähköinen asiointi -kurssilla on neljä opetuskertaa. Tutustutaan muun muassa siihen miten sähköisiä reseptejä voi seurata.
Tietotekniikkakursseja on pyritty hajauttamaan lähikuntiin. Koko kylän työhuoneella aloitetaan lyhyellä kurssilla tietokoneen hankinnasta. Tabletin peruskäyttöä harjoitellaan myös Kartanon nuorisotilassa Koskenkylässä.

Päivätaidetta Almintalolla

Ruoanlaitossa molemmat kokkaa lapsen kanssa -kurssit täyttyivät lennossa. Vuoden kierron kokkikoulu Isnäsin Kaarnarannassa kaipaa vielä osallistujia, jotta se toteutuisi.
– Taiteen opintoihin on saatu päiväkurssi Almintalolle. Terhi Penttilä vetää tätä pitkää kurssia, kuvataideopettaja Liisa Heiskanen kertoo.
– Kuvanveistokurssi on jaettu kahteen osaan niin, että ensin minä opetan originaaliveistoksen tekemistä elävän mallin avulla, ja sitten Tero Maksimainen ohjaa opiskelijoita kipsimuotin ja kipsivalun teossa.
Loviisassa aloittaa nyt taiteen perusopetuksen Kuvakoulu 1, jossa on vielä jokunen paikka vapaana.
Musiikkikursseista Heiskanen mainitsee Kimonkylän kuoron tarvitsevan useampia laulajia.

Arabian alkeet

Kieltenopettaja Jarmo Sihvonen summaa, että Vakossa voi opiskella kymmentä eri kieltä ja kursseja on yhteensä kaksikymmentäkaksi.
– Uutuus on arabian alkeet, joka on tullut opinto-ohjelmiin pääkaupunkiseudulla, ja jopa lukioissa opiskellaan nyt arabiaa.
– Kielikursseille mahtuu porukkaa ja tilaa on.
Osallistujamaksimi on 25 mikä selittää väljyyttä, mutta osalle kursseja tarvitaan osallistujia jotta minimi saavutetaan.
– Kielikursseilla hyvä ilmapiiri ja hengen nostattaminen on tärkeää, meillä lauletaan ja liikutaan, huumoria kurssikuvauksiin ujuttanut Sihvonen selvittää.
Liikunnan kursseista bailatinot ja jooga ”ovat tapissa”, mutta kaikkiin ryhmiin mahtuu vielä tällä hetkellä, Sihvonen toteaa.

Avoimessa erityispedagogiikkaa

Temmes kertoo, että uutena opisto-ohjelmassa ovat kysytyt avoimen yliopiston opinnot.
Opinnot toteutetaan yhdessä Helsingin Avoimen yliopiston kanssa.
– Opettajan työtä tukevat erityispedagogiikan opinnot ovat verkko-opintoja pääosin kuten tällä hetkellä yleensä on, mutta meillä on paikallinen tuutori Kirsi Agge.
– Olemme ajatelleet, että kurssille voisivat tulla myös nuoret, jotka suuntautuvat opiskelemaan tälle alalle.
Kaikille kursseille ilmoittautumisia toivotaan mahdollisimman pian, sillä useimmat kurssit pyörähtävät käyntiin 5. syyskuuta alkavalla viikolla.
Opetushallituksen opintosetelit ovat käytössä kuten ennenkin ja niistä saa lisätietoa asiakaspalvelutoimistosta. Euromääräiset opintosetelit työttömille haetaan työvoimatoimistoista.

Marke Kalliola
marke.kalliola@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI