|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)
Tivi: Mitä ihmettä tapahtui Googlelle? Liikenne ohjautui yhtäkkiä Kiinaan ja Venäjälle (13.11.2018 19:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Suursaaren suuri poika kävi koulua Loviisassa
03.08.2004Suursaaressa kalastajaperheeseen 150 vuotta sitten syntyneen Volmari Porkan saavutukset käyvät esimerkiksi kenelle tahansa yhä tänään. Vaatimattomista oloista lähtenyt poika ponnisti tiensä suomalaisen tiedemaailman huipulle. Vain 35-vuotiaana kuolleen Porkan Inkerin murteita käsittelevä väitöskirjan on todettu aikansa parhaaksi kielitieteelliseksi opinnäytteeksi.

Useita Suursaari-aiheisia teoksia kirjoittanut Risto Anttila on Porkan syntymän merkkivuoden kunniaksi julkaissut kattavan kirjan Suursaaren suuresta pojasta.
Suursaaren Kiiskinkylässä vietetyn lapsuuden jälkeen Volmari Porkka kävi koulua Loviisassa ja Porvoossa. Äidinkieleltään suomenkielinen poika oppi kouluvuosinaan täydellisen ruotsinkielen taidon. Porkka kirjoitti ylioppilaaksi Porvoon lukiosta vuonna 1872. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa ja väitteli tohtoriksi 1885.
Lyhyen elämänsä aikana Porkka ennätti hankkia häikäisevän kielitaidon. Risto Anttila on selvityksissään päätellyt, että Porkka hallitsi kuutta, seitsemää kieltä.

Lainaa Loviisan Säästöpankista

Suursaarelaiset muistavat Porkan ensimmäisenä yliopistoon ja akateemiselle uralle yltäneenä saarelaisena. Hänen esimerkkinsä kannusti monia muita suursaarelaisia opintielle.
Tuohonkin aikaan opiskelijan elämä oli taloudellisesti tiukkaa.
-Porkka otti lainaa opintoihin mm. Loviisan Säästöpankista. Saarelaiset takaisivat lainan. Rahat kuitenkin loppuivat jo toisena opiskeluvuotena ja näytti jopa siltä, että hän joutuu keskeyttämään opinnot. Pankista ei enempää irronnut. Onneksi Sakari Topelius sai järjestettyä Porkalle kotiopettajan töitä. Noiden tulojen avulla hän pystyi taas jatkamaan opiskelua, arkistoja tarkasti tutkinut Anttila kertoo.
Yliopistomaailma oli Porkan opiskeluvuosina pitkälti ruotsinkielinen. Porkasta kehkeytyikin innokas suomalaisuusaatteen kannattaja.
-Hän ei kuitenkaan ollut mikään kärjistäjä eikä ajautunut ristiriitoihin, kuten monet muut, Anttila sanoo.
Volmari Porkka oli käynnistämässä kansansivistystyötä Uudellamaalla ja ajoi suomen- ja ruotsin kielten tasa-arvoa ylioppilaskunnan piirissä. Sama pyrkimys oli hänen perustamallaan Uusmaalaiset Suomenmieliset-yhdistyksellä, jota voidaan pitää Eteläsuomalaisen osakunnan ituna. Porkka oli myös yksi kulttuurilehti Valvojan perustajia. Ehtipä hän perustaa kansakoulunkin kotisaarelleen.

Ainutlaatuinen kuvaus saaresta

Valvoja-lehdessä vuonna 1881 ilmestynyt Volmari Porkan kirjoittama Kuvaelmia Suursaaresta on merkittävin 1800-luvulla julkaistu Suomenlahden ulkosaarten luontoa ja elinkeinoja kuvaava dokumentti. Se on proosamuotoon kirjoitettu runo, joka realistisesti ylistää rakasta kotisaarta, sen luontoa, esi-isien työtä ja saaren asukkaiden elämänuskoa ja elämäntapaa heidän ponnistellessaan leipänsä edestä ankarissa oloissa.
Samassa lehdessä 1885 julkaistu Volmari Porkan kokoama Suomalaisia merisanoja on myös arvokas näyte 1800-luvun Suursaaren murteesta ja saariston asukkaiden käyttämästä merenkulun termistöstä.
Erittäin merkittävän työn Porkka teki keräämällä talteen pääosan Inkerin itkuvirsistä.
-Niitä ei tuohon aikaan osattu arvostaa ja esimerkiksi Elias Lönnrot oli sitä mieltä, että itkuvirsiä ei juuri kannattanut tallentaa. Niiden arvo tajuttiin vasta sata vuotta myöhemmin, Risto Anttila kuvaa.

Tuberkuloosi iski Venäjällä

Porkka ennätti myös tehdä tutkimusmatkan Volgan mutkan alueella asuvien suomalaisugrilaisten tseremissien pariin. Tuolta matkalta Porkan oli kuitenkin lähdettävä takaisin Suomeen. Keuhkotauti oli vienyt kunnon kovin heikoksi. Lisäksi Porkka oli ehdolla Helsingin yliopiston suomen kielen lehtoriksi. Tuohon virkaan hänet valittiinkin 1886. Hän joutui kuitenkin lähtemään Saksaan hoidattamaan tuberkuloosiaan. Parin vuoden oleskelu saksalaisessa ilmanalassa paransikin etevän tiedemiehen melko hyvään kuntoon, vaikka tuberkuloosi olikin vielä tuohon aikaan arvoitus ja hoito perin tehotonta.
Vuonna 1889 Helsinkiin iski raju influenssaepidemia. Porkan tuberkuloosin heikentämä perusterveys ei kestänyt influenssaa, vaan hän kuoli vain 35-vuotiaana.
Volmari Porkka haudattiin kotisaaren multiin. Hänen hautapaadestaan tuli kielitieteilijöille lähes pyhiinvaelluskohde. Eteläsuomalaisen osakunnan jäsenet tekivät joka kesä retken hautapaadelle. Sen ääressä pidettiin puheita ja muisteltiin ihailtua tiedemiestä.
-Usein jonkun kuuluisan henkilön kohdalla on niin, että toiset kehuvat, toiset haukkuvat. Volmari Porkkaa ihailivat kuitenkin kaikki, Risto Anttila kertoo. Kuuluisan hautapaaden nykykunnosta Anttilalla ei ole varmaa tietoa.
-Itse en sitä löytänyt käydessäni saarella kymmenkunta vuotta sitten. Voi olla, että saaressa on tarvittu kivijalkoja.

Risto Anttila: Volmari Porkka, tiedemies ja kielentutkija Suursaaresta. 199 sivua. KR-Kirjat Oy 2004.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Juha Koski

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI