|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
IL: Ex-kansanedustaja tienasi satoja tuhansia euroja Lontoossa ? palasi Suomessa heti sopeutumiseläkkeelle (21.11.2018 08:31)
Italia pitää EU:ta pihdeissään: ?EU ja muut jäsenmaat eivät oikeastaan voi tehdä mitään? (21.11.2018 08:11)
Malmössä räjähti voimalla ? Poliisi: ?Tämä on jotain isompaa? (21.11.2018 07:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Tykkien pauketta ja värikästä pukuloistoa

13.07.2004Kun ensimmäinen tykinlaukaus lauantaina jysähti Loviisan Ungernilla, säpsähti suurta sotanäytöstä katsomaan tullut väkijoukko. Paukusta säikähtivät myös lähiseudun pikkulinnut, jotka pyrähtivät lentoon ja pakenivat sodan kauhuja.


Viikonloppu 1700-luvun hengessä huipentui lauantai-iltana suureen sotanäytökseen. Jo aiemmin päivällä oli pidetty Kuningas saapuu Loviisaan -teeman mukaiset käsityöläismarkkinat sekä otettu vastaan kuningas Adolf Fredrik Loviisan torilla.
Ungernin puistossa pidetty sotanäytös saatiin kuin saatiinkin pitää poutasäässä. Sade taukosi kuin tilauksesta.
– Sota onnistui todella hyvin eli se vietiin läpi siten kuin 1700-luvullakin sodittiin. Ryhmät etenivät samalla tavalla ja muutenkin kaikki meni niinkuin piti. Pauke oli aito. Onneksi sade lakkasi, sillä jos olisi satanut kovaa, niin musketeista suurin osa olisi jäänyt laukeamatta. Niinpä sota olisi pahimmassa tapauksessa jouduttu keskeyttämään, toteaa tapahtuman järjestäjän, Loviisan Kaupungin Hywien Asukkaiden puheenjohtaja Keimo Ahokanto.

Sotanäytös kuului Kuningas saapuu Loviisaan -tapahtuman tämän kesän teemaan, Ungernilla pidettyyn sotilasleiriin. Leirille osallistui runsaat 70 sotilasta sekä iso joukko siviilejä historiaa harrastavista yhdistyksistä eri puolilta Suomea sekä Norjasta ja Ruotsista.
– Vieraat olivat hyvin tyytyväisiä leirin järjestelyihin ja etenkin sotimiseen. Sanoivat tulevansa ensi vuonna uudestaan isommalla porukalla, nauraa Ahokanto, joka ei tässä vaiheessa halua edes ajatella seuraavaa tapahtumaa.
– Huilitaan ensin ja katsotaan sitten.
Sotilasleirillä väki majoittui 1700-luvun mukaisiin valkokankaisiin telttoihin. Ohjeet ja säännöt olivat myös aitoja 1700-lukulaisia. Sotatantereella komennot kaikuivat vanhalla ruotsilla. Koska teema oli sotilasleiri, toi se Loviisaan luonnollisesti aiempia kesiä enemmän sotilaita.
–Tällaista sotilasleiriä, missä nukutaan teltoissa, ei Suomessa ole aiemmin järjestetty. Ulkomailla vastaavia leirejä on ollut, mutta meillä tämä oli ainutlaatuista, toteaa Ahokanto.

Näyttävä kulkue ja vanhanajan markkinat

Ennen sotanäytöksen alkua sotilaat ja siviilit kulkivat näyttävänä kulkueena torilta Ungernille. Torilla oli otettu vastaan Adolf Fredrik kaikkine asiaan kuuluvine äksiisiesityksineen.
Aamulla Aleksanterin pihalla pidettiin käsityöläismarkkinat. Yksi mukana olleista myyjistä oli porvoolainen Harriet Bäckström. Hän myi itse tekemiään pannunalusia, mattoja, huovutustöitä ja kengänpohjallisia.
– Pannunaluset ovat merimiespunontatöitä ja ne on tehty aidosta hampusta eli siitä, jota aikoinaan käytettiin purjelaivojen köysissä.
Huovutuksissa Bäckström kertoo käyttävänsä suomalaista lampaanvillaa. Pohjallisissa mukana on tupasvillaa, joka imee kengissä kosteutta.
Käsityöläismarkkinoita hän piti mukavana tapahtumana. Bäckström on ollut markkinoilla myymässä kerran aiemminkin, mutta siitä on jo useampi vuosi aikaa.

Sade verotti yleisömäärää

Kuningas saapuu Loviisaan -tapahtuma järjestettiin nyt seitsemättä kertaa. Aiempina vuosina kuningas on saapunut auringon siivittämänä, mutta tällä kertaa harmaa taivas ja sadekuurot kiusasivat. Säästä kärsivät etenkin Aleksanterin pihassa pidetyt markkinat.
– Yleisömäärään sade vaikutti aivan varmasti, se on selvä. Markkinoilla alkutuntien ajan oli hyvä sää, mutta sitten alkoi sataa. Tavarat oli suojattava vedeltä, joten yleisö ei oikein päässyt tutustumaan niihin, toteaa Ahokanto.
Kaiken kaikkiaan hän pitää viikonvaihdetta kuitenkin erittäin onnistuneena. Tapahtuman pääjärjestäjäjoukko, tusinan verran Loviisan Kaupungin Hywiä Asukkaita, on Ahokannon mukaan ison urakan päätteeksi ”ihan puhki”.
– Meille järjestäjille tapahtuma antoi paljon ja palaute on ollut myönteistä. Ensi kesää ei juuri nyt jaksa miettiä, katsotaan myöhemmin, mitä keksimme, Ahokanto huokaa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI