|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Foorumi mahdollisuuksille uhkakuvien sijaan
01.08.2016Loviisan Rauhanfoorumi tarjoaa jälleen ensi viikonloppuna foorumin ajatustenvaihtoon ja kohtaamisiin eri tavalla ajattelevien ihmisten kanssa. Näkökulma korostaa kuitenkin mahdollisuuksia uhkakuvien sijasta.

Vuonna 1987 ensimmäisen kerran järjestetty Rauhanfoorumi on ottanut seminaarien aiheiksi neljä teemaa: ydinaseongelman, kansallisuusaatteen, pakolaiskriisin ratkaisuvaihtoehdot sekä Venäjän.
Seminaarien aiheet ovat valikoituneet Rauhanfoorumin neuvottelukunnassa, jossa edustettuina ovat eri rauhanjärjestöt. Tapahtuman ”emona” on myös kristillinen rauhanliike. Erilaista ohjelmaa on perjantaista sunnuntaihin.
Ohjelmassa on jälleen tavoiteltu sekä monipuolisuutta että ajankohtaisuutta.
Seminaareissa annetaan ääni erilaisille kannoille, mutta vastakkainasettelun sijasta tapahtumassa tavoitellaan ratkaisuja.
– Näkökulma on ratkaisukeskeinen. Sekä kolme k:ta: kohtaamisia, keskusteluja ja kulttuuria, Rauhanfoorumin pääsihteeri Timo Virtala kuvailee.
Mukana on ihmisiä eri puolilta maailmaa, Afganistanista Kuubaan. Mukana on muun muassa kuubalainen julistetaiteilija ja pilapiirtäjä Chicho.
Kuuba on parhaillaan avautumassa ja poliittiset jännitteet Kuuban ja USA:n välillä ovat lieventymässä. Chicho pitää hyvänä sitä, että USA:n kauppasaarrossa yli 50 vuotta olleen maan talouselämä saa mahdollisuuksia. Kulttuurivaihdolla on puolestaan iso merkitys ihmisten kanssakäymisessä.
Virtalan mukaan rauhanfoorumin yksi tavoite onkin tuoda esiin positiivisia uutisia kielteisten, varsinkin median tarjoamien negatiivisten uutisten sijasta.
– On uutinen, että Kuubassa on positiivista kehitystä.

Mielenkiintoisia keskusteluja
Lauantaina iltapäivällä järjestettävissä seminaareissa pohditaan pakolaiskriisiä ja sen ratkaisumahdollisuuksia, Suomea ja arktista ulottuvuutta, ydinaseongelmaa, sekä nationalismia ja maailmankansalaisuutta.
Keskustelijoina ovat kansanedustaja Erkki Tuomioja, rauhantutkija Tarja Cronberg, professori Eero Paloheimo, sekä Humanistiliitosta Irma Peiponen ja Eino Huotari. pakolaisuudesta keskustelevat Kirkon Ulkomaanavun ja Suomen Lähetysseuran asiantuntijat Mahdi Abdile ja Minna Saarnivaara.
Viime hetken osallistuja pakolaisseminaarissa on Maahanmuuttoviraston tutkija Arno Tanner, joka on perehtynyt erityisesti Venäjään ja Afganistaniin.
Hän tuo kysymyksen käsittelyyn viranomaisnäkökulman. Lakimuutoksen myötä turvapaikan myöntämisen edellytyksistä poistui humanitäärinen aspekti.
– EU:ssa vasta valmistellaan yhtenäisiä perusteita, jotka nyt vaihtelevat aika rajusti, Rantakari sanoo ja lisää, että on mielenkiintoinen kysymys, onko tehty lakimuutos kansainvälisten sopimusten mukainen. Toinen kysymys pakolaiskriisin suhteen on se, että muun muassa Suomi on vaikeuttanut perheenyhdistämistä.
Kansallisuusaatteen ja maailmankansalaisuuden käsittelyyn tuo jännitettä professori Eero Paloheimo. Hän on suunnitellut Kiinaan ekokaupunkeja ja suhtautuu kriittisesti kansainväliseen muuttoliikkeeseen. Paloheimo ja professori U.B. Lindström ovat perustaneet ympäristön tilan huononemisen pysäyttämiseen tähtäävän Unite the Armies -kampanjan.
Itä-Uudenmaan Paasikiviseuran seminaarissa keskustelevat Kirsikka Moring, rovasti Veli-Matti Hynninen ja Helsingin Sanomien Moskovan kirjeenvaihtaja Pekka Hakala. Aiheena on Venäjä.

Unelma-kulkue Loviisassa
Ennen seminaareja järjestetään Mahdollisuuksien tori, jonka ohjelmassa on muun muassa latinotanssia ja afganistanilaista rap-musiikkia. Rauhan- ja kehitysyhteistyöjärjestöt esittelevät torilla toimintaansa. Tapahtuma huipentuu Meillä on unelma -kulkueeseen torilta Kappelinpuistoon. Meillä on unelma -kulkue järjestetään Loviisassa nyt ensimmäisen kerran.
Lauantaina vietetään Hiroshiman päivää, joten perinteinen kynttiläkulkue järjestetään illalla Laivasillalta uimarannalle. Sitä ennen muun muassa Baghdad Band esittää arabialaista musiikkia Laivasillalla. Bändin ovat perustaneet Helsingissä asuvat turvapaikanhakijat.
Ensi vuonna Rauhanfoorumi järjestetään 30. juhlavuoden merkeissä.

Marita Itävuori

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI