|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)
Tivi: Mitä ihmettä tapahtui Googlelle? Liikenne ohjautui yhtäkkiä Kiinaan ja Venäjälle (13.11.2018 19:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lähiruokatuottajat perustivat yhdistyksen
12.08.2016Lähiruokatuottajat Itä-Uudellamaalla päättivät järjestäytyä. Hyödyttöminä pitämiinsä EU-projekteihin väsyneet yrittäjät ottivat yhteismarkkinoinnin ja edunvalvonnan omiin käsiin.

Uuden yhdistyksen toiminta lähtee ruohonjuuritasolta.
– Yhdistyksessä on toistakymmentä yrittäjää mukana tällä hetkellä. Kesä on ollut vähän hiljainen, kun tuottajilla on kiireitä, Timo Paakkunainen toteaa.
Askolalainen hunajatuottaja on Itäisen Uudenmaan Lähiruokatuottajat -yhdistyksen puheenjohtaja. Ry-päätettä yhdistyksellä ei vielä ole, sillä perustamispaperit ovat Patentti- ja rekisterihallituksen käsiteltävänä.
Toukokuussa perustetun yhdistyksen avulla lähiruokatuottajat vahvistavat yhteistoimintaansa, hakevat näkyvyyttä ja synergiaetuja.
Ydinryhmän yrityksiä ovat Paakkunaisen Huhtasrinne Ky:n lisäksi Wildemans, Malmgård, Hultgård ja Kal´s Specialty Foods.

Reko tutustutti
Ajatus yhdistyksestä syntyi, kun tuottajat tapasivat Reko-lähiruokapiirien jakotilaisuuksissa.
Paakkunainen mainitsee, että samalla kun siellä paleltiin ja odoteltiin asiakkaita, tuottajat tulivat jutellessaan toisilleen tutuiksi, jolloin ideoita yhdessä toimimisen eduista alkoi kertyä.
– Reko-jakelut ovat esimerkki siitä epämuodollisesta toiminnasta, millä tavoin tuottajat voivat jeesata toisiaan.
Lapinjärveläinen yrittäjä Kalevi Hoffström kertoo, miten kymmenissä jakotilaisuuksissa surffailevat tuottajat voivat sopia toimittavansa toistensa tuotteita tilaajille silloin, kun tilauksia on vähän tai tuottaja ei itse pääse paikalle.
Marina Hoffström lisää, että järjestäytymistä kaivattiin jo aiemmissa yhteistyökuvioissa.
Lähiruokahankkeen Porvoon pop up -kaupassa huomattiin, miten hankalaa tuottajien oli järjestää kauppansa tuotemyynti ja tilitykset, kun yhteinen toiminta-alusta, yhdistys puuttui.
– Me ollaan vahvempia kun ollaan kaikki yhdessä ja mitä useampia meitä on, sitä voimakkaampia olemme, Kalevi Hoffström muotoilee.
– Yhdistyksen toimintaidea on yhteisten etujen ajaminen, se että saataisiin yhdessä meidän asioita eteenpäin.

Hankeväsymys iski
Kalevi Hoffströmin mukaan pienyrittäjät ja lähiruoka eivät oikein sovellu Premium Visit -yhdistyksen sisälle tai meneillään olevaan matkailun Triangeli-hankkeeseen, vaikka lähiruokatuottajat oli suunnitelmien mukaan tarkoitus ottaa mukaan.
Osallistumiskustannukset kohoavat pienyrittäjille isoiksi eivätkä tuottajien tavoittelemat kontaktit silti ole matkailuhankkeen keskiössä.
Paakkunainen kertoo yhdistyksen ensimmäisestä tempauksesta, ruokatuottajien esittäytymistilaisuudesta porvoolaisessa ravintola Sicapellessä parisen viikkoa sitten. Tuottajat nimesivät tapahtuman projektivapaaksi.
– Yksi idea voisi olla sellainen, että jos joku taho esimerkiksi pääkaupunkiseudulla haluaa tutustua tuottajiin, meidät voi tilata paikalle esittelemään meidän toimintaa ja tuotteita.
Tai jos myymälään halutaan järjestää lähituottajatapaaminen, voi yhdistyksen tuottajia tulla paikalle.
– Täällä itäisellä Uudellamaalla on varsin monta tuottajaa, jotka järjestävät myös itse tapahtumia ja esittelyjä ryhmille.
– Meidän toiminta on yksinkertaisesti hyvin maanläheistä yhteistyötä tuottajien kesken, Paakkunainen kiteyttää.
Hän summaa yhdistyksen idean asiakasvinkkelistä.
– Tarkoitus on tuoda kuluttajille esille, että lähiruoka on itse asiassa varsin mutkaton juttu ja sen luona voi käydä jopa kylässä. Ihmiset janoavat sosiaalista pääomaa.
Kaupunkilaiset ovat nyt kiinnostuneita siitä miten ravinto tuotetaan jo siksi, että monet heistä ovat etääntyneet maaseudusta eivätkä ole yhtään selvillä kasvinviljelystä ja eläinten kasvatuksesta. Nuoret perheet ovat urbaaneja jo useammassa sukupolvessa.

Keittiö ykkösenä koulun ostossa
Kalevi Hoffström irrottautui päivätyöstä yrittäjäksi kesäkuussa. Marinan ja Kalevin sinapit, kastikkeet ja jellyt saivat kunnon valmistuskeittiön vuosi sitten, kun yrittäjäpari osti Heikinkylän kivikoulun.
– Tämä on ollut pitkä matka aloittaa tätä bisnestoimintaa. Tänä kesänä yritys on oikeastaan lähtenyt käyntiin, kun Kalevi lähti päivätyöstä, Marina Hoffström sanoo.
– Lähdin harrastuksen pariin, Kalevi Hoffström heittää.
Marina Hoffströmiä huvittaa, kun hän kertoo yrityksen Kal´s Specialty Foods -tuotteiden tarinan. Toiminta alkoi sinapeilla vuonna 1996. Silloin Yhdysvalloissa asunut perhe piti yhden kauden ravintolaa Floridassa, sai siitä kyllikseen ja muutti niin pohjoiseen kuin pääsi, Mainen osavaltioon.
Marina kysyi mieheltään, millä tämä nyt aikoi elättää perheensä. Puoliso, joka on ammatiltaan kokki, sanoi ryhtyvänsä myymään sinappeja. Edelleen valikoimassa oleva pohjoismainen sinappi syntyi silloin.
Mainessa kasvoi poikkeuksellisesti metsämustikkaa. Marina ryhtyi keittelemään ensin kuningatarhilloa ja sitten puhtaasta mustikasta kuningashilloa. Tuotteilla alkoi olla menekkiä, isolta osalta tehokkaan myyntityön ansiosta.
– Barbeque-kastikkeen Kalevi oli myynyt jo moneen paikkaan ennen kuin meillä oli koko tuotetta. Rupesin kuumeisesti etsimään ohjeita kaikkialta eikä siihen aikaan ollut nettiä.
Marina toteaa, että työnjako on muotoutunut niin, että hän joka on ammatiltaan toimittaja, valmistaa useimmat tuotteet, kun taas Kalevi kiertää maailmalla myymässä ja hankkii toimituskanavia.
Perhesyistä Hoffströmit palasivat Suomeen vuonna 2005. Täällä yritystoiminnan kehittäminen tapahtui ansiotyön ohessa. Kesätapahtumista aloitettiin. Tuotevalikoimaa on kasvatettu salaattikastikkeisiin, salsoihin ja hyytelöihin eli jellyihin. Liivatteen sijasta pektiini toimii siinä hyydyttävänä ainesosana.
Lapinjärvellä Hoffströmit asuivat toisessa talossa ja vuokrasivat valmistuskeittiötä, viimeksi Hotellin Hanhen tiloissa. Lastenkodin lähdettyä tyhjäksi jäänyt entinen Heikinkylän koulu kiinnosti yrittäjiä, sillä koulun keittiö tarjosi erinomaiset valmistustilat.
Aluksi he vuokrasivat keittiötä kunnalta ja viime syksynä ostivat edullisesti koko koulun.
Asuintilojen lisäksi isossa koulurakennuksessa on tilaa pop up -kahvilalle ja Halloween-tapahtuman kummitusseikkailuihin se käy vintteineen hienosti, Marina kertoo. Valikoitujen tukkujen ohella suoramyynnistä on tullut lähiruokayritykselle tärkeä myyntikanava.
Kalevi Hoffström laskee, että he ovat mukana 30:ssa Reko-jakelussa. Liikkuminen Korson, Tuusulan ja Tammisaaren välillä vaatii logistiikkaa sekä tuottajien keskinäistä toimitusapua. Porvoon, Liljendalin ja Loviisan jakelut ovat sentään peräjälkeen samana iltana.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI