|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Petteri Orpo: ?Sdp:n yhtälö on mahdoton ? menot alakanttiin ja tulot äärimmillään? (14.11.2018 15:24)
Googlen liikenteen ?kaappaus?: Tunnustus tulikin Nigeriasta (14.11.2018 14:49)
Talviolympiakisojen kriisi syvenee ? kisahakijat kaikkoavat (14.11.2018 12:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kolme vaihtoehtoa kahden uuden koulun rahoittamiseksi
20.05.2016Mikäli kaupunginvaltuusto päätyy kannattamaan kahden uuden koulun rakentamista ja nykyisen kyläkouluverkon säilyttämistä, veroprosenttia saatetaan joutua nostamaan. Muitakin vaihtoehtoja 16–20 miljoonan euron rakennushankkeisiin kuitenkin on.

LOVIISA Kaupunginhallituksen maanantainen linjaus rakentaa sekä uusi ruotsinkielinen alakoulu Loviisan keskustaan että suomenkielinen alakoulu Koskenkylän keskustaan tulee maksamaan 16–20 miljoonaa euroa. Hankkeet on tarkoitus toteuttaa 2017–2020. Rakennustavasta ja rahoitusmallista tehdään päätös vielä tämän vuoden aikana, mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy esityksen ensi keskiviikon kokouksessaan.
Esityksen mukaan nykyiset kyläkoulut säilyvät.
Kaupunginjohtaja Olavi Kalevan mukaan vaihtoehtoja rahoittaa koulujen rakentaminen on useita.
– Kiinteistö-leasing, joka ei mene kaupungin omaan taseeseen, perinteinen lainanotto ja veroprosentin nosto, hän luettelee.
Leasing-rahoituksessa investointi menee kokonaan rahoittajan taseeseen. Kaupunki maksaisi kiinteistöstä leasing-vuokraa, johon voi kuulua lisäksi optio lunastaa rakennus myöhemmin.
Perinteistä lainarahoitusta on Kalevan mukaan puntaroitava sen suhteen, mikä on pitkällä tähtäimellä järkevää ja taloudellista.
Mikäli hankkeet rahoitetaan veroprosenttia korottamalla, ei se Kalevan mukaan merkitse dramaattista korotusta veroprosenttiin.
– Epävarmuustekijöitä on paljon ja on vaikea sanoa, mikä on realistista.
Hänen mukaansa kokonaistalouden tilanne ja sen muutokset painavat päätettäessä siitä, onko pieni veronkorotus oikea tapa.

Kolme äänestystä

Kaupunginhallituksen kouluverkkoesitystä edelsi kolme äänestystä. Kaupunginvaltuusto kokoontuu päättämään kouluverkosta ylimääräisessä kokouksessaan ensi viikon keskiviikkona 25. toukokuuta.
Högstadiumin uudisrakennus on tarkoitus toteuttaa 2017–2020. Uudisrakennus nousee jonnekin keskusta-alueelle. Rakennuspaikasta, -tavasta ja rahoitusmallista tehdään päätös hankesuunnitelman hyväksymisen yhteydessä tämän vuoden aikana.
Sama koskee Koskenkylän koulua, joka on tarkoitus rakentaa koulukeskusalueelle. Senkin rakennustapa ja rahoitusmalli päätetään tämän vuoden aikana.
Lisäksi nykyinen kouluverkko säilytettäisiin ennallaan, ellei todella merkittävää muutosta tapahdu koulukiinteistöjen kunnon tai oppilasmäärien suhteen. ”Kouluverkon säilyttäminen edellyttää jatkossakin taloudellista panostusta koulukiinteistöjen kunnossapitämiseksi ja opetustoiminnan kehittämiseksi”, päätöstekstissä todetaan.
Kaupunginvaltuustolle lähtevän esityksen sorvaaminen vaati kolme äänestystä sekä neuvottelutauon.
Leena Lindfors (r.) teki muutosehdotuksen nk. nollavaihtoehdon mukaisesti, jossa kuitenkin högstadiumin uudisrakennus rakennettaisiin nykyisen koulurakennuksen paikalle ja Koskenkylän koulukeskus toteutettaisiin ilman lähikirjastoa ja Kyrkoby skolanin oppilaiden siirtoa Koskenkylään. Isnäsin koulut olisi lakkautettu ja oppilaat siirretty Koskenkylään. Teutjärven koulusta oppilaat olisi siirretty kirkonkylän kouluun Ruukissa.
Johan Björklöf (r.) teki muutosehdotuksen, jossa högstadiumin uudisrakennus olisi toteutettu 2017–2019 ja Koskenkylän koulun uusi rakennus 2018–2021. Muutoin kouluverkkoon ei tehtäisi muutoksia 2017–2026 välisenä aikana.
Juha Karvonen (kok.) teki viimeisessä äänestyksessä 7 puolesta ja 2 tyhjää voittaneen muutosehdotuksen. Hänen kannallaan olivat Merja Grönberg (sd.), Veikko Ekström (sd.), Jouni Malmivaara (kok.), Saara Lång (ps.), Jerry Träskelin (vas.), ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirén (r.).
Tyhjää äänestivät Agneta Alm ja Leena Lindfors (r.).

Paikasta eri selvitys

Högstadiumille etsitään mahdollista uutta paikkaa erillisellä selvityksellä. Nykyistäkään paikkaa ei suljeta vaihtoehtojen ulkopuolelle.
Kaleva sanoo, että kaupungin keskustassa välimatkat ovat niin lyhyet, että vaihtoehtoja löytyy.
Myös liikuntahallin sijainti otetaan huomioon. Sisäilmaongelmista kärsivä liikuntahalli todennäköisesti kunnostetaan jossain vaiheessa.
– Liikuntahallin purkamisesta ei ole keskusteltu.
Koskenkylän suomenkielisen koulun jo olemassa olevia suunnitelmia voidaan Kalevan mukaan hyödyntää, kunhan ne päivitetään.

”Kauppoja peruuntunut”

Koskenkylän vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Nurkkala on tyytyväinen kaupunginhallituksen esitykseen.
– Kiireellistä aikataulua tarvitaan. Toivottavasti valtuustolta löytyy viisautta, hän ennakoi ensi viikon kokousta, jossa tulevaisuuden kouluverkosta on tarkoitus päättää.
Koskenkylään on odotettu uutta suomenkielistä koulua vuosia.
– Olemme asuneet 12 vuotta Koskenkylässä. Kolmevuotiaalle esikoululaiselle koulun piti valmistua. Nyt hän on kahdeksannella luokalla.
Nurkkala on vuosien varrella kuullut peruuntuneista asuntokaupoista. Pääkaupunkiseudulta on ollut muuttamassa lapsiperheitä, mutta kaupat ovat peruuntuneet, koska kouluolot eivät ole tyydyttäneet vanhempia. Perheitä, sekä suomen- että ruotsinkielisiä, on muuttanut muun muassa Porvooseen.
Nurkkala on tyytyväinen siihen, että markkinointipuheiden sijasta näyttää vihdoin oikeasti hyvältä.
– Koululla on Koskenkylälle iso imagollinen merkitys.
Tässä vaiheessa kirjastotiloja ei enää kaavailla uuden koulun yhteyteen. Nurkkala toivoo, että esimerkiksi keskuskeittiö otetaan mukaan suunnitelmiin.
– Ruoka tuodaan nyt Hemgårdenista, jonka kunto on heikko. Sisältäisikö kouluratkaisu myös keskuskeittiön? Sehän olisi paras sijoittaa sinne, missä on eniten käyttöä.
Koulun yhteyteen rakennettava keskuskeittiö antaisi myös lisää tilaa päiväkodille, joka Nurkkalan mukaan pullistelee ahtauttaan. Päiväkodin keittiötilat voitaisiin ottaa muuhun käyttöön.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI