|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisa säilyttää kaikki kyläkoulut ja rakentaa kaksi uutta koulua
25.05.2016Loviisan valtuusto hyväksyi yksimielisesti kaupunginhallituksen esityksen, jonka mukaan Loviisan kaikki kyläkoulut säilytetään ja lisäksi rakennetaan uusi koulu Koskenkylään sekä nykyisen Högstadiumin paikalle vuosina 2017-2020.
Eniten keskustelua syntyi uuden Högstadiumin sijoituspaikasta. Osa halusi selvittää vaihtoehtoisia paikkoja, mutta valtuuston enemmistö päätyi lopulta selkein äänin 40-13 ja 5 tyhjää purkamaan nykyisen Högstadiumin ja rakennuttamaan samalle paikalle uuden koulurakennuksen.

Viimeinen vääntö käytiin varsinaisen päätöksen jälkeen kokoomuksen toivomusponnesta, jossa todettiin, etteivät keskustan koulut saa kärsiä tuntikehyksessäään kyläkoulujen säilymisestä. Pontta ei kuitenkaan hyväksytty, sillä senn kannalla oli alle puolet valtuustetuista, käsiäänestyksessä 14.

Loviisan tulevasta kouluverkosta keskusteltiin lähes kaksi ja puoli tuntia eilisltana kaupunginvaltuuston kokouksessa. Lopuksi päästiin äänestämään. Ensimmäisessä äänestyksessä vastakkain olivat Leena Lindforsin (r.) muutosehdotus ja Nina Peren (kok.) muutosehdotus. Molemmat koskivat kouluverkon asteittaista supistamista. Lindforsin muutosehdotus voitti 34-10, 15 tyhjää.

Toisessa äänestyksessä vastakkain olivat Lindforsin muutosehdotus ja Thomas Rosenbergin (r.) muutosehdotus, joka koski högstadiumin paikkaa. Hän esitti, että uuden högiksen paikaksi tulee koulun nykyinen paikka, eikä paikkavaihtoehtoja selvitetä, kuten kaupunginhallituksen pohjaesityksessä ehdotettiin. Rosenbergin muutosesitys voitti 40-14, 5 tyhjää.

Kolmannessa äänestyksessä vastakkain olivat pohjaehdotus ja Rosenbergin muutosehdotus. Rosenbergin muutosehdotus voitti 46-13.
Pisin keskustelu käytiin uuden högstadiumin paikasta. Osa valtuutetuista oli valmis hyväksymään sen, että högis rakennetaan nykyiselle paikalle. Osa olisi halunnut selvittää vielä muitakin paikkavaihtoehtoja.

Rkp:n ryhmäpuheenjohtaja Patrik Stenvall analysoi kouluverkkoasian jakavan mielipiteet: on seutupolitiikan takia kyläkouluja kannattavat ja kasvatusnäkökulmaa painottavat keskittämisen kannattajat.

Investointien suhteen ryhmässä on suurempi yksimielisyys: uusi högstadium on rakennettava samaan paikkaan kuin missä nykyinen koulurakennus sijaitsee. Lisäksi Koskenkylään tarvitaan uusi suomenkielinen koulu. Molemmat hankkeet on ryhmän mielestä toteutettava mahdollisimman nopeasti.

Sdp:n Pertti Lohenoja totesi esityksen olevan hyvä ja ryhmän olevan sen kannalla. Kokoomuksen Janne Lepola arvioi, että kouluverkkoa on nyt selvitetty riittävästi ja että nyt on päätöksenteon aikana.
Nykyinen högstadiumin paikka ei ole ryhmän mielestä hyvä ja liikuntahalli elinkaarensa päässä.

Uusi opetussuunnitelma saattaa merkitä sitä, että opetusta ei voi tulevaisuudessa järjestää pienissä kouluissa.

Valtuuston tehtävänä on päättää isoista linjanvedoista. Tehtävänä ei ole päättää jokaisesta nippelistä. Ei tehdä tästä sirkusta.

Saara Lång(ps.) totesi, että vihdoin näyttää hyvältä ja että pohjaehdotus on juuri sen näköinen, kuin ryhmä on toivonut.
– Päätetään nyt vain kouluverkosta eikä aleta kinata högiksen paikasta tai siitä, tuleeko Koskenkylän kouluun tehdä myös kirjasto. Päätetään kouluverkosta, kun ollaan vihdoin tähän tultu. Koulun paikka tulisi alistaa kaupunkisuunnittelulle. Vasemmiston Armi Lindell painotti, että pienimmissä kouluissa on opetettava neljä asiaa, kun luokka-asteita on neljä. Aikaa opetukseen jää 11 minuuttia. Isossa koulussa aikaa on puoli tuntia, kun luokka-asteita on yksi. Hän lisäsi, että vanhemmat haluavat pitää kiinni koulun seinistä ja että se on vaikeuttanut päätöksentekoa.

– Seinien sisällä voi järjestää toimintaa, vaikka oppilaita ei olisi. Luottamushenkilönä koen, että olen vastuussa päätöksistä myös lapsille. Millaista opetusta ja opetusympäristön he ansaitsevat. Koulu on lapselle tärkeä paikka ja koulun on tarjottava hänelle mahdollisimman laadukasta opetusta, oli päätös tänä iltana mikä tahansa. Päätöksen jälkeen nähdään, mikä on todellinen vetovoima: koulut alkavat kasvaa ja muutaman vuoden päästä ei minikouluja ole. Högis ja Koskenkylän koulu tarvitaan. Siitä ei voi enää kiistellä.

Vihreiden Timo Noroviita opettaa seiskalla maantietoa ja bilogiaa, eikä hän ole huomannut koululaisten taidoissa eroja.
– Ihan kaikkea uuden ops:n mukaista opetusta ei ehkä pienissä kyläkouluissa pystytä opettamaan, mutta sen sijaan kasvatuksellista yhteistyötä.

Laillisuusryhmän Kari Hagfors painotti, että kaupungin on vahvistettava kasvavien alueiden kasvua. Hän otti esimerkiksi Isnäsin, jonka asukasluku ja varsinkin lasten ja nuorten määrä on viime vuosina kasvanut, sama tilanne on myös Koskenkylässä.
Kaupungin toisella laidalla, Teutjärven koulussa, kasvaa tulevia biotalouden osaajia peltojen keskellä, hän siteerasi kyläläisen kirjoitusta. Hagfors ilmoitti kannattavansa varauksetta kaupunginhallituksen esitystä säilyttää nykyinen kouluverkko.

Kokoomuksen Päivi Melamies katsoi taaksepäin ja totesi kehityksen olleen tarpeen: koulumatkalla ei enää ammuta jäniksiä eikä kouluun soudeta myrskyn keskellä.
Hän selvitti ministeriön uusimpia turvallisuusvaatimuksia. Lisäksi koulutuksen on oltava tasapuolista ja yhdenvertaista.
– Jos näillä mennään, eli koulut säilytetään, on ne korjattava sekä teknisesti että pedagogisesti täyttämään nykyajan vaatimukset.

Leena Lindfors (r.) muistutti, että kun uutta Loviisaa luotiin, pidettiin hyvänä kolmen opettajan kouluja. Hän teki muutosesityksen, joka oli sama kuin sivistyslautakunnan kokouksessa, eli että pienemmistä kouluista siirryttäisiin vaiheittain isompiin koulukeskuksiin.

Thomas Rosenberg (r.) ei allekirjoittanut ryhmäpuheenjohtajansa analyysiä kahdesta ryhmittymästä, jossa vastakkain olisivat seutupolitiikka ja kasvatukselliset näkökohdat.
Rosenberg teki vastaehdotuksen, jonka mukaan högiksen kohta muutettaisiin niin, että uusi högis sijoitetaan samalle paikalle kuin nykyinen ja siinä otetaan huomioon, että koulua voidaan myöhemmin laajentaa mahdollisen yhtenäiskoulun tarpeisiin.

Satu Hämäläinen (sd.) totesi, että oppiasmäärien ennustetaan lähivuosina laskevan 19 prosentilla nykyisestä yli 1 600 oppilaasta.

Antti Väkevä (ps.) allekirjoitti Rosenbergin esiin nostamat asiat lähes kokonaan mutta ihmetteli, onko högiksen sijaintipaikka päätettävä tänä iltana.

Otto Andersson (r.) inspiroitui Rosenbergin puheesta: Andersson katsoi, että koulun koko ei sanele, ovatko oppimistulokset hyviä vai huonoja vaan siitä, ovatko opettajat päteviä vai ei. Huoli opetuksen tasosta on hänen mukaansa tullut ilmi usean vanhemman yhteydenotosta.
– Kaikilla oppilailla pitää olla oikeus pätevään opettajaan.
Hän siteerasi Nelson Mandelaa, joka luonnehti koulutusta tärkeimmäksi aseeksi. Hän kannatti Leena Lindforsia ja sivistyslautakunnassa tehtyä esitystä. Hän vastasi lisäksi Väkevälle, että högiksen tilanne on ratkaistava mahdollisimman nopeasti koulurakennuksen akuuttien, oppilaille aiheuttamien terveysongelmien vuoksi. Joku muu kuin nykyinen sijaintipaikka aiheuttaisi muun muassa kaavamuutoksia ja mahdollisesti myös valituksia.
– Tehdään päätös. Päästään rakentamaan.

Nina Pere (kok.) teki muutosehdotuksen, jonka mukaan Teutjärven koulu lakkautetaan ja oppilaat siirretään kirkonkylään lukuvuodelle 2017-2018. Uusia ykkösluokkalaisia Teutjärvelle ei enää otettaisi lukuvuodelle 2016-2017.

Koskenkylän koulukeskuksen valmistuttua Isnäsin molempien koulujen oppilaat siirrettäisiin Koskenkylään. Lisäksi seurattaisiin koulujen oppilasmäärien kehitystä ja otettaisiin huomiion opetussuunnitelman edellyttämät tilatarpeet.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirén totesi tilapäällikön kanssa keskusteltuaan, että högiksen sijoittaminen jonnekin muualle kuin nykyiseen paikkaan taarkoittaisi sitä, että koulusta pitäisi tehdä nykyistä suurempi ja se nostaisi puolestaan uuudisrakennuksen kustannuksia.

Kokoomuksen Juha Karvonen piti parempana, että högiksen paikka selvitetään hankesuunnitelman yhteydessä, ei valtuustosalissa samanaikaisesti kouluverkkopäätöksen kanssa.

Vasemmiston Bosse Lindfors kauhisteli investointien laajuutta, vaikka lähtökohtana kouluverkkoselvitykselle olivat säästötarpeet. Lisäksi muitakin investointeja on tulossa, eivät vain koulut.

Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva muistutti, että kaavamuutoksiin tarvittavaa aikaa ei ole högiksen osalta käytettävissä.

Vasemmiston Jerry Träskelin oli samoilla linjoilla: kaavamuutokset ja mahdolliset kaavamuutokset viivyttävät hanketta liikaa, vaikka sinänsä hän piti valitettavana, että valtuusto on jälleen pakkoraossa tekemään kiireellisiä päätöksiä.

Marita Itävuori

Loviisan Sanomien livelähetystä seurataan keskiviikkoiltana ennätyksellisen monissa paikoissa.Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI