|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ulkoministeriö vahvistaa: GPS-häirintä tuli Venäjältä (15.11.2018 19:02)
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)
Taas uusi pohjakosketus Suomen syntyvyydessä? ? Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ?prismaperheistä? (15.11.2018 18:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan vesiskootterikiellot hämmentävät
18.07.2016Suomen Ympäristökeskuksen julkaiseman karttasovelluksen mukaan Loviisan merialueet ovat vesiskoottereille kiellettyä aluetta. Kielto hämmentää myös merivartiostoa, joka sai tiedon kielloista vasta viime viikolla julkaistusta nettikartasta. Merivartiosto ehti antaa skootterikuskeille huomautuksia, kunnes kävi ilmi, ettei koko Loviisa olekaan kiellon piirissä.

Harhaanjohtava kartta vesi-skootterikiellosta julkaistiin 12.7.2016 Suomen Ympäristökeskuksen verkkosivuilla. Kartan mukaan vanha Loviisa oli Suomen ainoa kunta, joka on kieltänyt vesiskootterit koko kunnan alueella. Kieltoalue on Suomen laajin ja suurempi kuin Etelä-Suomen kaupunkien kieltoalueet yhteensä.
Kotkan merivartiostoaseman varapäällikkö, kapteeniluutnantti Henri Leskinen kertoi, että Loviisan kieltoalueen laajuus kävi merivartiostollekin ilmi vasta viime viikolla, kun kartta julkaistiin Ympäristökeskuksen sivuilla.

Merivartiostokin ymmällään
Viikonvaihteen Small Ships Race -tapahtumassa merivartiosto antoi muutamille vesiskootterikuskeille huomautuksia kieltoalueella ajamisesta, mutta sakottamaan merivartiosto ei sentään ryhtynyt.
- Näyttää siltä, ettei kiellosta ole ihmisillä tietoa. Myös merivartiosto odottaa vahvistusta siitä, että kielto on todellisuudessa voimassa. Tiedotamme kansalaisia kiellosta, mutta emme rupea heti lehtijutun jälkeen kirjoittamaan sakkoja, vaan odotamme myös vahvistusta asiasta, Leskinen totesi.
- Meidän tehtävänä on valvoa, että näitä kieltoja noudatetaan, mutta tässä tapauksessa ei ole tarkoituksenmukaista pyrkiä kirjoittamaan mahdollisimman paljon sakkoja, Leskinen totesi.
Leskisen mukaan vesiskootterit eivät ole suurempi ongelma tai häiriötekijä kuin muutkaan vesikulkuneuvot. Hänen mukaansa vesiskootterit ovat kuitenkin usein tavallisia veneitä vaativampia laitteita ja edellyttävät enemmän harjoittelua.

Merivartiostolta huomautuksia
Yksi merivartioston huomautuksen saaneista oli porvoolainen Jere Karavirta, joka saapui Laivasillan laituriin vesiskootterillaan. Hän katsoi epäuskoisena merivartijan esittämää karttaa kieltoalueesta.
- Mistä mä olisin voinut tietää, että tämä Loviisa on kiellettyä aluetta, Jere Karavirta hämmästeli.
Myös porvoolainen Sami Sund hämmästeli Loviisan kieltoalueen laajuutta.
Aktiivinen loviisalainen vesiskootteriharrastaja Peter Waltonen kertoi, ettei hänkään ole koskaan kuullut Loviisan skootterikiellosta.
- Ajelen myös muualla Suomessa, ja kieltoalueita on harvassa. Ihmettelen kyllä, jos Loviisassa tällainen kielto on olemassa, Waltonen sanoi.

Loviisa suosittu välietappi
- Minulla on kaksi ja yhteistyökumppanilla on kaksi vesiskootteria, ja järjestämme niillä safareita esimerkiksi polttariporukoille. Skootterit lasketaan yleensä veteen Sahaniemestä. Joskus lähdetään Porvooseen, joskus Kotkan suuntaan, Waltonen kertoi.
- Loviisan Laivasilta on Helsingistä Kotkaan ajaville ryhmille hyvä ja suosittu välietappi ja tankkauspaikka, joten olisi erikoista, jos koko alue on vesiskootterikiellon piirissä, Waltonen kummasteli.

Kaupungilla ei tietoa kiellosta
- Sen ymmärrän, ettei kaikkiin paikkoihin saa skootterilla rantautua, mutta se, ettei Porvoosta saa ajaa vesiskoottereilla Laivasillalle syömään, on kyllä aika kummallista, Sund ihmetteli.
Myös markkinointisuunnittelija Jaana Laine Loviisan matkailutoimistosta kuuli vesiskootterikiellosta vasta Loviisan Sanomilta.
- Outo juttu. Meillä ei kenelläkään ole muistikuvaa tällaisesta kiellosta ja siitä miksi sellainen on haluttu tehdä, Laine aprikoi eilen.
Yhtä ymmällään ollaan myös Loviisan ympäristötoimistossa.
- En tiedä kiellosta, mutta ymmärtääkseni ympäristötoimella ei ole siihen osaa eikä arpaa, kommentoi ympäristönsuojelutarkastaja Maija Lehtomäki.
Hän kertoi lähettäneensä sekä Trafiin että Ely-keskukseen kyselyn asiasta.

”Voi olla väärinkäsityskin”
- Kyse voi olla myös jonkinlaisesta väärinkäsityksestä, Lehtomäki totesi.
Kiellon erikoisuutta korostaa sekin, että kiellon voimassa ollessa elokuussa 2003 Loviisan kaupunki oli vuokrannut Laivasillalta ranta-alueen paikalliselle vesiskootterivuokraamolle, jolla oli useita vesiskoottereita Laivasillalla.
Eilen Maija Lehtomäki löysi kieltoa koskevan Loviisan kaupunginhallituksen päätöksen, joka tehtiin vuonna 2003 vastauksena 29.6.1999 jätettyyn valtuustoaloitteeseen.
Aloitteessa ryhmä valtuuston jäseniä oli pyytänyt selviä ohjeita siitä, missä Loviisanlahdella saa ajaa vesiskootterilla ja missä ei.
Asia siirrettiin ympäristönsuojelutoimistoon valmisteltavaksi. 13.12.1999 Loviisan rakennus- ja ympäristölautakunnan ehdotuksen mukaan kaupunginhallitus päätti esittää Uudenmaan ympäristökeskukselle, että 1.5.2000 alkaen vesiskootterilla ajo Loviisan kaupungin alueella on kielletty rauhoitetuilla alueilla alueen rauhoitusaikana ja yleisillä uimarannoilla.
Lisäksi 200 metrin vyöhykkeellä rannasta ja saarista saa vesiskootterilla ajaa ainoastaan ”siirryttäessä” paikasta A paikkaan B.

Harhaanjohtava kartta
Uudenmaan ympäristökeskus teki 23.7.2003 asiassa ratkaisun, jossa se kielsi vesiskootterilla ajamisen päätöksen karttaliitteessä tarkemmin ilmenevällä Loviisan kaupungin vesialueella. Kielto ei kuitenkaan koske vesialueella sijaitsevia yleisiä kulkuväyliä eikä vesiskoottereilla ajamista vesialueella olevista venesatamista suoraan alueen yleisille kulkuväylille ja väyliltä suoraan takaisin satamiin.
Päätöksen mukaan rajoitus on, jos se on mahdollista, merkittävä vesialueelle, jota se koskee tai sen läheisyyteen. Kiellon merkitsemisestä vastaa Loviisan kaupunki.
Ympäristökeskuksen rajoituspäätös oli tiukempi kuin kaupunki olisi halunnut.

Aiheettomia huomautuksia
Kotkan merivartioaseman varapäällikkö Henri Leskinen kertoi maanantaina illalla vahvistuneen, että Syke:n sivulla julkaistu kartta on epäselvä ja harhaanjohtava.
- Saimme tiedon, ettei skootterikielto koskekaan koko Loviisan merialuetta, vaan kieltoalueen sisällä on monia erilaisia kieltoja eli kyse on eräänlaisesta useiden kieltoalueiden rajoista, Leskinen muotoili.
- Kieltojen henki on, ettei Loviisanlahdella saa pörrätä vesiskoottereilla, mutta väyliä pitkin saa ajaa ulommille vesille, Leskinen tulkitsi.
Karttasovellusta lukeva tulkitsee kartan kuitenkin niin, ettei Loviisaan saa tulla vaan pitää kiertää ulkomeren kautta.
- Totta. Sellaisen käsityksen kartasta kyllä saa, kun kieltoa ei ole tarkemmin karttasovelluksessa selitetty. Odottelemme itsekin tarkempaa kuvausta Loviisan skootterikielloista, Leskinen totesi.

Kieltoa voi hakea kuka tahansa
Syke:n tiedotteen mukaan määrätyillä vesialueilla voidaan kokonaan kieltää vesikulkuneuvolla liikkuminen määräajaksi tai toistaiseksi tai rajoittaa sitä. Kielto tai rajoitus voidaan antaa liikenteen, ympäristön, kalastuksen tai muun elinkeinon suojaamiseksi tai yleisen virkistyskäytön tai muun yleisen edun vuoksi.
Tietyn moottorikäyttöisen vesikulkuneuvotyypin käyttö voidaan aluekohtaisesti kieltää tai käyttöä voidaan rajoittaa sitä.
Perusteena on, että käyttämisestä aiheutuu erityisen huomattavaa haittaa luonnolle tai muulle ympäristölle, kalastukselle tai muulle elinkeinolle, yleiselle luonnon virkistyskäytölle tai muulle yleiselle edulle.
Esityksen kiellon ja rajoituksen määräämiseksi voi tehdä kunta, kunnan jäsen tai sellainen viranomainen, yhteisö tai vesialueen omistaja, jota asia koskee.
Kieltoaluekartta löytyy Googlen avulla hakusanoilla ”Syke” ja ”Rajoitukset”.

Arto Henriksson

LKinkki Syken karttasovellukseen. Klikkaa kieltoaluetta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI