|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomalaisten Trumpille ja ?haravoinnille? naureskelu sai nolon lopun: ?Supervallan johtajan ajatus oikea? (19.11.2018 11:01)
Sitra laskee: Näin Suomi voi vähentää päästöjään 60% ? villi visio yli 800 000 sähköautosta (19.11.2018 10:50)
Valoa synkkyyteen ? Suomella sittenkin maailmanluokan mäkikotka (19.11.2018 10:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ruokahävikkiä pienemmäksi
28.06.2016Loviisa toimii pilottikaupunkina uuden ruokahävikkiä vähentävän sovelluksen julkaisussa. Froodly–nimeä kantava puhelinapplikaatio tulee käyttöön heti heinäkuun alusta.

LOVIISA Froodly on iOS ja Android puhelimiin optimoitu sovellus, jonka tarkoituksena on auttaa kuluttajia löytämään elintarvikkeita parasta ennen – alennuksella. Lisäksi sovelluksella on myös suurempi, yhteiskunnallinen tavoite: vähentää ruokahävikkiä valtakunnallisella tasolla.

Älytöntä tuhlausta

Suomessa roskiin päätyy vuosittain noin 400 – 500 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Päivässä se tekee noin miljoona kiloa. Hävikki on yhteenlaskettu summa kotitalouksista, kaupoista, kouluista, ravintoloista ja muista toimijoista.
– Jokainen ymmärtää, että on aivan järjetöntä heittää noin paljon vaivalla tuotettua syötävää roskiin, päivittelee froodleri Merene Hovilainen.
Järkevästä kulutuksesta kiinnostunut loviisalainen kertoo hypänneensä viime vuonna perustetun start-upin kyytiin heti sovelluksesta kuultuaan. Ympäristöä säästävät valinnat ovat hänelle lähellä sydäntä.
– Seuraan muutenkin kauppojen alennuksia ja pyrin olemaan eettinen kuluttaja. Froodler tekee siitä helpompaa, Hovilainen pohtii.
Tähän mennessä sovellusta on testattu Helsingissä. Suuressa kaupungissa aloittelevan yrityksen on vaikea erottua massasta. Yhteisöllinen Loviisa valikoitui siksi kasvualustaksi.
– Meillä on hyvät lähtökohdat, mutta kehitykseen tarvitaan lisää käyttäjiä. Loviisa on sopivan kokoinen kaupunki pilottiprojektiin, toteaa sovelluksen kehittäjä Choi Ling.

Molemminpuolinen hyöty

Kuluttajan ja kaupalliset toimijat yhteen saattava applikaatio sisältää molempien kannalta positiivisia aspekteja. Kuluttajalle sovellus tarjoaa helpon työkalun vaikuttaa omien ruokaostosten hintaan.
– Ruokakulut ovat helpoin tapa säästää kuukausimenoissa. Esimerkiksi sähköt, vuokrat ja vedet ovat kiinteitä kustannuksia, mutta kaupassa käydessä aletuotteilla voi säästää pitkän pennin, Hovilainen kommentoi.
Kaupoille puolestaan sovellus vähentää hävikkiä ja luo positiivista mielikuvaa.
– Ihmiset ovat entistä tietoisempia toimijoiden eettisistä valinnoista ja Froodlyn kautta kaupat voivat helposti nostaa imagoaan, Choi painottaa.
Lisäksi ruuan hävittäminen on Suomessa kallista. Kun vaihtoehtoina on ruuan roskiin heittäminen tai sen myyminen alehintaan, on jälkimmäinen vaihtoehto kaikin tavoin fiksumpaa.
– Lisäksi aletuotteiden perässä kauppaan tullut kuluttaja tekee loputkin ostoksensa samalla kertaa, mikä on positiivista toimijan kannalta, Choi järkeilee.
Molemmat naiset uskovat myös, että kuluttajat eivät aina ymmärrä päiväysten merkitystä. Froodlyn avulla tuotteiden käyttökelpoisuutta tuodaan esille.
– Parasta ennen -päiväys kertoo, että vähintään tähän päivään asti tuote säilyttää tyypilliset ominaisuutensa. Tuotetta voi käyttää päiväyksen jälkeen. Yleensä omat aistit kertovat parhaiten, milloin ruoka ei enää sovellu syötäväksi, Hovilainen korostaa.

Kaksi käyttäjäryhmää

Loviisan seudun toimijoista mukana ovat jo K–Supermarket, S–market, Sakura, Thai Tip Food, Tuhannen tuskan kahvila, Saltbodan, Degerby Gille ja Ölvin.
Loviisalaiset voivat lähteä mukaan lataamalla sovelluksen tai ryhtymällä froodlereiksi.
– Sovelluksellamme on oikeastaan kaksi käyttäjäryhmää. Kuluttajat, jotka etsivät alennuksia kotiseudultaan, sekä froodlerit, jotka lataavat alennuksia sovellukseen, Hovilainen luonnehtii.
Froodlerit ovat aktiivisia kuluttajia, jotka ovat kiinnostuneita ympäristöstään ja ruokahävikkien vähentämisestä. Hyväntekijät lataavat kuvia elintarvikkeista parasta ennen –alennuksessa ja saavat näin pisteitä, joilla voi lunastaa esimerkiksi herkullisen lounaan tai kahvihetken. Innostuneita ruohonjuuritason vaikuttajia etsitään koko ajan lisää ja mukaan voi ilmoittautua yrityksen kotisivuilla. Jos alennusten metsästys ei innosta, voi sovellusta käyttää vain sopivien tuotteiden bongailuun.
Kaupat ja ravintolat voivat myös itse ladata alennuksiaan kuluttajien nähtäville. Sovelluksen käyttö on kuluttajille täysin maksutonta.
– Ravintolat ja kahvilat ovat ainoat toimijat, jotka lataavat alennuksensa itse. Sulkemisajan lähestyessä ravintola voi ilmoittaa myyvänsä ylijääneet annokset halvempaan hintaan. Tällöin kuluttaja, joka ei esimerkiksi jaksa laittaa iltapalaa voi hakea itselleen aterian, Hovilainen miettii.

Kuluttajayhteisö avainasemassa

Froodlyn kehittäjät painottavat, että pelkkä sovellus ei poista hävikkiä, vaan sitä käyttävä yhteisö.
– Loviisassa olemme iloksemme saaneet todella positiivisen vastaanoton. Kaupunki on ottanut meidät avosylin vastaan ja monta toimijaa on lähtenyt mukaan, Choi suitsuttaa.
Varsinkin Loviisan ruokakauppojen osallistuminen on ilouutinen.
– Suomessa ruokakaupat ovat varsin ketjuvetoisia, eli niiden mukaan saaminen on vaatinut vähän enemmän työtä. Kauppiasvetoisissa kaupoissa päätökset ovat syntyneet helpoiten, Choi selittää.
Nyt sopimuksien synnyttyä pallo heitetään kuluttajille. Päätavoitteena on nostaa ruokahävikkiongelma ison yleisön tietoisuuteen, aktivoida ihmisiä ja tehdä järkevä kulutus helpommaksi.
– Kuluttajat ovat se kantava voima ja toivommekin, että loviisalaiset lähtevät kokeilemaan sovellusta rohkeasti, Hovilainen sanoo.

Tavoitteena kasvu

Tällä hetkellä toiminta on pientä. Tavoitteena on kuitenkin tehdä sovelluksesta valtakunnallinen ilmiö ja näin ollen vähentää koko Suomen ruokahävikkiä.
– Loviisa toimii pilottikaupunkina. Aloitamme täältä, keräämme palautetta, kehitämme sovellusta ja haemme lisää käyttäjiä, Choi kertoo.
Syksymmällä tarkoituksena on saada mukaan myös keskustan koulut. Myös muiden toimijoiden, joilta syntyy ruokahävikkiä, toivotaan liittyvän sovelluksen piiriin.
– Kouluissa on nykyään hyvät ruuat, ja sen hyödyntäminen pientä maksua vastaan voisi olla hyvä ratkaisu esimerkiksi ikääntyville kaupunkilaisille, joille ruuan laittaminen tuottaa ongelmia, Hovilainen pohtii.
Kasvavan yhteisön lisäksi ajatuksena on tuottaa käyttäkokemusta tukevaa sisältöä.
– Esimerkiksi alennusten pohjalta rakennetut reseptit blogimuodossa ovat suunnitteilla, Hovilainen toteaa.
Sitä ennen sovelluksen Facebook-sivuille päivitetään aiheeseen liittyviä postauksia ja tiedotetaan tapahtumista. Sovellus on ladattavissa Appstoresta ja Play-kaupasta.
– Loviisasta lähdetään ja toivottavasti levitään koko Suomeen. Toivomme, että kaikki lähtevät rohkeasti ainakin kokeilemaan sovelluksen positiivisia vaikutuksia, Choi alleviivaa.

Charlotta Forsberg
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI