|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Urbaaniviljelyn koekenttä
04.08.2016Robben vertikaalisessa puutarhassa on optimaaliset kasvuolosuhteet vuoden ympäri.

Robben Pikku Puutarha on rakentanut Suomen ensimmäisen täysin suljetun kasvihuoneen salaateille ja yrteille. Alun perin monikerrosviljelmää lähdettiin toteuttamaan tehokkuus– ja energiansäästösyistä. Myöhemmin suljetun systeemin huomattiin vaikuttavan positiivisesti myös yrttien makuun. Vertikaalisessa puutarhassa yrttejä kasvatetaan neljässä kerroksessa ja taimikasvatus tapahtuu kuudessa kerroksessa.

Tehokkuus huipussaan
Robben Pikku Puutarhan tiloihin viimeisen vuoden aikana pystytetty vertikaalinen puutarha on ollut käytössä kuutisen viikkoa. Automatisoidut kasvatuslinjat, vesijäähdytteinen LED-valojärjestelmä sekä uusi viilennys– ja kosteudenpoistoteknologia takaavat optimaaliset kasvuolosuhteet 365 päivää vuodessa. Täysin suljettuun järjestelmään ei päästetä ulkoilmaa tai luonnonvaloa, kaikki on keinotekoista.
– Järjestelmämme on tehokas kahdesta syystä. Ensinnäkin monikerrosviljelyssä jokaista neliömetriä kohden kasvaa huomattavasti useampi ruukku, kuin perinteisessä kasvihuoneviljelyssä. Tärkeämpää on kuitenkin uusi teknologia, jonka avulla pystymme säätelemään kasvihuoneen ilmastoa ja nopeuttamaan kasvuvauhtia. Lisäksi monikerrosviljely säästää energiaa ja vettä tavanomaiseen kasvihuonetuotantoon verrattuna, kertoo Robben Pikku Puutarhan toimitusjohtaja Robert Jordas.
Rakennusvaiheessa inspiraatiota on haettu niin kotimaasta kuin ulkomailta. Rakennusvaiheessa itse suunniteltuun kasvihuoneeseen on lisätty muutama uusi oivallus.
– Jahka saamme systeemin toimimaan moitteettomasti, kasvaa sato noin puolella miljoonalla kasvilla vuodessa, Jordas iloitsee.

Patentoitu LED-tekniikka
Netled Oy on kehittänyt vertikaalista puutarhaa varten täysin uuden ja patentoidun vesijäähdytteisen LED-valaisinjärjestelmän.
Suljetussa kasvihuoneessa erikoista on se, ettei luonnonvaloa ole ollenkaan. Erilaisten kasvien valotarpeet on siitä syystä huomioitava LED-valaistuksessa.
– Kaikki kasvit kaipaavat erilaista valoa ja eri värit vaikuttavat kasvuun eri tavalla. Tässä kohteessa on käytetty niin sanottua yleisvaloa, koska kasveja löytyy laidasta laitaan. Resepti ei ole täydellisen optimaalinen millekään kasville, mutta erittäin hyvä kaikille. Loisteputkista näkee, että kasveille annetaan paljon punaista ja sinistä valoa. Lisäksi ergonomisista syistä kasvihuoneeseen on lisätty valkoista valoa, Netled Oy:n toimitusjohtaja Niko Kivioja selittää.
LED-valoilla voi edistää kasvutahtia säätelemällä vuorokauden mittaa.
– Vuorokauden ei enää tarvitse olla 24 tuntia, vaan päivä voi esimerkiksi kestää 12 tuntia ja yö kaksi, Kivioja sanoo.

Optimaalinen ilmasto
Novarbo Oy puolestaan on kehittänyt viilennys– ja kosteudenpoistojärjestelmän monikerrosviljelmälle.
LED-valoputkissa kulkeva vesi vie lämmön säiliöön, josta lämmin vesi johdetaan lämpöpumpulle ja hyötykäyttöön muualle kasvihuoneeseen.
– Jäähdytysjärjestelmä on tärkeä, koska muuten LED-valojen lämpöenergia ei pääsisi karkaamaan huoneesta ja täällä olisi liian kuuma, suunnittelija Jukka Huttunen sanoo.
Ilmankosteutta puolestaan säädellään pisaratekniikalla, jota on kehitetty noin kymmenen vuotta. Keskellä kasvihuonetta sijaitsevassa mustassa säiliössä on parikymmentä vesisuihkua. Mustaan säiliöön puhalletaan ilmaa, jolloin ilmassa oleva vesi kondensoituu ja ilman kosteustasapaino pysyy sopivana.
Lisäksi vertikaalisessa puutarhan ilmassa ylläpidetään normaalia korkeampaa hiilidioksidipitoisuutta.
– Kaikki lämpötilat, hiilidioksidiarvot ja ilmankosteudet tallennetaan huoneessa olevaan monitoriin, jotta löytäisimme täydelliset kasvuolosuhteet, Jordas painottaa.

Onnistunut kokeilu
Tähän mennessä kokeellisen puutarhan kasvutulokset ovat olleet positiivisia. Tämänhetkisten arvioiden mukaan tavoitteet tullaan ylittämään.
– Voin sanoa jo kuuden viikon jälkeen, että osa yrteistä kasvaa erittäin hyvin tällä valotus– ja ilmastoreseptillä. Toiset kasvit puolestaan tarvitsevat vähän erilaiset säädöt ja haemme parhaillaan ihanteellisia olosuhteita kaikille kasveille. Edessä on pitkäaikainen työ, jolla haetaan pohjaa tuleville investoinneille, Jordas toteaa.
Hän lisää, että fokus oli rakennusvaiheessa tehokkuuden lisäämisessä ja tekniikassa, parempilaatuiset kasvit tulivat kaupan päälle.
– Yrttien maku on voimakkaampi ja ulkoinen laatu tanakampi. Kun löydämme oikeat reseptit pääsemme varmasti mielenkiintoisiin tuloksiin, Jordas povaa.

Charlotta Forsberg

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI