|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Hallitus perääntyy: Poliisin ja verottajan haukkuma lakiuudistus haudataan (16.11.2018 16:20)
Petteri Orpo: Suomen talouden tärkein laskelma menee nyt uusiksi (16.11.2018 15:45)
Sdp:n Harakka: Sipilän hallitus ?antaa tietoisesti Carunan verovälttelyn jatkua? (16.11.2018 14:57)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Miten muistaa merkkihenkilöä?
29.04.2016Kulttuurilautakunnan äskettäin nimittämä työryhmä alkaa pohtia, miten kaupunki voisi muistaa professori Olle Siréniä. Yksi vaihtoehto on nimetä tie tai katu hänen mukaansa. Mutta mihin unohtui Nils ”Nisku” Rikberg?

LOVIISA Loviisan kadunnimissä vilahtelee historiallisten henkilöiden nimiä. Kaupungin katuja on nimetty merkkihenkilöiden mukaan erityisesti menneinä vuosina: nykyinen Sibeliuksenkatu on aiemmalta nimeltään Läntinen Tullikatu. Loviisan Oppaiden Maija Hansson kaivoi esiin tiedon, jonka mukaan nykyinen Mannerheiminkatu oli aiemmalta nimeltään Kirkkoesplanadi. Entinen museonjohtaja Pia Wilhelmson puolestaan muistelee, että Mannerheiminkatu olisi aiemmin ollut nimeltään Norra Esplanaden. Samoilla linjoilla on paikallishistorioitsija Eddie Bruce, jonka mukaan puistokadut torin molemmin puolin olisivat olleet nimeltään Norra Esplanadgatan ja Södra Esplanadgatan. Viimeksi mainittu on nykyisin Brandensteininkatu.
– Alunperin Gyldénin kaavan mukaan 1837 Mannerheiminkatu oli Tullikatu (Sibeliuksenkadun jatke, eli Tullikatu). Sitten Norra Esplanadgatan, vuonna 1918 Bertel Jungin asemakaavan jälkeen Mannerheiminkatu.
– Brandensteininkatu oli alunperin Kyrkogatan, eli meni sitä Ziltonin ohi missä kirkko oli. Sittemmin Södra Esplanadgatan, ja 1918 Jungin kaavan mukaan Brandensteininkatu, Bruce valottaa.

Valtuustoaloite

Viime syksynä menehtyneen Olle Sirénin muiston kunnioittamisesta teki valtuustoaloitteen Tom Liljestrand. Kulttuurilautakunta nimesi viime kokouksessaan työryhmän pohtimaan vaihtoehtoja.
Työryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran ensi tiistaina. Työryhmän puheenjohtaja Thomas Rosenberg kertoo työryhmän toimivan ripeästi, niin että asia etenee päätöksenteossa jo ennen kesää.
– On ollut ilahduttavaa, että ajatuksia, ideoita ja vinkkejä on jo tullut, vaikka työryhmä ei ole edes kokoontunut.
Esille on noussut jonkin paikan, puiston tai tien nimeäminen Olle Sirénin mukaan.
Rosenberg pitää tien tai kadun nimeämistä loogisena, sillä kadun- ja paikannimet kiinnostivat Siréniä kovasti.
Myös Olle Sirénin nimen mukaan nimettävä stipendirahasto on noussut esiin yhtenä mahdollisuutena. Historia oli lähellä Sirénin sydäntä ja hän kirjoitti muun muassa Pernajan ja Loviisan historiateokset. Stipendillä voitaisiin tukea historianopiskelijoita. Kolmantena vaihtoehtona on esitetty jotain kirjallista teosta, joka liittyisi Sirénin mielenkiinnon kohteisiin.
Rosenberg toivoo lisää ehdotuksia työryhmän työn työkaluiksi. Hän on muutenkin tyytyväinen, että Olle Siréniä muistetaan. – Ihmetytti kovasti, ettei Sirénin muistotilaisuudessa ollut kaupungin virallista edustusta lainkaan.

Miesten nimiä

Uuden Loviisan alueella on jonkin verran jonkun henkilön mukaan nimettyjä katuja ja teitä.
Kansallisia ja kansainvälisiä merkkihenkilöitä näkyy nimissä muutama: Agricola, Sibelius ja Mannerheim. Sibeliuksella ja Agricolalla on myös patsas.
Loviisan useita rakennuksia suunnitellut arkkitehti G.T.P. Chiewitzin mukaan on nimetty katu. Linnoitusupseereiden mukaan on nimetty ainakin Nordenskiöldintie, prmestari Jakob Forselles on saanut sekä nimen että patsaan. venäläistämistä vastustanut pormestari Kulhefelt on saanut nimensä katuun Garnisonissa. Saksalaisjoukot Loviisaan pian sata vuotta sitten johtanut eversti Brandenstein on lainannut nimensä katuun. Lääkäri Leon Biaudet on saanut kujan terveyskeskuksen nurkalle. Naispuolisia merkkihenkilöitä edustaa ainoastaan Virginiantie Ruotsinpyhtäällä. Virginia af Forselles johti Strömforsin ruukkia kymmeniä vuosia 1800-luvun alkupuolella. Kuningattarenkatu viittaa kuningatar Lovisa Ulrikaan, jonka mukaan kaupunki on saanut nimensä. Raatihuoneentorin ja Suolatorin välinen osuus oli alun perin nimeltään Stora gatan.
Agricolaa ja Sibeliusta nuorempaa kulttuuria edustaa kirjailija Runar Schildt, jolla on Loviisassa tie sekä laatta Lyhytkuja 3:n seinässä.
Viimeisin muistomerkki on pystytetty jääkärieverstiluutnantti Ragnar Nordströmille.

Tekniseen lautakuntaan

Mikäli Sirénin muistoksi halutaan nimetä katu tai tie, asia päätyy teknisen lautakunnan käsittelyyn. Kaupungingeodeetti Mia Kajanin mukaan tiet ja kadut nimetään normaalisti asemakaavan yhteydessä.
– Kadut on nimetty virkamiestyönä ja niillä, joita asia koskee, on mahdollisuus lausua kantansa.
Muistomerkkialoitteisiin ottaa kantaa museo- ja kulttuuritoimi. Tekniselle puolelle kuuluu silloin yleensä tekninen toteutus.

Nils Rikberg unohtui

Kymmenen vuotta sitten Loviisassa tehtiin aloite jossa esitettiin, että jalkapalloilija Nils Rikbergille hankittaisiin laatta. Pernajassa syntynyt Rikberg (1928-2002) pelasi ensin Loviisan Torissa, sitten Kotkan Jäntevässä ja Åbo IFK:ssa.
1953 Rikberg lähti ulkomaille ammattilaiseksi. Hän pelasi neljä vuotta Ranskassa, FC Toulousessa ja FC Séten joukkueessa. Rikberg oli toinen suomalainen jalkapalloilija, joka teki uraa ulkomailla. Ensimmäinen oli Aulis Rytkönen.
Rikbergille puuhattiin nimikkotietä keskusurheilukentän tuntumaan.
Toinen tunnettu henkilö, jolta nimikkokatu puuttuu, on Algot Niska, joka tunnetaan nykyisin kieltolain aikaisena pirtukuninkaana.
Algot Niska oli Loviisan Torin ensimmäinen jalkapallovalmentaja, kirjoitti Magnus Rögård netin keskustelupalstalla 2007.

Marita Itävuori
marita.itavuori@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI