|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Martina Lindroos koordinoi pakolaisten aloitusta
19.08.2016Pakolaiskoordinaattori aloitti työnsä Lapinjärvellä. Syyskuun puolivälissä kuntaan muuttaa kaksi afganistanilaisperhettä, jotka tulevat pakolaisleiriltä Iranista.

LAPINJÄRVI Liljendalissa perheineen asuva Martina Lindroos tuli Lapinjärven pakolaiskoordinaattoriksi Porvoosta. Hän on työskennellyt viime syksystä Porvoon vastaanottokeskuksen apulaisjohtajana. Suomen Punainen Risti vastaa niiden toiminnasta.
Maahanmuuttovirasto on päättänyt sulkea Porvoon vastaanottoyksiköt marraskuun lopussa. Lindroos varautui tilanteeseen ja haki Lapinjärven uuteen tehtävään.
Enimmillään Johannisbergissa oli 130 ja Karijärvellä 40 turvapaikanhakijaa. Johannisbergin ”vokissa” asuu perheitä ja Karijärvellä yksin tulleita alaikäisiä.
Lindroos kertoo nauttivansa vilkkaudesta ihmisten keskellä sekä afrikkalaisesta elämänmenosta välittömine halauksineen.
Hänen oma seitsemänvuotias poikansa on Kongosta, josta hän on adoptoinut tämän.
Lindroos on työskennellyt viime vuosikymmenen puolivälissä useita vuosia Guineassa. Hän työskenteli YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n psykososiaaliseen työhön liittyvissä tehtävissä.
Keskiviikkona, toisena työpäivänään hän oli vähän ihmeissään kunnantoimiston hiljaisuudesta vokkimaailmaan verrattuna. Hän toteaa ryhtyvänsä mielellään uusiin haasteisiin.

Lapsiperheet Afganistanista

Lapinjärvelle odotetaan syyskuun puolivälissä kahta perhettä, yhteensä kahtatoista kiintiöpakolaista, jotka ovat afganistanilaisia. Nämä perheet kuuluvat Afganistanissa darin kielivähemmistöön.
– Suurin osa on ollut jo vuosia paossa Iranissa, jossa puhuttava farsin kieli muistuttaa daria vähän samalla tavoin kuin ruotsi ja norja ovat lähellä toisiaan.
Perheille kunta on varannut kaksi asuntoa. Ensimmäiseksi Lindroos aikoo katsoa asunnot, jotta hän voi arvioida mitä huonekaluja, mattoja, astioita ynnä muuta tarpeistoa tarvitaan.
Varsinaista keräystä hän ei toistaiseksi organisoi vaan lähtee enemmän siltä pohjalta, mitä perheet itse tarvitsevat.
Hän aikoo olla yhteyksissä paikallisiin yhdistyksiin sekä vapaaehtoistoiminnan että tarvikkeiden hankinnan järjestämiseksi.
Nyt aluksi Lindroos oli sopinut tapaamisen Loviisan pakolaiskoordinaattorin ja -ohjaajan, Ulla Taipaleen ja Erna Piirolan kanssa. Loviisaan ensimmäiset kiintiöpakolaiset, sudanilaiset perheet tulivat huhtikuussa.
– Vuoden aikana Loviisaan tulee kaikkiaan 36 pakolaista, kun syyskuun aikana tulevat afgaanipakolaisperheet ovat saapuneet, Taipale toteaa.
Lindroos kertoo, että Lapinjärvelle tulevissa perheissä on kolme ala-asteikäistä lasta ja perheiden nuorin on esikouluikäinen. Vielä ei ole aika pohtia koulun valintaa, vaan ensin perheet valitsevat kotouttamiskielen, suomen tai ruotsin, sitten kun ovat asettuneet asumaan.
Lindroos uskoo, että Lapinjärvellä uudet asukkaat otetaan hyvin vastaan.
– Yleensä minusta tuntuu, että kyllä ihmiset ymmärtävät että lähtömaissa on hätä kun kuulevat sodasta ja näissä maissa harjoitetusta politiikasta.
– Tärkeintä pakolaisten vastaanottamisessa on se, että he tuntevat olevansa aivan kotonaan tässä kunnassa, tutustuvat ihmisiin ja pääsevät käyttämään voimavarojaan myös työelämässä sitten, kun ovat oppineet sen kielen jonka valitsevat.
Siitä, miten kunta ensi vuonna ottaa vastaan kiintiöpakolaisia, Lindroos ei vielä osaa sanoa.
Hän toivoisi itse, että pakolaisia päädytään ottamaan myös ensi vuonna, jotta näiden sopeutuminen sujuisi helpommin. Ely-keskus hallinnoi kiintiöpakolaisten vastaan ottamista kunnissa, joille korvataan toiminnasta syntyvät kulut neljän vuoden ajan.

Irti traumareaktiosta

Lindroosilla on rautainen ammattitaito tehtäväänsä. Ennen vastaanottokeskustyötä hän opetti Akanin, Borgå folkakademin, globaali vastuu -linjalla vuoden. Käytännön harjoittelu tehtiin Burkina Fasossa. Linjalle ei vaan toisena vuonna tullut tarpeeksi opiskelijoita.
Tukholman lähellä Märstassa Lindroos työskenteli vuosina 2008-10 säilöönottoyksikössä, jonka asukkaina oli palauttamista odottavia maahanmuuttajia.
Hän on opiskellut Ruotsissa kansainvälistä oikeutta ja sosiaaliantropologiaa sekä humanitaarista pakolaistyötä. Kahden maisterintutkinnon lisäksi Lindroos on opiskellut psykopraktikoksi ja coachiksi.
Psykopraktikon tehtävässä hän on kiertänyt myös Suomen muissa vastaanottokeskuksissa, joissa hän on opastanut ryhmiä tämän tekniikan avulla pääsemään irti kehon stressireaktiosta.
Lindroos kertoo, että tämä menetelmä, Trauma Tapping Technique TTT perustuu kehon energiapisteiden paineluun samalla tavoin kuin akupunktio, mutta ilman neuloja.
Ihmisen keho ja mieli ovat kokonaisuus, joka jännittyy ja muistaa traumatilanteen sittenkin, kun ei enää turvallisessa ympäristössä tarvitse pelätä pommitusta tai kotiin tunkeutuvia tappajia.
Esimerkiksi kasvoissa ja kämmenissä olevia energiapisteitä itse systemaattisesti painelemalla ja stimuloimalla ihminen pystyy vaikuttamaan siihen, että keho hellittää jännittämästä.
– Muistot eivät häviä, mutta ymmärrys siitä että akuutti kriisi on ohi, etenee kehoon asti joka rentoutuu.
– TTT:n kehittänyt Gunilla Hamne on käyttänyt tätä paljon Ruandassa ja eri sota-alueilla maailmassa.

Marke Kalliola
marke.kalliola@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI