|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


"Ei parakkeja vaan palatseja"
31.05.2016Voitaisiinko omista kouluistaan evakkoon joutuneet koululaiset sijoittaa jo olemassa oleviin kaupungin tiloihin vuokrattavien parakkien sijaan?


Loviisalainen Kalle Jalkanen haluaa synnyttää keskustelua siitä, ettei kaupunki tilaisi parakkeja väistötiloiksi vaan sijoittaisi evakkoon joutuneet koululaiset jo olemassa oleviin tiloihin.
- Mieluummin palatseihin tai muuten inhimillisimpiin tiloihin, hän sanoo.
Jalkanen nostaa esiin myös kouluparakkien kalleuden.
- Lovisa högstadiumin väistötilojen, eli rakennusaikana tarvittavien kouluparakkien vuokrakustannuksiksi arvioidaan 1,5 miljoonaa euroa. Parakeista, joista ei jää mitään jäljelle, ne tuodaan ja viedään pois. Mitään ei jää jäljelle eikä mitään synny. Lisäksi tulevat käyttökustannukset, lämmitys, sähkö ja ylläpito, hän listaa.
Jalkanen kertoo ottaneensa asian keskustelun tasolla esille teknisessä lautakunnassa ja toivoi eilen että Loviisan kaupunginhallitus ottaisi asian ylimääräisenä asiassa kokouksessaan maanantai-iltana. Hän näkisi jo olemassa oleviin tiloihin sijoittamisen myös kaupungin johdolle ja päättäjille mahdollisuutena näyttää esimerkkiä siinä, että he siirtyisivät väistötiloihin ja luovuttavat omat tilansa koululaisten käyttöön.

Jalkasen eri vaihtoehdoissa hän on laskeskellut, että jos parakkeja ei otettaisi, jäisi tämä 1,5 miljoonaa euroa Loviisaan ja säästöä syntyvän puolesta miljoonasta miljoonaan euroon eri vaihtoehtojen mukaan. Väistötiloiksi hän listaa raatihuoneen, osat viereisestä seurakuntatalosta sekä kirjastosta. Auditorio löytyisi Kino Marilynistä.
- Näistä rakennuksista löytyy tilat sekä gymin että högiksen tarpeisiin koko väistötilanteen ajaksi. Tarvittavat muutostyöt ovat hyvin vähäisiä ja ehostavat näitä tiloja. Muutokset eivät mene hukkaan, Jalkanen sanoo.

Talovahti jäisi

Hän toteaa, että raatihuoneelta löytyy kaksi valmista kokoustilaa, jotka sopivat luokkakäyttöön, kaksi tai kolme työtilaa pienemmille luokille sekä kaikki tarvittavat oheistilat. "Pienemmät" johtajat hän sijoittaisi keskustan kiinteistöitä vuokrattaviin, nyt tyhjillään oleviin liike- ja toimistotiloihin. Kaupunginjohtajan sihteereineen hän jättäisi raatihuoneelle talonvahdiksi.
- Seurakuntakeskukseen mahtuu hyvin kolmesta viiteen luokkaa. Tapahtumatilat jaetaan opetustiloiksi eikä kirkkoherrojen tarvitse väistyä mihinkään. Kirjastoon voi sijoittaa kahdesta viiteen luokkaa, jos harvemmin lainattavien kirjojen varastointi tiivistetään ja kirjaston kohtaamispalvelut järjestellään sekä sijoitellaan uudestaan ja toiminta voisi jatkua. Kino Marilyn toimisi koulupäivinä auditoriona ja elokuvateatteritoiminta jatkuu normaalisti, hän kuvailee.
Viranhaltijoiden työtilojen käyttö samalla tulisi uudelleen arvioitavaksi ja ajanmukaistuvan.
- Todelliset tilantarpeet täsmentyvät. Tänä päivänä isotkin, menestyvät ja tehokkaat organisaatiot toimivat ilman, että jokaiselle työntekijälle on varattu omaa, yksityistä työtilaa.
Mikäli nämä tilat eivät riittäisi, löytää Jalkanen lisätiloja lähiympäristöstä lisääkin, esimerkiksi Hotel Degerbyn. Hän on keskustellut hotelli Degerbystä puolet omistavan henkilön kanssa, joka olisi valmis vuokraamaan puolet hotellista, eli 25 * hotellihuonetta kolmeksi vuodeksi 350 000 eurolla.
- Koulukäytössä huonetiloista saadaan yhdistämällä helposti 10 luokkahuonetta. Koulutiloihin olisi oma sisäänkäynti. Arvioidut kokonaiskustannukset vuokrineen ja muutostöineen jäisivät reilusti alle miljoonan, eli säästö parakkiratkaisuun verrattuna olisi ainakin 700 000 euroa ja kaikki rahat käytetään Loviisassa, Jalkanen toteaa.
Hän näkee, että hotellitiloja voidaan käyttää myös kaupungin johdon ja viranhaltijoiden väistötiloina. Myös entinen Skanssi olisi vuokrattavissa kolmeksi vuodeksi.
- Vuokra koko ajalta olisi 100 000 euroa.
Skanssin tiloihin vaadittaisiin isommat muutostyöt. Jalkanen on laskenut, että noin 1 000 neliömetrin suuruisten tilojen muutostyöt väliaikaiseksi koulukiinteistöksi maksaisi noin 800 000 euroa.
- Toteutusaika olisi päätöksestä ja rakennusluvasta noin neljä kuukautta. Kokonaiskustannukset jäävät reilusti alle miljoona euroa, ja kaikki rahat käytettäisiin Loviisassa.
Jalkanen on katsellut tällä silmällä myös sairaalan aluetta mukaan lukien Itäisen Tullikadun varrella olevat rakennukset, jotka ovat kaupungin omistuksessa.
Hän kertoo saaneensa ajatuksensa ilmoille heitettyä palautetta siitä, että olemassa oleviin tiloihin oppilaita sijoitettaessa olisi tehtävä käyttötarkoituksen muutos, eikä sitä ehdittäisi tekemään.
- Nyt on kyse suurista rahoista. Jos kaupunki voi säästää puolesta miljoonasta miljoonaan euroon, voisi lykätä kesälomia ja tehdä ylitöitä, arvioi Jalkanen.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

*Uutista korjattu 31.5.2016 klo 09.30.: Matti Rahkonen olisi valmis vuokraamaan 25 hotellihuonetta, ei 50 huonetta, kuten alkuperäisessä tekstissä esitettiin.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI