|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Rakkautta rajattomasti
20.07.2004Lapinjärven kesäteatterin näytelmävalinta, Reino Helismaan kirjoittama komedia, Me tulemme taas, kolahtaa suven herkistämään ihmismieleen kuin äyskäri veneen pohjalle.

Myllyn nurkan takaa kurkistava keluvene kielii tukkilaisten tulosta. Pirtissä odottelevat britsit pedattuina kortteeraavia tukkipoikia, hellalla kaipaa kahvipannu sumpin kiehauttajaa ja soppakattila nälkäiset vatsat ruokkivaa kokkia. Supisuomalainen maisema kesähehkussaan ympäröi hulppeana lavasteena uutterien ihmiskäsien luoman tapahtumapaikan, jossa Helismaan tukkilaisromantiikka virkoaa eloon, muistuttaen entisaikoina vihreän kullan taipaleesta jokilatvoilta vesiteitä pitkin sortteereille - päätyen viimein jatkojalostukseen sahatavaraksi.
Pikkuisen kummastuttaa yhdessä ovessa nimi, Carillo – mahtaako makaronimaa olla EU:n myötä mausteena mukana, vai onko Alko perustanut Lapinjärvelle Carillo-myymälän ilmaisin kuljetuksin? - Toki 50-luvullakin saapasmaan suklaasilmäisiä marcelloja eksyi maahamme naisten sydämiä rynkyttämään, joskin harvalta casanovalta jäi sukunimi lemmityn ulko-oveen, kelailee kerkeävä katsoja muistojaan...

Helismaan henkeen

Ohjaaja Keijo Romppainen ei ole iskenyt kirvestään kiveen ryhtyessään kouluttamaan Lapinjärven nuorisoseuran teatterikärpäsen puraisemaa joukkoa. Viimekesäinen onnistunut ensiesiintyminen on antanut selvästi näyttelijöille uskallusta heittäytyä entistä estottomammin tunteidensa ja luomisvoimansa viemäksi.
Esiintyjien puheilmaisu on luontevoitunut ja ulkoluvun maku vähentynyt. Esitys on kauttaaltaan tiivis, eikä onttoja taukoja synny, sillä siirtymät sujuvat nytkähtelemättä ja kohtaukset nivoutuvat toisiinsa mukaansatempaavien ja railakkaiden lauluesitysten nosteessa. Musiikkia myötäilevä, svengaava liikekieli saa näyttämön elämään. Musiikin osuus on runsas ja nostalgisuudessaan se kaivaa esiin buona serat, tulisuudelmat jne. Kaksi vanhaa tukkijätkää soi tunnelmoiden iltaan. Ruokapöydän ääressä tukkilaisten repäisemä biisi, Nakit ja muusi, on hilpeä nonsence-italian ja suomenkielen mixaus!
Romppainen tavoittaa Helismaan rillumarei-fiiliksen ja samalla rehellisen ja rempseän tukkijätkän elämänfilosofian. Raavas tukinuitto kuuluu arkeen, mutta lauantaina pannaan jalalla koreasti, tempaistaan tyttö polvelle ja saatetaan ottaa miestä väkevämpää. Tunteikas tukkilainen varoo visusti naisen pauloja, sillä vapaudestaan nauttiva, liikkumaan luontunut mies ei hevin sitoudu.
Tässä myyttiä kerrakseen - unohtua saavat pikkutilalliset, jotka leivän jatkeeksi saivat aikoinaan lähteä tukkijoelle vaimon ja mukulain jäädessä kotimökkiä hoitamaan!

Vetoapua Italiasta

Tukkilaiset tapaavat tutussa kortteeripaikassaan, Myllyssä, hätääntyneen Kaisan, jolta varakas kartanon rouva Veera Carillo haluaa ostaa paikan, tahi saada sen keinoja kaihtamatta omakseen. Saapasmaahan yhteydet omaava rouva palkkaa Italiasta mafiosot hoitamaan homman, pehmeästi. Kun mafioso on hurmannut myllärin lesken, myllykauppa syntyy oitis, kaavailee rahanahne bisnesnainen. Kuka hurmaa kenet, en kerro!
Tapahtumien vyöry on kiivastahtinen, hulvattoman hauska sekoilu, jonka toteuttaminen onnistuu näyttelijöiltä kitkatta. Pahuus ja kataluus, toisaalta hyvyys ja rehellisyys, ihmissielun vastavoimat käyvät taisteluaan, päättyen hyvyyden voittoon.
Ennen kuin televisio keskustelukumppanin paikan otti, tuvissa turinoitiin. Uittoporukoissa miehet iskivät ajankulukseen tarinaa. - Velmuin sutkauttelija tukkilaisista on Alpertti Koski elämänviisauksineen, ”rakkautta pahempaa tautia ei ole, paitsi hammassärky,” huokaa Kaisan kanssa kamarissa muhinoimassa pistäytyvä suunpieksijä. Mielellään makoileva miehenköriläs toteaa, ”ettei työtä pidä pelätä, sen viereen voi mennä maata!”

Rakkautta rajattomasti...

Tom Pallaksen tulkitseman Alpertin nauru on jäljittelemätön. Lurensin palkeilta tutuksi tullut Pallas on armoitettu koomikko. Hänen tunnerekisterinsä on vivahteikas, emootiot heijastuvat pintaan, punehduttaen kasvot milloin kiukusta milloin rakkauden palosta. Arja Ceder ilmentää työteliään kortteeriemännän, Kaisan, ilon ja pettymyksen hetket onnistuneesti. Cederin ja Pallaksen yhteisesiintymisessä kukkii komiikka ja leiskuu lempi.
Satua esittävä Mire Seppälä on kehittynyt huimasti viime kesästä. Replikointi on vaivatonta ja esiintyminen rentoa. Neidon mielitietty, Jussi Niemisen näyttelemä salaperäinen Olli, paljastuu insinööriksi, jolla on BRÄNDI - myydä pullotettua vettä - joten hän ostaa kosken ja Kaisa saa pitää myllynsä! Niemisen tulkintaan on vuosien myötä tullut itsevarmuutta ja ilmaisuvoimaa. Laulu irtoaa upeasti ja valloittavasti.
Lilja Sihvola tekee näyttävän roolityön kokettina Veera Carillona, piinkovana liikenaisena, joka ei voi nytkään vastustaa tulista casanovaa - unohtamatta hetkeksikään dollarin kuvia takaraivossaan. Tulkinnassa aistii nykyajan kulutusyhteiskunnan mentaliteetin, jossa raha määrittelee ihmisen painoarvon, ja jonka hankkimisessa ei keinoja kaihdeta.
Joonas Wirtasen Luigi Kravatin ja Kati Lill-Smedsin Chino Crusetin ampaistua traktorin kyydissä Myllylle, ei mikään inhimillinen ole enää vierasta. Wirtanen luikertelee niin aidosti lipevän italianon nahkoihin, että aidot mafiosot voivat nielaista tyhjää. Akrobaatin taidoin Luigi näyttää, miten nainen vietellään! Lill-Smeds tekee Crusetin roolistaan kekseliään mafioson apurin. Kaksikko ottaa areenan vahvasti ja saa huikeat suosionosoitukset. Aktion on nähtävä itse! Mamma mia, mikä meno!
Muissa rooleissa kunnostautuvat: kymppinä, Rauno Rantala sekä Seppo Seppälä, Sauli Tolvanen ja Sandra Kaleva tukkilaisina. Joni Amberg luimuilee Carillon Eugen-poikana.
Lapinjärven nuorisoseura tekee kotipaikkakunnallaan todella arvokasta kulttuurityötä, erityisesti esittäessään kansannäytelmiä. Ihan oikeasti en muista, milloin minulla olisi ollut niin hauskaa teatterissa! Esiintyjien aitous, innostus ja osaaminen oli ihailtavaa. Ymmärsin, että valtuuston varapuheenjohtaja Aulis Lassila on vilpitön kesäteatterin tukija, hän tervehti teatterintekijöitä myös Kuntien yhteistyövaltuuskunnan puolesta. Me naapurikunnasta jäämme odottamaan ensi kesän yllätystä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI