|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)
Ylen MOT: Tätä ?sokerideittailu? todella on ? seksikauppaa, jossa mukana myös alaikäisiä (21.11.2018 09:41)
IL: Ex-kansanedustaja tienasi satoja tuhansia euroja Lontoossa ? palasi Suomessa heti sopeutumiseläkkeelle (21.11.2018 08:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pujo ja Hepuli harjoituksessa
26.04.2016Puolustusvoimien siirrettävän suojelukaluston käyttöä testattiin yhteistoimintaharjoituksessa Loviisassa. Pilottihankkeessa koulutettiin palokuntia käyttämään itsenäisesti puolustusvoimien henkilöpuhdistuslinjaa ja puhdistusajoneuvoa, esimerkiksi kemikaali- tai säteilyonnettomuuden sattuessa.

LOVIISA Loviisan Voimalaitoksen asuntoalueelle on vedetty lippusiimaa erottamaan kontaminoitunut eli saastunut ja puhdas alue. Puhdistusajoneuvon suojahaalareihin ja hengitysmaskeihin pukeutuneet palomiehet pesevät saastuneelta alueelta tulevat paloautot kahdessa vaiheessa pohjasta kattoon.
Lauantain harjoitustilanteen oletuksena oli säteilyonnettomuus, mutta ei ydinvoimaonnettomuus.
– Alueelta poistetaan henkilöt ja ajoneuvot on puhdistettava. Säteilyonnettomuuden takia pyydetään puolustusvoimilta apua suojeluresurssien muodossa.
Pesuvesi virtaa vuolaana tietä alas, mutta todellisessa tilanteessa ovat käytössä valuma-altaat ja imuautot, selventää paloesimies Jukkapekka Patoluoto Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta. Säästösyistä simulaatio päädyttiin tässä kohtaa jättämään puolitiehen.
Edempänä kentällä on kookas teltta-kontti-teltta-putki, joka sisältää henkilöpuhdistuslinjan. Lippusiiman rajaamalta saastuneelta puolelta tullaan riisuutumistelttaan, sitten on pesu- ja puhdistusasemakontin suihkut ja viimeksi pukeutumisteltta. Toisaalla kentällä on säteilymittaus- ja suojavarusteltat. Harjoituksessa Itä- ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitosten henkilöstö ja sopimuspalokunnat testasivat toimintaa vaativassa puhdistus- ja pelastustehtävässä, jossa ne käyttävät puolustusvoimien raskasta puhdistusajoneuvoa (Pujo) ja henkilöpuhdistuslinjaa (Hepuli). Tällä puhdistusmateriaalilla varaudutaan toimimaan kemiallisesti, biologisesti tai radioaktiivisesti saastuneessa ympäristössä.
Paikalle tuotu henkilöpuhdistuskontti on pystytetty 20 minuutissa, kun tavoiteaika on 60 minuuttia. Hepuli:n puhdistuskapasiteetiksi mainittiin 60 henkilöä tunnissa, paaripotilaita 20 henkilöä tunnissa.
– Puhdistusajoneuvon ja henkilöpuhdistuslinjan lähtöpisteestä tunti on kriittinen raja, jolloin jokainen tapaus on aloitettava, esimerkiksi suihkuttamalla, yliluutnantti Mika Merenlahti Kaartin jääkärirykmentistä toteaa.
Puolustusvoimat on vuosina 2014-15 kouluttanut pelastuslaitosten osoittamat sopimuspalokunnat, ja harjoituksessa testattiin oppien omaksumista ja sovellettiin opittua käytäntöön. Hepuli:n ja Pujo:n käyttöharjoitukseen liittyi toiminnallisen kokonaisuuden takia Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen säteilyvarustekontti sekä säteilymittauspartioiden toimintaharjoitus.

Rahasta kyse

Lauantainen Yrjö 16 -harjoitus sisältyi pilottihankkeeseen, jonka ideana on järkeistää taloudellisia ja toiminnallisia resursseja puolustusvoimien ja pelastuslaitosten kesken. Puolustusvoimilla on hintavaa suojelukalustoa ja -materiaalia, jota pelastuslaitosten ei ole järkevää hankkia, sillä käyttötarvetta voi olla hyvin harvoin.
Kuitenkin pelastuslaitosten on varauduttava sellaisiin onnettomuuksiin, joissa tällainen materiaali on tarpeen. Esimerkkeinä mainittiin myös kemikaalionnettomuus tai metroisku, joissa tarvitaan isompien ihmisjoukkojen puhdistusta. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos esitti puolustusvoimille aloitteen yhteistoiminnasta ja Itä-Uudenmaan pelastuslaitos tuli toimintaan mukaan. Maavoimien esikunta antoi käskyn pilottihankkeeseen vuonna 2013 ja toiminta käynnistettiin seuraavana vuonna.
Hankkeen suunnittelusta ja toteutuksesta puolustusvoimissa vastasi Merenlahti Kaartin jääkärirykmentin pelastusupseerina. Patoluoto Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta suunnitteli koulutuksen yhdessä Merenlahden kanssa.
– Puolustusvoimilta tulee asiantuntemus ja meiltä käyttäjät, Patoluoto toteaa toimintamallista.
Malli on ihan uudenlaista yhteistyötä. Pioneeritarkastaja Jouko Rauhala maavoimien esikunnasta tosin toppuutteli, että suojelukalusto on ensisijaisesti hankittu puolustusvoimien tarpeita varten ja lainaus on mahdollista ”syvän rauhan vallitessa”. Puolustusvoimat antaa muuten pelastuslaitosten pyynnöstä virka-apua pelastustehtäviin.
– Tätä ei saa jättää tähän, vaan pitää harkita jatkumo, Rauhala mainitsi pilottihankkeesta.
Harjoituksen vetäjien mukaan henkilöstön ylläpito- ja jatkokoulutus täytyy vielä ratkaista.
Hankkeessa koulutettiin kahdeksan sopimuspalokuntana toimivaa VPK:ta Keski- ja Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksilta. Hepuli-koulutukseen osallistui kahdeksan palokuntaa, yhteensä 55 henkilöä ja Pujo:n koulutukseen neljä palokuntaa ja 29 henkilöä. Itä-Uudeltamaalta mukana olivat Tolkkisten, Hamarin ja Gumbostrandin VPK:t. Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta osallistuivat Nurmijärvi keskus VPK, Sottungsby VPK, Friherrs FBK, Hyvinkään VPK ja Rekolan VPK.
Harjoituksessa oli mukana neljä säteilymittauspartiota. Itä-Uudeltamaalta osallistuivat lisäksi Loviisan, Ruotsinpyhtään, Lapinjärven, Isnäsin ja Liljendalin VPK:t.

Marke Kalliola
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI