|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisa teki hyvän tilinpäätöksen, mutta tulevaisuus huolestuttaa
10.06.2016Loviisan kaupunki teki viime vuodelta ennakoitua paremman tilinpäätöksen. Kaupunki kuitenkin velkaantuu kiivasta tahtia. Myös henkilöstön sairauspoissaolot huolestuttavat.

Kaupunginvaltuusto piti keskiviikkona viimeisen kokouksena ennen kesälomien alkua. Viime vuoden tilinpäätös hyväksyttiin yksimielisesti.
Vuoden 2015 tilinpäätös on kaupungin tuloksen kannalta hyvä. Talousarvion ennakoitu 1,8 miljoonan euron alijäämä on saatu kääntymään 324 000 euroa ylijäämäiseksi. Huolestuttavaa on, että työllisyyden hoidon kustannukset nousivat jopa 1,4 miljoonaan euroon.
Rkp:n ryhmäpuheenvuoron pitänyt Otto Andersson kehui kaupungin viime vuoden tilinpäätöstä ja sitä, että tarkastuslautakunnalla on selkeä näkemys siitä, miten nostaa puutteita esiin. Konkreettisia ja selkeitä esityksiä, miten jatkossa edetään.
Hän kuitenkin kertoi ryhmänsä huolesta kaupungin henkilöstön jaksamisesta. Sairauspoissaolot ovat lisääntyneet ja Loviisan pitäisi olla tässäkin esimerkkinä.
– Kehityskeskustelut antavat alaisille ja esimiehille mahdollisuuden kehittää työtään.
Siksi ryhmä patisti toteuttamaan kehityskeskustelut siinä laajuudessa, kuin on sovittu.
– Erityiseksi painopisteeksi on asetettava, että kehityskeskustelut käydään.
– Mitä paremmin henkilöstö voi, sitä parempi on kaupungin tulos ja kuntalaisten saamat palvelut.
Sairauspoissaolojen määrä kasvoi kokonaisuutena hieman vuodesta 2014. Suhteutettuna henkilöstömäärään sairauspoissaolot olivat 13,3 työpäivää työntekijää kohden. Sairauspoissaolojen kasvuun vaikutti erityisesti perusturvakeskuksen ja kehittämispalveluiden muita keskuksia epäedullisempi kehitys. Sivistyskeskuksessa sairauspoissaolot vähenivät 12 prosenttia. Muissa keskuksissa muutokset olivat vähäisempiä.
Viime vuonna toteutetun henkilöstökyselyn mukaan henkilöstö kokee aiempaa useammin stressiä työssään ja henkilöstön mahdollisuudet vaikuttaa työn määrään ja työtahtiin ovat heikentyneet vuodesta 2011. Tiedonkulku saa myös aiempaa huonomman arvosanan.
Loviisan kaupungissa oli vuoden 2015 lopussa voimassa yhteensä 1 111 päätoimista palvelussuhdetta. Näistä oli vakituisia 875 ja määräaikaisia 236. Sivutoimisia palvelussuhteita oli lisäksi 97 henkilöllä. Kaupungin palveluksessa oli siten yhteensä 1 208 työntekijää, mikä oli 21 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Liikaa säätämistä
Andersson kannusti valtuustoa lähestymään asioita myönteisessä hengessä. Hänen mielestään luottamushenkilöiden aikaa ja energiaa on mennyt liiaksi ivailuun, pitkiin menettelykeskusteluihin ja yleiseen säätämiseen.
– Paremmasta yhteistyöstä ei olisi haittaa. Loviisa tarvitsee vähemmän virheiden etsimistä, enemmän yhdessä tekemistä. Positiivisuuden lisääminen ei merkitse sitä, ettei epäkohtiin saisi puuttua. Päinvastoin. Mutta miten se tehdään, on eri juttu.
Myös perussuomalaisten Saara Lång kiinnitti ryhmäpuheenvuorossaan huomiota kaupungin henkilöstöön.
– Usein valtuustossa keskitytään pyörittelemään isoja lukuja ja siihen, että luottamus- ja virkamiesten tulisi toimia hyvin yhdessä. Mutta hyvä tulos on jokaisen yksittäisen kaupungin työntekijän yksittäisen työpanoksen ansiota. Hyvin tehty, bra jobbat!

Tulot laskevat, menot kasvavat
Sdp:n Pertti Lohenoja keskittyi tilinpäätöksen numeroihin.
Hän kiinnitti huomiota tilintarkastajan patistukseen saada kaikilta kaupungin tytäryhteisöiltä edes helpotettu sanallinen selvitys.
Osavuotiskatsauksen mukaan konserniyhteisöiltä pyydettiin sanallista selvitystä niiden toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutumisesta tammi-huhtikuulta. Selvityksiä ei kuitenkaan saatu Rauhalan liiketalo KOY:ltä, Tesjoen Liikekulma KOY:ltä eikä Ruotsinpyhtään eläkeläisasuntojen säätiöltä.
Sekä tilintarkastuskertomuksessa että osavuotiskatsauksessa asiaan kiinnitetään huomiota.
– Oletettavasti kaupunginhallitus ryhtyy asiassa toimenpiteisiin lähiaikoina. Koska tilintarkastaja on tästä huomion tehnyt ja asian kuntoon panemista on tarkastuslautakunta ja tilintarkastaja esittänyt jo muutaman vuoden ajan.
– Varmastikaan vuoden päästä ei tule lausuntoa pienellä huomiolla.
Lohenoja kiinnitti huomiota konsernitilinpäätökseen, jota uuden kuntalain mukaan pitäisi seurata. Verotuloja saatiin viime vuonna arvioitua enemmän, samoin valtionosuuksia.
– Edellisvuoteen verrattuna toimintatuotot laskivat 800 000 euroa ja toimintakulut nousivat 700 000 euroa. Tulot laskevat ja menot lisääntyvät. Ei ollut hyvää kehitystä tämä, kun ollaan koetettu nuukasti elää. Sopeuttamis- ja tehostamistoimia pitää jatkaa.
Hän kiinnitti huomiota ennustettuun alijäämän kasvuun tulevina vuosina.
– Alijäämä voi näin mennen olla jopa kolme miljoonaa euroa vuosittain, kun nyt ylijäämää on kertynyt 3,7 miljoonaa. Muutoksia tulee nopeasti. 2011 alijäämää oli viisi miljoonaa euroa ja se on saatu hyvin nousemaan. Jatko näyttää pahalta.
Lohenoja oli huolissaan isoista vaihteluista, vaikka ”ensimmäinen kriittinen piste on miinus 7,5 miljoonassa eurossa. Ei siihen monta vuotta mene näillä näkymin.”
Myös konsernin omavaraisuusaste on laskenut vuosittain (nyt 40,9 prosenttia, kun tavoitteena pitäisi olla yli 70 prosenttia) ja suhteellinen velkaantumisaste on kasvanut 49,5 prosenttiin, kun valtion arviointimenettelyn raja on 50 prosenttia.
Valtiovarainministeriö seuraa kuntien taloutta. Viisivaiheisessa prosessissa arvioidaan, tarvitseeko kunta arviointityöryhmän ehdotuksen tervehdyttämisohjelmaksi. Arviointiryhmässä on mukana valtiovarainministeriön edustaja. Menettelyn viimeinen vaihe on, joko toteuttaa tervehdyttämisohjelma tai kuntajakoselvityksen asettaminen.
Viime vuosi meni kuitenkin Lohenojan mukaan onnella melko hyvin.
– Kaiken kaikkiaan kohtalainen oli viime vuosi. Töitä täytyy tehdä, että seuraavista vuosista tulee yhtä hyviä.

Viimeinen Loviisa-ihme?
Kokoomuksen Janne Lepola jälleen kerran nähtiin Loviisa-ihme, kun tilinpäätös osoittautui jälleen kerran budjetoitua paremmaksi.
– Ihmettä ei tule tapahtumaan. Olemme tehneet merkittävät investointipäätökset. Kulumme tulevat nousemaan.
Lepola korosti hyvän esimiestyön merkitystä.
– Sairauspoissaolot ovat järkyttävät. Tämä vaikuttaa kaupungin tuottavuuteen merkittävästi. Hyvän esimiestyön merkitys sairauslomien vähenemiseen on kaikkein vaikuttavinta ja tähän tulee panostaa.
Hän kiinnitti huomiota myös kaupungin organisaatioon, joka on kokoomuksen mielestä liian iso kaupungin kokoon verrattuna.

Marita Itävuori

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI