|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Uusi ilmiö: Pantilliset kauppakassit yleistyvät ? Varusteleka ja Akateeminen mukana, Alkoonkin tulossa (22.11.2018 12:45)
Berner: ?Autojen myynti pitää nostaa 150 000:een? ? Autoala: Sitten 8 mrd.?:n veropottia kevennettävä (22.11.2018 12:05)
HS: Raju avautuminen ministeriön sisältä ? johto ja lainvalmistelu ?täysin hukassa? (22.11.2018 11:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kalareissulla Villen kanssa
26.04.2016Ville Haapasalon kalareissua kuvattiin lokakuussa ilmestyvää kirjaa varten loviisalaisen kalastaja Ben Henrikssonin luona lauantaina.

AHVENKOSKI Pasuri, lahna, vimpa, listaa kalan käsittelyekspertti, Helsingin yliopiston kalabiologi Kari Nyberg nostaessaan kalastaja Ben Henrikssonin aamuisesta kalansaaliista näytille eri särkikaloja. Meneillään on Ville Haapasalon uuden kirjan kuvaukset Ahvenkoskella.
Vimpan päälle kalareissu -kirja ilmestyy lokakuussa. Kirjan kirjoittaa Hasse Härkönen ja kuvaa kotkalainen Juha Metso, joka on kuvannut Ville Haapasalon kolme aiempaakin teosta, kaksi elämänkerrallista Venäjä-aikoihin pureutunutta kirjaa sekä makumatkan Georgiaan, joissa kaikissa tekstit ovat Kauko Röyhkän. Jo Georgia-kirjan reseptejä varten kuvattiin loviisalaisen ammattikalastaja Ben Henrikssonin mökillä Ahvenkoskella.
Päivän kalasaaliin joukosta löytyy myös muhkea, 1.8 -kiloinen, ahven. Kari Nyberg ottaa kalalta kiduskannen luun, puhdistaa ja laittaa sen aurinkoon kuivumaan. Luun kasvurenkaiden perusteella iän voi laskea tarkasti, mutta hän arvioi sen silmämääräisesti noin 15-vuotiaaksi. Vanhin tavattu ahven oli kolmikymppinen, hän kertoo.

Vimpakeitto maistui

Disa Henriksson on valmistanut kuvausporukalle ja muille osallistujille vimpakeittoa, joka maistui niin kirjan päätähdelle kuin muillekin mukana olleille. Keitossa oli vimpan lisäksi vain perunaa ja sipulia, mutta makua oli runsaasti. Erittäin hyviä olivat myös pihvit, joiden massassa oli haukea, vimpaa, sipulia ja mausteita. Näitä herkkupihvejä Disa Henriksson paistaa myös Lapinjärven myymälässä.
Haapasalolle vimpa oli uusi tuttavuus, johon hän on Henrikssonien kautta tutustunut. Särkikaloille hän toivoisi nykyistä suurempaa arvostusta. Vaikka kalan kanssa onkin tullut puuhailtua, on särkikalojen hyödyntämiseen tullut paljon uutta tietoa tämän kirjaprojektin myötä.
- Venäjällä särkikalaa syödään paljon, ja lapsena syötiin usein lahnaa. Itselleni kalastuksessa tärkeintä on syöminen, kiteyttää Haapasalo ja jatkaa vimpakeitolla nautiskelua.
Kirjan kirjoittaja, vapaa toimittaja Hasse Härkönen kertoi edessä olevan vielä ainakin yhden kuvauspäivän Helsingissä ja mahdollisesti vielä kesemmällä jotain. Kirjamessuilla lokakuussa nähdään sitten lopputulos.
- Tämä on ollut hauska jengi tehdä työtä yhdessä. Aihe on hyvä, emme puhu roskakaloista, vaan aliarvostetuista kaloista, kuvailee Härkönen.

Pöksytä kuha

Särkikalojen käyttö on monelta jäänyt, ruotoisuuden ja maineenkin vuoksi. Härkönen kertoo nähneensä, miten suomalainen ja virolainen kalastaja vierekkäin tekivät vaihtokauppoja. Suomalaiselle kelpasi vain ahven, ja muut särkikalat hän vaihtoi virolaisen kanssa ahveniin.
- Särkikalat ovat todella herkullisia, niitä ei vain osata valmistaa. Suomessa on erittäin hyvät olosuhteet kalastaa särkikaloja, vaikka mato-ongella, muistuttaa Härkönen.
Ruotoisuuden vuoksi ei särkikaloja kannata jättää käyttämättä. Kari Nyberg näytti miten kalasta kuin kalasta saa ruodotonta palaa aikaiseksi oikealla fileoinnilla. Oikea ote ja asento, tieto siitä miten ruodot kalassa kulkevat ja terävä, joustava veitsi ovat tarpeen. Käyttövalmiiden, hienojen fileiden lisäksi jäljelle jää ”anopin pala”, jossa ovat ruodot ja lihaa niin vähän, että läpi näkee. Nybergin opissa Haapasalo oppii myös muun muassa pöksyttämään kuhan.
Kirjassa Haapasalo tapaa kalamiehiä ja kalastaa heidän kanssaan eri tavoin eri vuodenaikoina. Meheviä kalatarinoita tietysti kuullaan, ja kertoopa hän niitä itsekin. Kirjaan tulee myös reseptejä ja kalalajien esittelyä. Perusajatuksena on, että särkikaloja on kotimaan vesissä paljon ja niitä on jokaisen helppo valmistaa.
- Kaikki kotimaiset kalat kelpaavat ruoaksi, kunhan vain tietää, miten ne kannattaa valmistaa, kiteyttää Härkönen.

Auli Henriksson
auli.henriksson@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI